TéraČte TéraČte komentáře u knih

☰ menu

Směna Směna Anna Beata Háblová

"Jsou jako obrazy. Ty dny, které je potřeba střežit a každý z nich naplno prožít, jako by byl poslední. Jako by se další takové už nedaly znovu takhle namalovat."

Mladá a nadaná výtvarnice Petra balancující mezi touhou po úspěchu a odvržením všechno tvůrčího se místo vysněné umělecké kariéry z pragmatických důvodů uchyluje k práci pokladní v supermarketu. Hutné, smutné a velmi promyšlené čtení, které se zdá že je o ničem, ale vlastně je v něm promítnuto všechno. Příběh o lidských nejistotách, slabinách, hledání místa v životě a vlastní vnitřní spokojenosti. Na závěr bych chtěla vypíchnout naprosto skvělou obálku, 10/10.

16.01.2023 4 z 5


Neděle odpoledne Neděle odpoledne Viktorie Hanišová

Tahle knížka má úplně všechno a stejně jako ostatní autorčiny knihy je i tato psaná specifickým způsobem. Chybějící přímá řeč, nespisovná čeština, realisticky a barvitě vykreslená psychologie postav tak, že se dají pochopit i ty naprosto nepochopitelné činy a pohnutky, pasáže, které nechávají prostor pro vaší fantazii, hlavní hrdina je takový chudák a smolař, až vás to místy začne štvát, matka i otec, oba si nesoucí trauma z neradostného dětství (což samozřejmě ovlivňuje i jejich chování v dospělosti), náboženská sekta, imaginární kamarád Hyn, šmejdi s hrncema, boom se zneužíváním psychiatrů, odkazy na reálné události a místa.

Tentokrát však s příjemnou změnou na konci – záhada neděle odpoledne je objasněna a na konci do sebe zapadnou všechny dílky celé vleklé rodinné tragédie. Pořád nemůžu uvěřit tomu, že kniha od Hanišový má nějaký konec :D.

03.01.2023 4 z 5


Eleanor & Park Eleanor & Park Rainbow Rowell

Tahle lovestory je odlišná od většiny jiných, a to svojí odzbrojující reálností. Není to láska na první pohled, ani jeden z hlavních hrdinů nebyl nějak extra sexy, neprahli po sobě od prvního okamžiku, v jejich vztahu se nachází určitá neohrabanost, nejistota, tak jako to u prvních vztahů bývá. Charaktery obou postav jsou dokonale propracované, což podtrhovalo reálnost celého příběhu.
Ve všech ohledech je to svižné, chvílemi snad trochu banální čtivo o dvou puberťácích, jejich první lásce a objevování sexuality. Děj téměř žádný, což nebylo na závadu, tahle kniha byla prostě o vztazích. Je to skvěle napsaný text s vtipnými slovními obraty a Eleanořina linka mu navíc dodává na dramatičnosti, která v závěru špičkově vyvrcholí. Co bych nakonec vypíchla byl autorčin styl psaní. Přišel mi jednoduchý, a přesto upřímný a podmanivý.

28.01.2022 4 z 5


Deníček psychiatričky Deníček psychiatričky Anna Moricová

"Běžte za tím, co cítíte, že je správné. Běžte za tím. I přes všechny překážky a roky. Vyplatí se to."

Kniha koncipovaná do krátkých příspěvků z různých životních situací a příběhů mladé medičky/doktorky. Vysokoškolské studium a jeho náročnost. Propast, která nastane po dostudování náročné školy. Těžké začátky "dospělého" života. Ale i vtipné příhody z prostředí psychiatrie i běžného života. Za mě naprosto překvapující a otevřená zpověď autorčiny vztahu s alkoholem. Kniha se dotýká vážných témat, ale takovým způsobem, že po zavření knížky nezískáte depku navrch, ale jednotlivé útržky Vás pohladí na duši. Zároveň se s nimi ale i od srdce zasmějete. Vtipné, svěží, oddychové, hodně ze života s hlubšími úvahami.
Za mě naprosto skvělá kniha, která asi tak jako každá jiná si musí najít svého čtenáře. A já jím rozhodně jsem. V mé knihovně bude mít své místo a budu se k ní ráda vracet.

26.01.2022 5 z 5


Ze života single ženy Ze života single ženy Henriikka Rönkkönen

"Ženská se strachuje o svou budoucnost, než si najde chlapa. Muž si z budoucnosti nic nedělá, než si najde ženu."

Na jednu stranu je nutno podotknout, že kniha je opravdu průměrným počinem v kategorii erotických či humorných románů. Rozhodně nic pro náročnější čtenáře a myslím, že i pokud hledáte oddechovou literaturu, lze najít tituly povedenějšího rázu. Líčení erotických zážitků a až moc detailních popisů působí spíše lacině a styl vyprávění je někdy až moc vulgární na danou situaci.
Na stranu druhou, autorka má zajímavé postřehy a příběhy. Nebere si servítky, mluví o všem otevřeně, nic necenzuruje a to i za cenu toho, že jde někdy ven i s ne zcela příjemými věcmi. Tuším, že i v mnoha kapitolách se mnozí z nás najdeme, ať se nám to líbí nebo ne a některým z nás se dokonce uleví, že nejsme tak "vadní", jak jsme si mysleli.

Když to srhnu, dostala jsem co jsem očekávala + obálka je za mě velmi povedená.

23.01.2022 3 z 5


Bezdětná Bezdětná Monika Baudišová

"V určité chvíli se musíš odprostit od toho, co se podle tebe mělo stát, a smířit se s tím, co se právě děje."

Skvěle graficky zpracovaný a velmi osobní komiks, s přesahem velmi vážného tématu, které je bohužel stále ve společnosti tabu a nemluví se o něm. Přínosné jak pro ty, co se v této situaci nacházejí a hledají špetku útěchy, ale i pro nás ostatní, co svými často nedomyšlenými poznámkami umíme "tnout do živého".
Osobně nejvíc kvituji "rozuzelní", kterým celý příběh končí. Ne, že bych hlavní hrdince nepřála happyend, jaký by si pro sebe ona představovala nejradši, ale tak to bohužel většinou v životě nechodí. Což ovšem neznamená, že to musí být nutně špatně, možností je spousta.
Autorka tím podtrhla reálnost celé knihy a já ji vřele doporučuji.

23.01.2022 5 z 5


Mrtvý muž Mrtvý muž Bianca Bellová

"Někdy člověk dospěje k závěru, že už nic nebude, jak by to chtěl, a rozšmelcuje ho to na součástky."

Příběh bez příkras a sentimentu o mladé ženě, která je posedlá jedním mužem. Dalo by se říci až psychologická studie, ve které nalezneme patologické vztahy, duševní choroby, úzkost ze života (pro mě tedy množství zvráceností obsažené v této knize bylo až trochu přitažené za vlasy). I přesto, že si myslím, že kniha má co se týče problematiky témat a jejich hloubky velký potenciál, dějově mě osobně moc nenadchla. Závěrečné rozuzlení v ději bylo sice nečekané, ale kniha mě svým stylem vyprávění moc nezaujala.
Nemohu porovnat s ostatními knihami Biancy Bellové, jelikož toto byla první co jsem od autorky četla a pravděpodobně dám ještě dalším titulům od autorky šanci, tuto ale hodnotím průměrně.

23.01.2022 2 z 5


Je hlína k snědku? Je hlína k snědku? Jakuba Katalpa (p)

Četla jsem Zuzanin dech i Němce a jelikož jsem byla nadšená, rozhodla jsem se přečíst i další knihy z pera této autorky.
Kniha není rozhodně pro každého, tím spíš pro "víkendové" čtenáře, které mohly výše uvedené tituly uspokojit, a pro které bude použitý osobitý styl jazyka a vyprávění neuchopitelný.
Minimum děje, místy syrové, těžko uvěřitelné, plno explicitně popsaných prožitků, zvuků, chutí, barev, smyslů, vášně i sexu. Je psána s barbarskou a živočišnou otevřeností, náladou za mě velmi melancholicky. Na jednu stranu obsahuje místy až velmi silné psychologicky laděné momenty, na stranu druhou trochu nechutné a odpuzující popisy, až jakoby záměrně šokující.
Celou knihou se prolíná současnost s minulostí, kterému sekunduje velké množství symbolických přirovnání. Místy mi kniha protékala mezi prsty a vůbec jsem nechápala, co tím autorka chtěla říci.

15.01.2022 2 z 5