Po uši v postkomunismu

Po uši v postkomunismu https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19852/po-usi-v-postkomunismu-19852.jpg 4 7 5

Kniha vzpomínek se zvláštním způsobem soustředí kolem události, která zřejmě navždy změnila autorovo vnímání staré vlasti. Když Jan Drábek působil jako český velvyslanec v Tiraně, jeho ženu postihla vážná nemoc, a bylo třeba dostat ji za každou cenu do péče evropských, nikoli albánských lékařů. Tehdejší ministr zahraničí Josef Zieleniec souhlasil s vysláním speciálního letadla pouze pod podmínkou, že veškeré náklady uhradí sám Drábek, a letadlo stejně neodstartovalo, dokud velvyslanec svůj ústně daný slib nepotvrdil faxem. To bylo pro Jana Drábka nejen pokořujícím aktem vyjádření nedůvěry, ale egoismus a bezohlednost českého establishmentu ho natrvalo zbavily schopnosti žít v zemi, která, jak hořce poznamenává na konci své knihy, přestala být jeho vlastí.... celý text

Přidat komentář

gotzur
08.12.2021

Letadlo stejně neodstartovalo, dokud velvyslanec svůj ústně daný slib nepotvrdil faxem.....za mě naprosto v pořádku.

Rosocha
04.12.2021 5 z 5

Četl jsem opět po dvaceti letech a znova žasl, jak přesné jsou poznámky pana Drábka k české společnosti. Zvláště jeho dopis na rozloučenou, který vyšel tehdy v tisku, by měl vycházet znova a znova. Fascinující a smutné, jak zatvrzele a úspěšně jsme se v těch dvaceti letech, kdy tato knížka ležela ve sklepě, bránili všemu, co na nás panu Drábkovi vadilo. Doporučuji všem, kteří marně hledají slova, která by vysvětlila stav, ve kterém se naše společnost nachází.


Katka2382
22.05.2020 3 z 5

Četla jsem ji kdysi dávno jako takové volné pokračováni knihy Po uši v protektorátu,ale ta se mi líbila mnohem víc.

Enehy
11.05.2020 3 z 5

Za mě hodně zajímavé čtení, i když trochu obtížné. Ač jsem v devadesátkách žila, nic moc si ze světa kolem nepamatuji. Jako středoškolačka jsem pravděpodobně měla jiné zájmy. O to více mě překvapilo, jak se za tu dobu téměř nic nezměnilo. To, co Jan Drábek popisuje jako dozvuk komunismu, je tady i po třiceti letech! Smutné.

Hovy
26.06.2012

Pro člověka, kterého zajímá, jak to tady vypadalo v devadesátých letech, je knížka celkem zajímavá. Pan Drábek popisuje svoje místo velvyslance v Albánii, v Africe, později své místo jako šéfa protokolu Pražského hradu. Popisuje zkušenosti s tehdejšími politiky - V. Klaus, Zeman, Zieleniec, Lánský, V. Havel atd a také politikou jako takovou, kdy se většina starala o svoje volební preference a na chod státu zapomínala / kašlala.

Ani se mu nedivím, že se nakonec v roce ´98 sebral a odletěl zpět do Britské Kolumbie.

Štítky knihy

paměti, memoáry 90. léta 20. století

Autorovy další knížky

Jan Drábek
česká, 1935
2000  71%Po uši v postkomunismu
2001  74%Po uši v protektorátu
1996  70%Listerovo dědictví
2003  78%Po uši v Americe
2016  93%Dva životy Vladimíra Krajiny

Kniha Po uši v postkomunismu je v

Přečtených10x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce3x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x