Samuro Samuro komentáře u knih

☰ menu

Umění prostého života Umění prostého života Shunmyo Masuno

Hodně polopatě podaný úvod do zen buddhismu s osvědčenými radami, jak žít a cítit se lépe. Pokud z ní chcete mít užitek, nestačí ji jen jednou přečíst, ale je potřeba do ní neustále nahlížet a zůstat naladěn na této vlně. Za jedinou nevýhodu považuji, že některé rady jsou výrazně důležitější než jiné, ale knížka dává v podstatě všem stejnou váhu. Paradoxně tak může více pomoci lidem, kteří už se v motivační literatuře trošku orientují. Každopádně doporučuji.

26.02.2024 4 z 5


Změň svůj dech a začnou se dít věci Změň svůj dech a začnou se dít věci Rostislav Václavek

Zklamání. Informace v knížce nejsou špatné, nicméně to, jak je pojata a způsob, jakým autor vystupuje, není dobré. Přímo dechu se věnuje pouze první z pěti kapitol (dech, otužování, psychika, fyzická kondice, strava), budiž. Vše je ovšem popisované jen v naprosto základní rovině (a někdy i tak nedostatečně co se praktické stránky týče), kterou doplňují QR kódy s odkazy na vyprávění na YouTube. Výsledkem je nepříjemný pocit, že jsem si koupil drahý rozcestník na další aktivity autora. A pak sám autor. Před lety byl podle svých slov úplně v háji, nyní už se ovšem pasuje do role guru, vymýšlí nějaké svoje metody... no, stačilo. Mám na to příměr: český budhista je vždycky jen český budhista a tato knížka přesně tak působí. Příště prosím jinak a lépe.

11.02.2024 2 z 5


Buď užitečný: 7 zásad pro život Buď užitečný: 7 zásad pro život Arnold Schwarzenegger

Od knížky jsem neměl nijak zvlášť velká očekávání, protože Arnold Schwarzenegger, to jsou pro mě hlavně akční filmy z osmdesátých a devadesátých let. Že před mnoha lety zastával funkci guvernéra Kalifornie, jsem sice zaznamenal, ale jeho aktivity nijak nesleduji. Možná právě proto mě knížka příjemně překvapila, protože Schwarzenegger se dávno posunul dál.

Je napsaná čtivě, jednoduše, srozumitelně, prakticky vždy míří na komoru. Arnold na svém příběhu, který šel po ose kulturistika – akční filmová hvězda – komedie – politika popisuje své postupy a omyly. Je třeba mít velké cíle, vytrvalost, nebát se selhání, přistupovat k životu pozitivně, pomáhat druhým zní vám povědomě? Pokud už máte pár motivačních knížek za sebou, tohle všechno už dávno víte, přesto je Arnoldova knížka trochu jiná než ostatní.

Nečekejte grafy, sepisování nějakých slov do sloupečků či přemítání se zavřenýma očima. Těšit se naopak můžete na slušnou dávku motivace, nadčasové postřehy a zákulisní zajímavosti z éry filmové i politické.

11.02.2024 4 z 5