tesarkamil tesarkamil komentáře u knih

☰ menu

Fotbalová chobotnice Fotbalová chobotnice Zdeněk Svoboda

Skvělé vyprávění o tehdejší době fotbalové.

17.08.2017 5 z 5


Úzká cesta na daleký sever Úzká cesta na daleký sever Richard Flanagan

Vynikající!

23.07.2017 5 z 5


Dívka na klíček Dívka na klíček Paolo Bacigalupi

Velmi, velmi dobré!

09.05.2017 5 z 5


Na vlnách podivna Na vlnách podivna Tim Powers

Docela dobré, dobře čitelné.

29.04.2017 4 z 5


Spad Spad František Kotleta (p)

Svět po jaderné válce, Praha žije svým životem a hlavní postavou je hrdina z občanské postapokalyptické války se svojí svéráznou partičkou.
Kniha je svižná hodně se střílí, nepřátelé padají, jak mouchy a skupinka hlavního hrdiny má za úkol najít dceru jejich bývalého generála, takže procházíme částečně zamořenou republikou, až do Brna.
Kotleta chrlí nápady, ale mnohdy je odbyde pár souvětími, i když by se z nich dalo vytěžit více. Dobré jsou i prostřihy z japonských novin, které nám popisují válku.
Svižné, jednoduché čtení, ale zábavné i zvraty na konci překvapí.

17.04.2017 4 z 5


Absolutní válka: Sovětský svaz za druhé světové války Absolutní válka: Sovětský svaz za druhé světové války Christopher D. Bellamy

Velkolepé dílo o Sovětském svazu napříč celou druhou světovou válkou.
Dopodrobna zpracované dílo začínající před válkou, vysvětlující současnou vojenskou strategii a situací před operací Barbarossa.
Stalin věděl o chystaném útoku, ale Sověti vlastně nemohli nic dělat, aby se do pozice agresora nedostali sami.
První týdny války byly tragédií, Němci se dostali strašně rychle hluboko na území Svazu, nicméně už v té době vzklíčily první zárodky neodvratné porážky, a to že se Stalinovi podařilo při ústupu přestěhovat obrovské množství průmyslu z válených oblastí až k Uralu, dále fronta se rozvíjela jak zvětšující se trychtýř, tudíž byla síla německé armády rozmělněna, také neodhadnutí průmyslu kvůli malému doletu průzkumných německých letadel, mnoho Hitlerových chyb strategických, jako neustálé měnění cílů, což bylo proti všem vojenským příručkám a autor vypichuje, že již do zimy roku 1941 se Němcům nepodařilo dobýt Moskvu ani Leningrad, a tudíž už nemohli i kvůli kolísajícímu zásobování fronty válku vyhrát a následující rok, ač byl ještě pořád kritický, znamenal, že Sověti už nemohli prohrát.
Výborně je popsáno úsilí při zásobování Leningradu, zákulisí v Kremlu, Stalinova vychytralost, a především úchvatná protiofenzíva Rudé armády, vedená schopnými generály. Výborně jsou popisovány, veškeré ztráty, zásobování, výzbroj.
I přes pomoc Západních spojenců je líčeno, bez jakékoliv propagandy, že Rudá armáda bojovala roky sama, a ještě k tomu na svém území, Stalinovu režimu se mimořádně podařilo vlastenecky zmobilizovat celou zemi a podřídit veškerou výrobu pro válečné účely.
Každopádně na hrdinství a oběti obyčejných lidí v boji proti nacistickému Německu by nemělo být opomíjeno.

14.04.2017 5 z 5


Silou svého zraku Silou svého zraku Tim Powers

Mohutný román z první poloviny devatenáctého století je opět ukázkou skvělé autorovy fantasie. Michael Crawford se podruhé ožení, ale při svatební noci kdosi sežere jeho ženu a on je logickým podezřelým a dá se na útěk. Cestou přes Francii, Alpy i Itálii v průběhu let se seznamuje s básníky jako jsou Byron, Shelley, ale i Keats. Mají podobné problémy a jsou pronásledovány neživými bytostmi, upíry, nefily a lamiemi. Autor zakomponoval skutečné události do tohoto příběhu a mimořádně se mu to povedlo, i když si myslím, že se jedná o dost nekomerční příběh, spíše intelektuální, jsou zde prvky z řecké mytologie, ale pro svou délku a někdy trochu pomalejší spád si myslím, že je trochu odsouzen k tomu, že se nestane bestsellerem.

26.02.2017 5 z 5


Kukaččí mláďata Kukaččí mláďata Vladimír Šlechta

Skvělé !!!!

09.09.2016 5 z 5


Suttree Suttree Cormac McCarthy

Suttree je takový pobuda, rybář, pijan a i si něco odseděl. Bydlí v hausbótu, chytá ryby, není hloupý, má kus selského rozumu, občas ho dohání trochu nastíněná minulost. Ale je vlastně nenáročný, nikdy si na nic nestěžuje, jednou tak, podruhé onak.
Ve vyprávění z padesátých let nás autor zavádí do amerického Knoxvillu, do společnosti pijanů, harampádí, chatrčí, městských náleven, zlodějíčků, žebráků, chudých černochů i různých týpků.
Kniha není úplně souvislá, nicméně jakoby v různých střídavých dějových epizodkách si ji můžete v klidu vychutnat, je plná mnohdy různých expresivních výrazů, které asi uslyšíte poprvé v životě. Nicméně vyprávění je to mistrovské a ani není tak temné, jak by člověk od McCarthyho čekal a dává i jistou naději, jakoby se vám podařilo si na chvíli prohřát zmrzlé prsty, či se schovat před žárem slunce ve stínu.

18.08.2016 5 z 5