squid squid komentáře u knih

☰ menu

O svádění O svádění Jean Baudrillard

Nejvíce se mi líbily kapitoly Ironická strategie svůdce a Vášeň k pravidlu.

14.05.2019


Útěky z lásky Útěky z lásky Bernhard Schlink

Schlink je německy píšící a myslící autor; a to i když píše o lásce. Mě ta jeho analytická strohost vyhovuje.

04.09.2018 4 z 5


Kniha o lásce a přátelství Kniha o lásce a přátelství Thomas Moore

Asi to chce základy jungiánské psychoterapie, aby si člověk knihu naplno užil. Moore (http://thomasmooresoul.com/) zpracovává své stěžejní téma duše na pozadí genealogie intimních mezilidských vztahů. Pokud člověk přistoupí na jeho výklad, může pocítit jisté osvobození, že láskyplné vztahy nejsou člověku dány jen proto, aby reprodukoval rod a chránil majetky, ale že i tak mají tyto vztahy své zákonitosti a morálku. Doporučují číst, když má člověk čas na sebe, není to podle mě vhodné jako self-help do vlaku.

04.09.2018 5 z 5


Stavitelé mostů Stavitelé mostů Jan Guillou

Celá sága od Jana Guillou mě nesmírně bavila. Jednotlivé díly trochu kvalitativně kolísají, ale vyvažuje to, že člověk už zná hrdiny a prochází se moderními dějinami Evropy skrze rodinné příběhy. Pro mě absolutní vrchol ságy je kapitola v Norském Dundym o uvedení Stravinského Svěcení jara v Paříži v roce 1913 (originální choreografie zde: https://www.youtube.com/watch?v=jF1OQkHybEQ). Díl Modrá hvězda je tematicky podobný knize Dívka, která spadla z nebe Simona Mawera.

04.09.2018 4 z 5


Pět jazyků lásky Pět jazyků lásky Gary Chapman

Jedna z nejužitečnějších knih o mezilidských vztazích, hlavně partnerských, kterou jsem četla. Nedorozumění, které bych si dříve brala osobně se změnilo v pochopení, že můžeme mluvit, a přijímat signály, v různých jazycích. Porozumět jazyku lásky toho druhého a naučit se jím mluvit není určitě všelék, ale určitě to zkvalitní komunikaci.

04.09.2018 5 z 5