Útěky z lásky

Útěky z lásky https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15207/bmid_uteky-z-lasky-hKb-15207.jpg 4 22 4

Soubor povídek úspěšného německého prozaika líčí několik příběhů z německé současnosti. Jejich hrdinové se nečekaně ocitají před životními rozhodnutími, jsou osudem či vlastním přičiněním zahnáni do kouta nebo obtížně hledají svou identitu. Povídkám, napsaným lehkým (až žurnalistickým) perem, neschází napětí – ostatně Schlink je znám jako autor výborných kriminálních příběhů.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky

Vydáno: , Prostor
Originální název:

Liebesfluchten , 2000


více info...

Runinka
Runinka
01.03.2023 5 z 5

Různorodé povídky od mého oblíbeného autora.U některých jsem si přála,aby byly delší.

squid
squid
04.09.2018 4 z 5

Schlink je německy píšící a myslící autor; a to i když píše o lásce. Mě ta jeho analytická strohost vyhovuje.


Linduska16
Linduska16
22.04.2015 2 z 5

Po knize Předčítač, který nasadil laťku dost vysoko, se přiznám, že mě tato kniha příliš neuchvátila. Povídky byly rozvláčné, zdlouhavé, bez energie, bez náboje, bez vášně, chvílemi dokonce zoufale nudné. Asi jako doba, ve které se většina povídek odehrává.... U některých jsem po dočtení musela přemýšlet, co tím vlastně chtěl autor říci.

G.I.Jane
G.I.Jane
07.07.2014 4 z 5

Kniha je souborem několika odlišných příběhů, kde hlavní postavou je muž a pozadí celého příběhu má atmosféru německé minulosti, třeba období studené války, poválečného období, holocaustu apod.. Asi nejvíce mne zaujal příběh s názvem "Obřízka". Tady se rozvíjí vztah 2 mladých lidí, on Němec /Andi/, který odjel do New Yorku na roční stipendium, k sepsání doktorské práce z oboru práva, ona Američanka, Židovka/Sára/, která vyvíjí počítačové hry. Tak jak se postupně tito 2 lidé seznamují, se sebou, se svými rodinami, s přáteli, tak se postupně probouzí i emoce z období holocaustu, přežité názory na německé obyvatelstvo, odlišnost prostředí, ve kterém se narodili, vztahy mezi národy a aniž si to ze začátku chtějí připustit, tak jim tato rozdílnost pomalu vztah rozkládá a už to nezachrání ani závěrečné gesto v podobě obřízky. Příběh je plný emocí a nutí k zamyšlení, jak se v nás dokáží zakořenit, i po několik generací, negativní postoje vůči jiným národům, skupinám lidí /jako Husákovo dítě to tak mám s jiným národem:-))/. I ostatní příběhy mají "šťávu", ale tento mi připadal nejpropracovanější.

Štítky knihy

povídky německá literatura

Část díla

všech 7 částí díla

Autorovy další knížky

Bernhard Schlink
německá, 1944
2009  85%Předčítač
2019  78%Olga
2022  83%Vnučka
2021  79%Barvy loučení
2017  81%Letní lži

Kniha Útěky z lásky je v

Přečtených31x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce9x
Chystám se číst21x
Chci si koupit3x