SkayArttos SkayArttos komentáře u knih

☰ menu

Spát v moři hvězd. Kniha I. Spát v moři hvězd. Kniha I. Christopher Paolini

Tak tohle bylo veliké překvapení. Eragona miluju, čekala jsem proto něco ještě lepšího než série Odkazu ("vždyť Paolini už je starší a moudřejší"). Ze začátku jsem byla neuvěřitelně nadšená, ale v některých částech knihy jsem se naopak dost nudila. Dokonce jsem záměrně přeskakovala zdánlivě nezajímavé části, ale stejně jsem se k nim pak vracela.
Kniha na jednu stranu předčila má očekávání, byla zasazená v zajímavém prostředí, děj měl hlavu a patu, technické věci byly snadno pochopitelné, (i když mi někdy připadaly malinko nedomyšlené), rozuzlení bylo poměrně originální, dějová linka se nezadrhávala. A myšlenkou o mimozemských civilizacích není nikdy nadarmo se zabývat. Za tuto samotnou "stranu" knihy bych dala pět z pěti.
Na druhou stranu, kniha mi v některých pasážích přišla trochu zdlouhavá, zbytečně detailní, ale i zdlouhavé části byly napsané relativně pěkně a příběhu neubližovaly, pouze přidaly pár stran navíc. Hlavní faktor ovšem byl, že jak děj postupoval, začala jsem nacházet čím dál větší podobnost v některých prvcích Kiřina chování a celkově i v ději - postup v sebeovládání například. Tenhle faktor mi pohled na knížku trochu zkazil, ale ne moc.
Celkově bych hodnotila čtyřmi a půl hvězdami.

06.02.2021 5 z 5


Aurora povstává Aurora povstává Amie Kaufman

Miluju galaktická dobrodružství, a proto jsem už celou Aktu Illuminae zbožňovala. Čekala jsem tedy podle anotace něco podobného, a svým způsobem v této knie stejné prvky nacházím. Ale opravdu jen prvky, příběh je totiž epický a skvělý a totálně odlišného rázu, i když se obě série pokoušejí o záchranu světa. Postavy, (i když je jich mnoho) jsem si rychle zapamatovala a nepřišlo mi, že by byly šablonovité, těžké k rozeznání či předvídatelné. Nemohla jsem se odtrhnout a při scéně na konci jsem brečela, no, jako malé dítě. Uznávám, že kniha není osvícený návod obsahující moudrost věků a příběh se prolíná někde mezi romancí a fantazií, ale i tak knihu DOPORUČUJI, protože je krásně napsaná, odpočinková a více než zajímavá.
Kdyby to bylo možné, dala bych 4,5 z 5 hvězd

30.12.2020 5 z 5


Kniha kódů a šifer Kniha kódů a šifer Simon Singh

Skvělá kniha, doporučuje se všem zájemcům o kryptografii, ať už teoretickou, nebo i s praxí. Dozvíte se vše co potřebujete - kniha je psaná lehce, srozumitelně, se spoustou příkladů a dodatečných vysvětlení, s podrobnými návody a zajímavě podanými fakty. Kniha byla napsána před téměř 20 lety, takže jsou už dnes okolnosti trochu jiné, každopádně všechny důležité mezníky kryptografie v ní obsaženy jsou. Obravdu výborné dílo.

24.06.2020 5 z 5


Odvedu vás do Sierry Madre Odvedu vás do Sierry Madre Asa Earl Carter

Velice silný příběh. Ze začátku mi nedocházelo, že kniha není fikce, můj mozek to bral jako dystopický fantastický příběh, moc nereálný a násilný na to, aby to byla skutečnost. Fakt, že je kniha drsná a krvavá, o genocidě a nespravedlnosti, nelze přehlédnout. Jednostranný pohled mě občas podráždil, ale i tak je kniha působivá. Odvedu vás do Sierry Madre není jen o životě Apačů, je i o nenávisti.

26.05.2020 5 z 5


Cinder Cinder Marissa Meyer

Skvělé. Originální, poutavé, čtivé, zajímavé a netradiční převyprávění Popelky. Ze začátku jsem si myslela, že kniha bude mdlá, samé cliché, složité IT pojmy, robotika, předvídatelnost. Víc jsem se ani nemohla splést! Příběh se velice rychle rozeběhl, stále se něco dělo. Pojetí příběhu se zlehka dotýká klasické Popelky, ale zároveň se odpoutává od příběhu a vytváří tak úžasný, originální a velice moderní svět. Hlavní hrdinka byla také skvělá. Cinder se nebála, nefňukala, nebyla naivní nebo nesmělá. Konec byl sice trochu předvídatelný, ale to neubírá knize na hodnotě. Moc se těším na pokračování, protože jsem se od Cinder nemohla odtrhnout a chci vědět, jak to celé skončí.

27.04.2020 5 z 5


S osudem v zádech S osudem v zádech Meg Rosoff

Tuto knihu musíte pochopit - opravdu pochopit, aby se vám líbila. Je do jisté míry nereálná a postavy se nechovají tak, jak očekáváte, ale v tom je právě kouzlo. S osudem v zádech je o dospívajícím chlapci, který hledá sám sebe a je tak trochu šílený - a snaží se utéct osudu, který ho na všech jeho cestách pronásleduje, utéct za jakoukoliv cenu. Kniha ve vás vyvolá spoustu otázek a bude vám připadat zvláštní a divná, ale to ona opravdu je. Donutí vás přemýšlet, a jestli pochopíte ty otázky a myšlenky, poznáte, že je to dobrá kniha.

23.04.2020 4 z 5


Papírové růže Papírové růže Jiří Žáček

Básně pana Žáčka mám moc rádá a tahle sbírka je moje nejoblíbenější. Krásná, procítěná poezie, ve které každý najde kousek toho, co právě hledá, a zároveň si u čtení trochu odpočine. Knížka je plná hlubších myšlenek i oddechových veršů a je doslova plná života a životních zkušeností, radostí i starostí.

23.04.2020 5 z 5