Rosocha Rosocha komentáře u knih

☰ menu

Zakleté moře Zakleté moře Richard Armstrong

Jedna z nejlepších KODovek, které jsem četl. Doporučuji číst pomalu a těch něco málo přes sto stran si vychutnat. Geniálně přeloženo (Libuše Burianová-Hasenöhrlová), bohužel to v knize není uvedeno = 1972 vydáno, důvod asi jasný...

22.11.2022 5 z 5


Rekordy Země 1 – Neživá příroda Rekordy Země 1 – Neživá příroda Kliment Ondrejka

Vrátil jsem se k této knížce po čtvrtstoletí a pořád žasnu, jak je skvělá. Přesně tento typ knih dokáže nasměřovat na lásku k zeměpisu. Autoři (Kliment Ondrejka, skvělé mapy od Róberta Čémana, ilustrace pak od Miroslava Martanoviče), díky moc za to!

13.11.2022 5 z 5


Osamělé stádo Osamělé stádo Günther Weisenborn

Krásná kniha, která mi připomněla pana Batličku a jeho Na vlnách odvahy a dobrodružství. Krátké, pomalé příběhy, tolik odlišné od současnosti, a právě proto tak osvěžující. Hledáte-li dobré kodovky, tak tahle by neměla chybět.

21.10.2022 5 z 5


Za obzorem čeká svět Za obzorem čeká svět M. Z. Thomas (p)

Nádherné počtení o titánovi a Knížeti vědy. Říkal jsem si při něm, že kdybych byl četl tuhle knihu v dětském věku, asi bych se byl vydal úplně jiným směrem. Jenže jsem ji objevil asi tak se čtyřicetiletým zpozděním :) Alespoň jsem si ji tedy dávkoval kapitolu po kapitole, a nechtělo se mi ji dočíst. Žádný průměr, kdepak! Jedna z nejlepších KODovek, vřele doporučuji.

07.09.2022 5 z 5


Nakonec přijde smrt Nakonec přijde smrt Agatha Christie

Páni, já četl od Agathy tolik knih, tahle mi ale unikala tak dlouho... a přitom je naprosto úchvatně napsaná (a přeložená rovněž). Lehkost, s jakou paní Christie dokázala psát, je fenomenální. Moc doporučuji!

03.09.2022 5 z 5


Afrika od Sahary ke Kapskému městu Afrika od Sahary ke Kapskému městu Jiří Zeman

Souhlas s Valentýnou níže, opravdový skvost pro ty, kteří rádi cestopisy, encyklopedicky podaná mozaika, která má jen jedinou vadu, a to že není delší...

10.02.2022 5 z 5


V zemi císaře kanibala V zemi císaře kanibala Vladimír Plešinger

Perfektní knížka/cestopis (pobytopis, jak to trefně nazval sám Plešinger), se spoustou reálií o jedné fantastické a zapomenuté zemi (a dnes bohužel ještě ubožejší, než za času pana Plešingera).

10.02.2022 5 z 5


Na březích Gambie Na březích Gambie Vladimír Plešinger

Těžké čtení, vůbec nechápu, jak mohl v Gambii pan Plešinger tak dlouho zůstat a vydržet...

10.02.2022 4 z 5


Hledání štěstí u cizáků Hledání štěstí u cizáků Jan Drábek

Osvěžující, stejně jako ostatní knihy pana Drábka. Je obdivuhodné, kolik se toho dá v životě do třicítky stihnout, kolikrát se dá padnout na čumák, a přesto znovu vstát a pokračovat. Doporučuji těm, kteří ne tak docela chápou, jak moc je odlišný náhled na úspěch/neúspěch mezi Evropou a USA.

22.12.2021 5 z 5


Po uši v Americe Po uši v Americe Jan Drábek

Bravurní ohlédnutí za emigrantskými začátky v Americe (to se to čte, z pohodlí domova...), navíc doplněné přepisem otcových poznámek, které jsou neuvěřitelně trefné. Kdo chce pochopit Jana Drábka v jeho knize "Po uši v postkomunismu", měl by zde začít.

12.12.2021 5 z 5


Po uši v postkomunismu Po uši v postkomunismu Jan Drábek

Četl jsem opět po dvaceti letech a znova žasl, jak přesné jsou poznámky pana Drábka k české společnosti. Zvláště jeho dopis na rozloučenou, který vyšel tehdy v tisku, by měl vycházet znova a znova. Fascinující a smutné, jak zatvrzele a úspěšně jsme se v těch dvaceti letech, kdy tato knížka ležela ve sklepě, bránili všemu, co na nás panu Drábkovi vadilo. Doporučuji všem, kteří marně hledají slova, která by vysvětlila stav, ve kterém se naše společnost nachází.

04.12.2021 5 z 5


Letíme vzducholodí! Letíme vzducholodí! William Clayton Pryor

Škoda, že už takovéto knihy nevychází, ne snad proto, že by se nedalo o vzducholodích najít v současnosti milionkrát více, ale z čisté nostalgie... ty černobílé fotografie na zažloutlém papíře a příběh protkaný přechodníky jsou zkrátka super...

07.03.2021 5 z 5


Kacířův kancionál Kacířův kancionál Petr Pálenský

Opravdu bych pár slov a vět napsal, tahle kniha je ovšem natolik mimořádná, že se mi jich zkrátka nedostává. Smekám před autory a jejich nekonečnou fantazií!

14.09.2019 5 z 5


Panamericana, má láska Panamericana, má láska Vítězslav Dostál

Víťa Dostál je mimořádný člověk a stejně tak mimořádné jsou jeho cestopisy... všechny, tímhle počínaje...

13.07.2019 5 z 5


Pečorlag Pečorlag Štěpán Luťanský

Každý, kdo se chce dozvědět něco o šílenství, které panovalo v SSSR (a do kterého bylo uvrženo množství Rusínů po zabrání Podkarpatské Rusi), nechť si tuto unikátní knihu přečte.

13.07.2019 5 z 5


Černá kniha Černá kniha Orhan Pamuk

Jedna z nejtěžších a nejhlubších knih, které jsem četl. Mistrovské dílo a nejlepší Pamuk.

13.07.2019 5 z 5


Zajatci tmy Zajatci tmy Jean Paul Clébert

Neuvěřitelně sugestivní jednohubka, při které opravdu hrozí, že na konci budete ve stavu ne nepodobném hlavním hrdinům. 100 %.

13.07.2019 5 z 5


Hranice stínu Hranice stínu Jan Čep

Tohle je tak nádherná a vnitřně bohatá kniha, že ji nelze dost dobře popsat, pouze si ji přečíst...

13.07.2019


Tisíce planoucích sluncí Tisíce planoucích sluncí Khaled Hosseini

Uf, jedna z nejlepších knih, které jsem kdy četl... tahle kniha by měla být povinnou četbou pro všechny, kteří nechápou, jak snadné je stát se obětí systému hlouposti a svévole, a stejně tak pro ty, kteří jsou schopni hledat v popisovaném systému cokoli dobrého...

13.07.2019


Rovník Rovník Miguel Sousa Tavares

Márquez po portugalsku, geniálně napsané...

06.01.2019 5 z 5