Antapodosis čili Odplata a další spisy

Antapodosis čili Odplata a další spisy https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460495/bmid_antapodosis-cili-odplata-I0O-460495.jpg 5 5 3

Dvě hlavní historická díla cremonského biskupa Liutpranda (920-972), který působil v diplomatické službě římsko-německého císaře Oty I. Velikého, pojednávají o západo- i východo-římských dějinách, tj. o Svaté říše římsko-německé a Byzance.Odplata (Antapodosis) je namířena proti italskému (langobardskému) králi Berengarovi II., zatímco Kniha o činech krále Oty velebí politické dílo Oty I. Součástí Odplaty je rovněž proslulý spis Zpráva o poselstvu do Konstantinopole, který obsahuje sarkastický výklad o bezvýsledném jednání o císařově sňatku s byzantskou princeznu a kritizuje poměry v byzantském císařství.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fejetony, eseje , Historie

Vydáno: , Argo
Originální název:

Antapodosis / Relatio de legatione Constantinopolitana ad Nicephorum Phocam / Historia Ottonis , 2021


více info...

StanLeee
StanLeee
26.02.2024 5 z 5

Kniha čtivě a na svou dobu poměrně důvěryhodně, objektivně a nezaujatě popisuje události z období přetváření Franské, resp. Východofranské říše v Svatou říši římskou, tzn. z období od konce 9. stol. až do třetí čtvrtiny 10. stol. Z pohledu českého či slovenského čtenáře může být zajímavý nejen nástin příchodu kočovných Maďarů do Evropy citelného i mimo podunajské oblasti či zániku Velké Moravy, ale také popis dobových událostí v severoitalských oblastech, tzn. na rozhraní někdejších království Svaté říše římské i burgundských území včleněných do říše o něco později. V souvislosti s těmito událostmi text představuje čtenáři i soudobé uspořádání a vládce těchto oblastí.

Clivicus
Clivicus
18.10.2023 5 z 5

Antapodosis (a zbytek jeho spisů) nám podává otonský úhel pohledu z doby, kdy se císař přel s papežem o přednost a s byzantským císařem o titul. A protože ctihodný Liutprand blahé paměti nebere své spisy tak vážně, jak bývalo v jeho době zvykem, jsou velice čtivé a dostávají slibu, jež jsi autor na počátku předsevzal, totiž aby jeho kronika byla odpočinkem od vážných a na mysl tíživých knih.
A právě díky této lehkovážnosti až krajní sprostotě lze kroniku čítat, aniž by se u ní kdo znudil.


Hanka_Bohmova
Hanka_Bohmova
02.07.2023 4 z 5

Nikdy jsem neviděla Hru o trůny, ale takhle nějak si to představuju. Barvité čtení z desátého století a navíc mi biskup Liutprand dokonale znechutil rybí omáčku. O papeži Janovi a Zprávu o cestě jsem vybrala do výuky, na malém prostoru tu i nepoučený čtenář pozná celou škálu témat raného středověku.

Štítky knihy

Byzantská říše Istanbul, Konstantinopol Svatá říše římská Langobardi politická satira Ota I. Veliký, 912–973

Autorovy knížky

Liutprand z Cremony (p)
italská, 920 - 972
2021  96%Antapodosis čili Odplata a další spisy

Kniha Antapodosis čili Odplata a další spisy je v

Právě čtených1x
Přečtených3x
Doporučených1x
Knihotéce14x
Chystám se číst9x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x