Naděje pro Fleetwood

Naděje pro Fleetwood https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418346/bmid_nadeje-pro-fleetwood-VtR-418346.jpg 4 127 52

Mladá šlechtična Fleetwood Shuttleworthová je opět těhotná, ale žádné z jejích předchozích těhotenství nedopadlo dobře, což znepokojuje jejího manžela Richarda, netrpělivě očekávajícího dědice. Jednoho dne Fleetwood objeví ukrytý dopis od lékaře s hrozivou předpovědí – další porod nepřežije. Záhy se ale náhodně setká s porodní bábou Alicí Grayovou, která jí slíbí, že jí pomůže zdravé dítě porodit. Jenže brzy poté je Alice obviněna z čarodějnictví. Fleetwood musí riskovat vše, aby dokázala její nevinu, neboť pevně věří, že na životě Alice závisí život její i jejího nenarozeného dítěte. Působivý román, odehrávající se v 17. století vychází ze skutečných událostí, tzv. Honu na čarodějnice z Pendle Hill. Fleetwood Shuttleworthová, Alice Grayová a další jsou skutečné historické postavy.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro ženy , Historické romány

Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

The Familiars , 2019


více info...

Micha-Él
Micha-Él
16.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Předně nejde o historický román. Autorka prostě jen vzala historické postavy kolem čarodějnických procesů roku 1612 v Anglii, načež na ně napasovala vlastní smyšlený příběh. Ale o tom jsem víceméně věděla, jednak podle pohádkové obálky, která je mimochodem krásná, jednak podle recenzí zde. V rámci žánru román pro ženy se mi kniha líbila, četla se moc hezky a měla sympatické postavy v podobě Fleetwood a záhadné Alice. Ostatní se mi až tak zajímavé nezdály, hlavně Richard nebo matka Fleetwood by rozhodně zasloužili více propracovat. Hodně mě štvalo chování mladé šlechtičny, která moc touží po třech potratech konečně donosit dítě, ale nic jí nebrání v jednom kuse křižovat Lancashire na koni. Nevím sice, jak se k této činnosti stavěli v 17. století, ale každopádně kniha pak vyznívá naivně. Ona je vlastně celkově dost naivní a jednoduchá, člověk ji nesmí brát moc vážně. Závěr se mi zdál taky hodně uspěchaný. Soudní proces s čarodějnicemi táhnoucí se celou knihou jako červená nit v člověku vyvolává zvědavost, jak bude probíhat, co se bude dít, a nakonec se ho ani pořádně nedočká. Přese všechny výhrady mě ale četba velmi bavila. Pokud hledáte odpočinkovou knihu s poutavou zápletkou a silnou hlavní hrdinkou, pravděpodobně bude bavit i Vás.

tereziehl
tereziehl
20.01.2024 4 z 5

Krásná kniha, jak vizuálně, tak obsahem. Četla jsem ji celkem dlouho, místy se fakt táhla, ale i tak se mě dotkla. Moc se mi líbily vsuvky s čarodejnictvím, nebo zvláštními znameními, které mu mohou být přisuzovány, na jednu stranu si říkám - nedovysvětlené, na druhou skvělý tah, poskytují čtenáři dostatek divných znamení, které si nedokáže vysvětlit a hledá tak příčinu. Oni ji tehdy našli v ďáblovi a ženách, co se nachomýtly okolo. Motiv lišky pro mě to stejné. Hezké. To přátelství bylo na jednu stranu tak zvláštní, že jsem si chvílemi říkala, zda za ním nestojí i nějaké city. Zajímavá knížka nutící k přemýšlení, která ale přecejen mohla trošičku víc odsýpat.


gabriela8704
gabriela8704
07.01.2024 5 z 5

Co dokáže udělat opět fanatismus, touha po moci a zaprodanost. V černé lze najít bílou a v bílé černou. Nic není jednoznačné a je třeba se dívat na kompletní příběhy a nehrnout vše do připravených krabiček.

Lexie321
Lexie321
05.12.2023 4 z 5

Túto knihu by som určite odporučila každému, kto sa zaujíma o čarodejnícke procesy alebo fanfiction prerozprávania historických udalostí. Fleetwood bola skvelá hlavná postava, ktorú som si hned od začiatku velmi obľúbila. Prekrásna obálka.

Lena78537
Lena78537
27.09.2023 3 z 5

Jak se říká: nesuď knihu podle obalu. Obal je krásný... Né, že by kniha byla špatná. Četla se dobře. Byl to takový milý, místy dosti rozvleklý a červený příběh. Ale námět? Ten byl super a šlo z něj určitě vytěžit více..

Thalin
Thalin
01.07.2023 3 z 5

Kniha mě zaujala hlavně obálkou, která je opravdu povedená. Ale dějově to už takový zázrak nebyl. Asi jsem čekala víc z čarodějnictví a možná procesů. Toho tam bylo spíše pomálu. Napsané je to dobře, ale na můj vkus se to moc táhlo a obecně se víc dozvídáme o pocitech a těhotenství hlavní hrdinky než že by se tam toho kdo ví kolik dělo. S hlavní hrdinkou jsem se taky nedokázala moc sžít a kvůli tomu mě asi ten příběh neoslovil tak, jak jsem po přečtení anotace čekala.

knihomolka_eli
knihomolka_eli
31.03.2023 4 z 5

Knižku som prečítala veľmi rýchlo. Príbeh ma zaujal od prvej strany. A obálka? Jedným slovom nádherná.

Príbeh sa odohráva v 17.storočí v Anglicku. Šľachtičná Fleetwood je 4.krát tehotná, no žiadne dieťatko zatiaľ neprežilo. Veľmi ju rozruší list od lekára s prognózou, že ďalšie tehotenstvo neprežije. Spozná sa s Alice Greyovou, ktorá tvrdí, že je pôrodná babica a spraví všetko preto, aby bola Fleetwood a aj jej dieťatko v poriadku. Ľudia v krajine sú posadnutí honom na čarodejnice a aj Alice sa ocitne na zozname obvinených. Fleetwood sa snaží očistiť jej meno, dôveruje Alice a je presvedčená, že len ona môže zachrániť ju a jej dieťa.

Veľmi sa mi páčilo priateľstvo medzi dvomi úplne odlišnými ženami - Fleetwood a Alice. Fleetwood bola veľmi inteligentná mladá dáma a klobúk dole ako niektoré veci zvládla (povedala by som, že až s noblesou). To, aké ,,prekvapenie" jej pripravil jej manžel Richard, by nechcela zažiť žiadna tehotná žena.
Veľmi ma zaujala aj téma čarodejníc a skutočne ma vždy zaráža, aké jednoduché bolo obviniť ženu liečiteľku z čarodejníctva a zniesť ju zo sveta pre samé nepodložené tvrdenia. Strašné. V knihe vystupuje muž menom Roger, ktorý je úplne posadnutý honom na čarodejnice, aby sa blysol v očiach kráľa. A postaviť sa mu, chce skutočne veľkú odvahu.

Veľmi ma potešili aj autorkine poznámky na záver, kde nám objasnila, ktoré postavy boli skutočné a ktoré udalosti sa reálne v histórii stali. Keď som po tejto knihe siahla, vôbec som netušila, že je postavená na reálnom základe.
Knižku určite odporúčam a veľmi rada siahnem po ďalších autorkiných dielach.

Carol1122
Carol1122
28.09.2022 3 z 5

Opravdu velmi krásná obálka, která hned upoutá. Takhle by měly knížky vypadat! Téma příběhu bylo zajímavé a okamžitě jsem se i sžila s hlavní hrdinkou. Celkově byl styl psaní také povedený. Nemůžu ovšem hodnotit lépe než 3* z důvodu, že občas byly pasáže a děj až moc rozvleklý a zároveň byl příběh chvílemi až příliš ponurý. Také jsem čekala trochu lepší popis oné doby, protože jsem byla na 17.století zvědavá. Hodnotím ale jinak kladně za zajímavý nápad a příběh. A samozřejmě dávám plný počet hvězdiček za obálku.

Hypatia1010
Hypatia1010
09.08.2022 4 z 5

Upoutala mě už moc pěkná obálka. Anotace naznačuje zajímavý příběh a za sebe mohu říci, že velice dobře zpracovaný, nechybělo napětí i láska. Současně kniha popisuje téma, které mě hodně zaujalo. Léčitelství a porodnictví v historii mohlo být tak často zneužito k nařčení z čarodějnictví. I v české historii jsou známé monstrprocesy s údajnými čarodějnicemi a jinými kacíři. Každopádně se mi kniha moc líbila, byla čtivě napsaná a hrdinku jsem si zamilovala.

moudivlacek
moudivlacek
09.07.2022 5 z 5

Osud údajných čarodějnic z Pendlu pro mě není neznámý. Už jsem o nich četla. Ale nikdy mě nepřestane fascinovat, jak málo stačilo tehdy, aby se někdo stal čarodějnicí a skončil buď na hranici, nebo jako v Anglii - byl pověšen.
Historická fikce zde líčí nejen proces s čarodějnicemi z Pendlu a "šílenství" smírčího soudce Rogera, který se jím chce zalíbit králi. Ale i životní osud a strádání mladičké Fleetwood, které se nedaří donosit dítě. A teď je znovu těhotná. Manžel Richard chce syna za každou cenu. Jenže Fleetwood odhalí jeho odporné tajemství. A tak člověk, kterému začne věřit, je porodní bába Alice, která je záhy obviněna a zatčena pro čarodějnictví. Osud Alice je v rukou Fleetwood a osud Fleetwood v rukou Alice.
Autorka na konci příběhu nám dává na vědomí, které z historických postav a událostí jsou skutečné, což jsem přijala s povděkem.
Na knihu jsem se moc těšila a rozhodně mě potěšila. A obálka? Krása, netřeba více slov.

Jenny46
Jenny46
04.05.2022 5 z 5

Dostala mě obálka!!!
A hlavně příběh, který je pod nádhernou obálkou schovaný, velmi čtivý. Fikce založená na historii ze středověku 17. století, hon na čarodějnice, bezmocné ženy obviněny, zrada...
Zvláštní přátelství spojí obě ženy, Fleetwood a Alice je každá jiná, ale jedna druhé pomáhají. Doporučuji

Jirinamac
Jirinamac
13.04.2022 4 z 5

Od autorky je to má druhá knížka a opět pěkné čtení. Mám ráda historické romány s romantickým dějem, čekala jsem tedy trošku tvrdší hon na čarodějnice a větší magii, ale nevadí, děj pěkně ubíhá.

sknihouvbatohu
sknihouvbatohu
09.01.2022 5 z 5

Píše se rok 1612 a Fleetwood je sedmnáctiletá šlechtična, která díky sňatku získala vysoké postavení ve společnosti. Po třech potratech je znovu těhotná, ale opět to nevypadá dobře. Fleetwood chřadne. Její úlohou je darovat muži dědice. Chovná klisna s dobrým rodokmenem...

Kniha ukazuje společenské normy a chování 17.století a mimoděk se dotýká i současnosti.
Je to krásně napsané (chvílemi doslova plasticky), čtivé, drsné a místy revoluční️. A ta obálka? Krása!!!

“Dej muži dědice a máš své místo v rodině zajištěné...”

Kniha mě neuveřitelně dostala! Plakala jsem, nadávala, divila se... Jak zhoubné bylo myšlení, které přežilo přes 400 let.
Tento příběh je o lidské důstojnosti, vykonstruovaných procesech, karieristech jdoucích přes životy druhých, čarodějnicích a odhodlanosti jedné mladé dívky.

MayaBu
MayaBu
08.12.2021 4 z 5

Ohledně této knihy jsem měla velká očekávání a jsem ráda, že mě nezklamala. Celé vyprávění má těmnější (místy až tísnivou) a lehce záhadnou atmosféru, máme tu tvrdohlavou hlavní hrdinku odhodlanou bojovat (nejen) za sebe (což v Anglii na počátku 17. století není hračka). Rychle se to četlo, ale zároveň se do jazyka motaly starší výrazy, což u beru u tohoto žánru vždy jako plus! Za mě hezké 4⭐, líbilo se mi to, ale mooožná si myslím, že ten námět měl potenciál ještě na víc...

MedvidekS
MedvidekS
28.11.2021 5 z 5

Skvělý příběh, pro mě osobně zase něco jiného, jelikož příběhy z minulosti moc nečtu. Knížka je psaná v ich formě a děj hezky plyne. Ještě je třeba zmínit překrásnou obálku.

Kizuizi
Kizuizi
12.11.2021 4 z 5

Příběh mladé, sedmnáctileté dívky je, v některých ohledech, na dnešní dobu poněkud děsivý. Fleetwood je již několik let vdaná, a i když má skvělého manžela, kterého miluje, jsou bohatí, mají vlivné přátele, tak i přes to všechno není spokojená.
Líbila se mi postava hlavní hrdinky, která zde velmi vyniká – nechce se totiž smířit s rolí tiché manželky, a za každou cenu hodlá dosáhnout svých cílů. Celý příběh výborně dotváří celková temnější atmosféra, a nesmím zapomenout zmínit naprosto úžasnou obálku!

Nixa
Nixa
15.10.2021 5 z 5

Kniha se mi hodně líbila. Opravdu nádherný příběh o lásce, přátelství, odhodlání, zklamání a odpuštění. Ideální čtení na podzimní večery. Oddechovka, která vás určitě chytne za srdce. Navíc má kniha opravdu nádhernou obálku :-)

Fiddis
Fiddis
02.10.2021 3 z 5

Celkově spíše slabší, co se týče zpracování. První třetina byla taková nijaká, ale pak už to začalo být zajímavější. Nicméně jako oddychovka proč ne :-) A obálka je opravdu krásná.

orinka3
orinka3
27.09.2021 1 z 5

Velký špatný. Námět ale výborný - pokud by ho vzal do pera člověk, co dovede z takového vytěžit nejlepší. Tohle je bohužel kostrbatě psaná červená knihovna, která se nedá číst.

babicka_amalka
babicka_amalka
23.09.2021 3 z 5

pěkná obálka knihy - a uvnitř červená knihovna.... podle anotace jsem čekala něco jiného; takže za mě zklamání;

Štítky knihy

Anglie čarodějnice 17. století těhotenství upalování čarodějnic historické romány podle skutečných událostí

Autorovy další knížky

Stacey Halls
britská, 1989
2019  80%Naděje pro Fleetwood
2021  83%Nalezenec

Kniha Naděje pro Fleetwood je v

Přečtených148x
Čtenářské výzvě24x
Doporučených8x
Knihotéce128x
Chystám se číst176x
Chci si koupit31x
dalších seznamech1x