sknihouvbatohu sknihouvbatohu komentáře u knih

☰ menu

Vendetta v Bransonu Vendetta v Bransonu Luboš Hejda

Příběh bych řadila do kategorie příjemná a rychle plynoucí vyvražďovačka se vším, co k tomu patří. Nemělo smysl se moc rozčilovat nad tupostí některých postav, protože bylo jasné, že maximálně do pěti kapitol to budou mít za sebou.

Knihu bych přirovnala ke Klaunu v kukuřičném poli. Děj plynul rychle, dialogy byly dostatečně pubertální (na mě místy teda možná o kapku víc ale to bude tím ehm skoro dvacetiletým věkovým rozdílem ), četlo se to snadno a příjemně. Myslím, že v rámci slasher žánru se jedná o povedenou prvotinu velmi milého autora, kterou mohu s klidným srdcem doporučit .

30.11.2023 4 z 5


Nikdy se nepřestala usmívat Nikdy se nepřestala usmívat Martin Štefko

Já tuhle knížku miluju. Od prvního slova po poslední tečku. Relativně krátký příběh a silný příběh mě zhusil, rozplakal, překvapil a ... zkráceně - získal si mě.

Ptáte se, proč jsem se do této knihy tak zblaznila? Upřímně... já nevím. Přišla mi do života, vyvolala bouři emocí, semlela mě a poslední stránkou mě vyhodila z příběhu ven. Šlus. Konec. A teď si žij dál beze mě. Řekla mi, co chtěla a pak se významně odmlčela a čekala. Až to všechno vstřebám, až budu schopna reakce a až mi naplno dojde, že byla spoušteč něčeho většího, co mi změní skladbu knihovny. Až s ní jsem naplno pochopila, že chci zaměřit svou čtecí pozornost na české autory hororového (a nejen jeho) žánru. Že to vážně umíme. A pokud vám tohle všechno dokáže kniha dát, nejde ji přeci nemilovat... už chápe? Ne? Tak si ji přečtěte a pak mi napište...

18.01.2023 5 z 5


Naděje pro Fleetwood Naděje pro Fleetwood Stacey Halls

Píše se rok 1612 a Fleetwood je sedmnáctiletá šlechtična, která díky sňatku získala vysoké postavení ve společnosti. Po třech potratech je znovu těhotná, ale opět to nevypadá dobře. Fleetwood chřadne. Její úlohou je darovat muži dědice. Chovná klisna s dobrým rodokmenem...

Kniha ukazuje společenské normy a chování 17.století a mimoděk se dotýká i současnosti.
Je to krásně napsané (chvílemi doslova plasticky), čtivé, drsné a místy revoluční️. A ta obálka? Krása!!!

“Dej muži dědice a máš své místo v rodině zajištěné...”

Kniha mě neuveřitelně dostala! Plakala jsem, nadávala, divila se... Jak zhoubné bylo myšlení, které přežilo přes 400 let.
Tento příběh je o lidské důstojnosti, vykonstruovaných procesech, karieristech jdoucích přes životy druhých, čarodějnicích a odhodlanosti jedné mladé dívky.

09.01.2022 5 z 5


Heřmánkové údolí Heřmánkové údolí Hana Marie Körnerová (p)

“Kolem je tolik dobrých duší.”

První slza mi z koutku stekla už na začátku, kdy vás kniha seznamuje s hlavní hrdinkou. Zkušenost jako ona by nemělo mít žádné dítě.
Osud Anny, která zažila druhou světovou válku, cestování vlakem do dalekých Čech k neznámým příbuzným, vypočítávé provdání a vyvlastnění majetku komunisty, mě nenechalo chladnou. Často jsem si do ní projektovala svoji prababičku a babičku a o to víc mě její rány osudu zasáhly.

Kniha je velmi hezky napsaná a čte se prakticky sama. Nutí vás zamyslet se nad sebou, nad vlastními stížnosti, nad svým egem, nad osudem, nad přístupem k životu a ostatním lidem.
Tento příběh dobroty duše jedné ohromné ženy je ukázkou toho, jak obohacující a krásná je naše literatura.

“Neodsuzuj nikoho pro jeho chování, nevíš, co právě on prožívá.”

Heřmánkové údolí řadím do top 15 knih, co jsem četla.

09.01.2022 5 z 5