StanLeee StanLeee komentáře u knih

☰ menu

Antapodosis čili Odplata a další spisy Antapodosis čili Odplata a další spisy Liutprand z Cremony (p)

Kniha čtivě a na svou dobu poměrně důvěryhodně, objektivně a nezaujatě popisuje události z období přetváření Franské, resp. Východofranské říše v Svatou říši římskou, tzn. z období od konce 9. stol. až do třetí čtvrtiny 10. stol. Z pohledu českého či slovenského čtenáře může být zajímavý nejen nástin příchodu kočovných Maďarů do Evropy citelného i mimo podunajské oblasti či zániku Velké Moravy, ale také popis dobových událostí v severoitalských oblastech, tzn. na rozhraní někdejších království Svaté říše římské i burgundských území včleněných do říše o něco později. V souvislosti s těmito událostmi text představuje čtenáři i soudobé uspořádání a vládce těchto oblastí.

26.02.2024 5 z 5


Teorie nevzdělanosti: Omyly společnosti vědění Teorie nevzdělanosti: Omyly společnosti vědění Konrad Paul Liessmann

Akademikem a akademicky psaný text popisující akademickou anarchii a akademické nesvobody dnešního "moderního" vysokého školství v jehož rámci je nejsprávnější barva šedá, neboť potenciál uchazečů kompenzuje absolutistické a nesebekritcké myšlení většiny akademiků publikujících své výstupy převážně na základě hierarchicky strukturované a vedené "spolupráce" a to zcela bez ohledu na faktické kvality a aktivity většiny z autorů prací.

V rámci náročnějšího textu lze mj. najít i pár frází či "citátů" přímo popisujících současný stav nemalé části "vzdělávacích institucí".

Např. "Vždy, když se dnes mluví o vědění, jde vždy o něco jiného než o pochopení"

Či: "Ať už bude (zkrácené) studium vypadat jakkoliv, nárokům na vědeckost a schopnost kritického myšlení nebude moci dostát. ... V základním studiu poklesne vědecká úroveň, počet absolventů vysokých škol naopak stoupne, pro zájemce o vědu nebo opravdu dobré vzdělání se studium prodraží a prodlouží...

04.02.2024 4 z 5


Za tajomstvom ríše Chetitov Za tajomstvom ríše Chetitov Vojtech Zamarovský

Jak je uvedeno níže, čtivě podaná kniha kombinující prvky popularně naučné knihy a biografie Bedřicha Hrozného. Zatímco v případě nástinu chetitských dějin a jejich písma, včetně samotného odkrývání a "dešifrování" dobových pramenů je čtenáři předkládáno množství slepých uliček výzkumu a nutnost vytrvat, v případě osobnosti Bedřicha Hrozného jsou mimo zapálení pro danou problematiku prezentovány také vlastnosti, z nichž by se značná část současného akademického prostředí, vrcholných akademiků nevyjímaje, měla vzít příklad. A to jak z hlediska výzkumného, tak z hlediska přístupu k jiným.

07.12.2023


Biskup Jan Filipec (1431-1509) Biskup Jan Filipec (1431-1509) Tomáš Měšťánek

Ne příliš známá avšak o to cennější kniha popisující vzájemné politické vztahy zemí Koruny české, Uherského království a rakouských zemí a tamních vládců na přelomu středověku a novověku z pohledu Jana Filipce. Diplomata a častého vyslance uherského krále Matyáše Korvnína a jeho následníka a bývalého konkurenta na českém trůně Vladislava Jagellonského. Po boku mezinárodních vztahů kniha popisuje i význam této osobnosti v poměrech v rámci českého i uherského království samotného.

06.11.2023 5 z 5


Z dějin císařského Říma Z dějin císařského Říma Publius Cornelius Tacitus

K spisu Germánie neboli O původu a poloze Germánů

Text představuej čtenáři vymezení tehdejšího převážně germánskými kmeny osídleného území za řekami Dunaj a Rýn, rysy Germánů a jejich odlišnosti od Římanů, společenský význam a roli mužů a žen v rámci kmenových uskupení či např. náboženství.

Obdobně jako dílo Julia Caesara - Zápisky o válce galské - uvádí také tento Tacitův spis rozmístění a uričté rysy germánských kmenů obývajících území za Rýnem a Dunajem.

25.04.2023 5 z 5


Kronika Jána z Turca Kronika Jána z Turca Ján z Turca

Velmi čtivě až vypravěcky podaný pohled autora na jeho dobu a minulost jí předcházející (a to ne v krátkém časovém úseku). Výtisku zahrnujícímu jak latinský originál, tak slovenský překlad přidávají na kvalitě faktografické korekce, představující opravný mechanismus korigující autorovu případnou zaujatost. Obdobně jako u kvalitou podobných publikací se čtenář dozvídá mj. i věci, nad nimiž uvažoval či hledal cestu.

17.04.2023 5 z 5


Syn boha hromovládce Syn boha hromovládce Arto Paasilinna

Čtivá kniha na oddech :-)

21.03.2023


Poslední vítězné tažení císaře Napoleona Poslední vítězné tažení císaře Napoleona Tomáš Dostál

Kniha poměrně čtivě seznamuje čtenáře s příčinami, průběhem i důsledky tzv. páté koaliční války, v níž během roku 1809 proti sobě stály Rakouské císařství a Velká Británia na jedné straně a Napoleonská Francie a její spojenci na straně druhé. Po boku nejdůležitějších informací ohledně jednotlivých fází tohoto vojenského konfliktu, se může čtenář seznámit také s průběhem mírových jednání probíhajících po rozhodujících bitvách u Wagramu a u Znojma.

04.02.2023


Opavský kongres 1820 a politika Svaté aliance mezi časy Opavský kongres 1820 a politika Svaté aliance mezi časy Marian Hochel

Publikace přibližuje čtenářům vybrané kapitoly evropské geopolitiky vítězných zemí Svaté aliance po vídeňském kongresu konaném v r. 1815 (tzn. carského Ruska, podunajské monarchie a Pruska) a jejich snahy o eliminování veškerých potenciální rizik revolucí (včetně tzv. karbonářské revoluce), jež mohly po napolenských válkách opětovně omezit absolutistické postavení tamních vládců a jejich nejbližsích stoupenců. Po boku snah absolutistických vládců je v jedné z kapitol popisován i pohled Louise Bignona, francouzského diplomata, politika a někdejšího stoupence Napoleona a také odpůrce absolutismu a podporovatele myšlenek liberalismu a počátečního nacionalismu.

31.01.2023


Dějiny starověkého Blízkého východu Dějiny starověkého Blízkého východu Marc van de Mieroop

Zajímavá a velmi čtivá kniha předkládá nejen obecný přehled dochovaných informací a hmotných dokladů o jedtlivých kulturách a společenstvech, jež až do věku Alexandra Velikého obývaly Blízký východ, ale po boku územní správy nabízi také krtitcký náhled do kulturních, hospodářských, náboženských či vojenských témat a charakteristik někdejších, resp. dávnověkých městských států a následně říší.

Po boku předkládaných informací, představuje kniha také rozcestník odkazující čtenáře na kultury a územní celky, jež s regionem Blízkého východu a územními celky tamních vládců přímo či nepřímo sousedí a k nimž lze i v českém či slovenském jazyce nalézt kvalitně zpracované publikace.

20.01.2023 5 z 5


Česká koruna na rozcestí: K dějinám Horní a Dolní Lužice a Dolního Slezska na přelomu středověku a raného novověku (1437–1526) Česká koruna na rozcestí: K dějinám Horní a Dolní Lužice a Dolního Slezska na přelomu středověku a raného novověku (1437–1526) Lenka Bobková

Zajímavá a kvalitní publikace přibližující čtenáři mj. význam a roli tzv. vedlejších zemí Koruny české po skonu posledního Lucemburka na českém trůnu, Zikmunda Lucemburského, a před nástupem Habsburků na český (a uherský) trůn v r. 1526.

Po boku významu obojí Lužice a slezských knížectví pro vládce zemí Koruny české informuje publikace o rozdílných formách správy Horní Lužice, Dolní Lužice a slezských knížectví tamními stavy a leníky českých (popř. uherských) králů.

V neposlední řadě nabízí dílčí kapitoly také náhled do náboženského vývoje uvedených území a to do určité míry i roli náboženství jako prekurzoru následného politického vývoje.

09.01.2023


Kateřina Veliká Kateřina Veliká Carolly Erickson

Čtivě podaná publikace reflektující nejen význam panování Kateřiny Veliké pro tehdejší carskou Rus, ale také osobní život této panovnice a současnice Marie Terezie či např. pruského krále Fridricha II. vnímaného oběma panovnicemi z logických důvodů negativně. Jak soukromé, tak politické linie života Kateřiny vycházejí mj. z osobních memoárů Kateřiny Veliké, což přispívá k originalitě této publikace.

31.12.2022 5 z 5


Žitava - tajuplná, romantická a podmanivá Žitava - tajuplná, romantická a podmanivá Marek Řeháček

Kniha poměrně čtivě seznamuje čtenáře nejen s historií někdejšího českého a posléze hornolužického a saského města a jeho okolí, ale také s jeho významnými dochovanými prvky, jakožto určitými zrcadly minulosti. Samotnou obsahovou stránku rozšiřují ilustrace a také vlastní komentáře autorů, z nichž je patrný také pozitivní vztah k městu Žitava jako takovému.

24.08.2022 5 z 5


Labutí píseň faraonů Labutí píseň faraonů Luděk Václav Wellner

Obdobně jako v případě autorovy chronologicky mladší, byť dříve vydané knihy - Ptolemaiovci : Z makedonských hor na trůn faraonů - i tato kniha nabídne či spíše zpřístupní čtenáři nemalé množství informací z vybraných kapitol starověkého Egypta. Mimo značně rozdílný význam pojmu Egypt z hlediska geopolitického ve srovnání s dnešním významem, je čtenář obeznámem např. se správním vývojem území a jeho nejednostností či s vývojem v rovině "mezinárodních vztahů". Logicky, vzhledem k menšímu množství dochovaných soudobých pramenů, jsou v textu patrny také určité informační mezery či nejasňosti, avšak samotý obsah publikace tyto mezírky jednoznačně převyšuje.

05.06.2022 5 z 5


Ptolemaiovci - Z makedonských hor na trůn faraonů Ptolemaiovci - Z makedonských hor na trůn faraonů Luděk Václav Wellner

Kniha poskytuje čtenáři na informace bohatý, příjemně čitelný a zároveň i Češtině psaný zdroj k problematice a době Ptolemaiovské dynastie představující v přímé návaznosti na Alexandra Velikého pojítko mezi starověkým Egyptem před jeho dobytím Peršany a začleněním Egypta do římské říše. Po boku dostupných informací lze z knihy vyčíst také reálný zájem autora o tuto problematiku.

20.05.2022 5 z 5


Antické Černomoří Antické Černomoří Radislav Hošek

Kniha, na jejíž tvorbě je podíl prof. Bouzka zcela patrný, zpřístupňuje čtenáři poměrně široké kvantum informací ohledně kulturního a politického vývoje přímořských oblastí obklopujících černé moře. Po boku samotného vývoje jednotlivých nezávislých kultur a územních celků popisují autoři prolínání a přejímání tradic či pozdější přechod do sféry vlivu římského impéria (od závislých území po provincie).

04.03.2022 5 z 5


Súboj titanov: Nový Rím a Perzia Súboj titanov: Nový Rím a Perzia Martin Hurbanič

Ve srovnání s autorovou publikací z r. 2016 (Konstantinopol 626) poněkud stručnější, ale i tak na informace bohatá kniha, jejíž závěrečné části čtenáři přiblíží a nastíní nejen příčíny rozpadu antických impérií, ale také islámské expanze.

10.02.2022 5 z 5


Memorialis - Historický spis slovenských stolíc Memorialis - Historický spis slovenských stolíc Ivan Mrva

Informačně obsáhlá publikace přibližující čtenáři průběh protihabsburského povstávní v jeho "poločase", přičemž právě v této fázi došlo k rozhodujícím událostem tohoto (ne)stavovského povstání, tzn. uskutečnění Ónodského sněmu a bitvy u Trenčína v l. 1707 a 1708. Dalším podstatným kladem publikace je upozorňování na tendenčnost nemalé části publikací zaměřených na totožné téma, jež jejich autoři běžně zcela odmítají.

19.12.2021 5 z 5


Mezi vodou slanou a svěcenou: Dějiny jižní Itálie Mezi vodou slanou a svěcenou: Dějiny jižní Itálie Tommaso Astarita

Kniha čtenářům přibližuje nejen politický, ale také kulturně-společenský a náboženský vývoj oblasti jižní Itálie, jež na rozdíl od Itálie severní nepředstavovala roztříštěnou mozaiku městských států. Rovněž v případě osob podílejících se na správě a ovlivňujících samotný vývoj jihoitalských oblastí během jednotlivých staletí zpřístupňuje překlad Astaritova díla informace, jež ve výraznějším množstí do Češtiny přeložených publikací doposud dohledatelný nebyl. Společně se všeobecnými znaky vývoje tohoto regionu popisuje kniha naopak také dobová regionální specifika.

14.11.2021 4 z 5


Fridrich II.: Sicilan na císařském trůně Fridrich II.: Sicilan na císařském trůně Olaf Bruno Rader

Mimořádně čtivá biografie jednoho ze dvou nejvýznamnějších štaufských vládců Svaté říše římské, jehož panování a politika nezanedbatelně ovlivnily mimo postavení vlastního rodu a následných vládců Svaté řiše římske také pozici českých zemí v 1. pol. 13. stol. a následujícich dekádách.

Po boku panovnických úkonů a rozhodnutí podává kniha čtenáři také informace např. o vztazích posledního štaufského císaře či vnímání Fridrichovi osobnosti jeho současníky včetně pozdějších oponentů ze Svatého stolce.

02.10.2021 5 z 5