romuš romuš komentáře u knih

☰ menu

Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Od paní Mornštajnové jsem četla dvě knihy a velice se mi líbily. Autorka je ve stylu psaní příběhů nepřekonatelná, píše velice čtivě, čtenář se začte v podstatě od první stránky. Co se týká tématu této knihy, tak mne téma neoslovilo. Bylo zde využito v plné míře všech prvků totalitních režimů, jak z druhé světové války, socialistických režimů, tak ale i dystopií, jako je např. Příběh služebnice. Kniha nepřinesla nic nového, zajímavého. Byl to velmi depresivní a pesimistické. Knihu jsem dočetla pouze proto, že je autorka píše čtivě, zajímalo mne jak dopadne příběh, který se rozběhl v druhé polovině knihy a také, že se mi ostatní knihy od autorky velmi líbily.

28.05.2022 1 z 5


Leo a Yeti: Pohádky z Nepálu Leo a Yeti: Pohádky z Nepálu Michaela Gautam

Nejsem cílová skupina pro pohádkovou knihu. Knížku jsem si koupila, protože mám všechny knihy od autorky. Nakonec jsem si útlou knížku přečetla a líbila se mi. Je to jeden příběh malého klučiny Lea, který se dostane do Himálají a setká se s Yettim. A Yetti mu vypráví různé pohádky. Knížka je velmi krásně malovaná.

04.01.2022 4 z 5


Pláž v noci Pláž v noci Elena Ferrante

Nevím kdo přišel na to, že tato kniha je určena "Pro děti a mládež". Samozřejmě po přečtení je zcela zřejmé, že to opravdu není dětská literatura. No a že je tato útlá knížka ilustrovaná, neznamená, že je pro děti. Máme přece spousta komiksů a grafických románů, které jsou určeny pouze pro dospělé.
Ani na stránkách vydavatele není zmínka o dětské literatuře.
http://www.eprostor.com/cz/katalog-titulu/plaz-v-noci.aspx?referrerID=0

26.06.2021 2 z 5


Cornštejn hrad nad Dyjí Cornštejn hrad nad Dyjí Jiří Kacetl

Úzká, ale obsahově zajímavá publikace o hradě Cornštejn. Najdeme zde fotografie hradu z 1911 a 1935. Dozvíme se o osobnostech, které jsou spjaty s hradem, otec hradu Raimund z Lichtenburka nebo jsou zde popsány další historické osobnosti, např. Smil I. z Lichtenburka, Jan z Lichtenburka nebo Hynek z Lichtenburka. Je zde popsána historie hradu až do jeho zkázy. Za zmínku také stojí stavební popis hradu Cornštejna.

12.01.2021


Galerie vybraných absolventů Jirsíkova Gymnázia v Českých Budějovicích Galerie vybraných absolventů Jirsíkova Gymnázia v Českých Budějovicích Jiří Cukr

Myslím si, že námět knihy je zajímavé téma, které potěší mimo jiné i absolventy daného gymnázia.

29.12.2020


Tiché roky Tiché roky Alena Mornštajnová

Hledala jsem inspiraci a chci si přečíst "Tiché roky". Kam ale zařadit v čtenářské výzvě 2020? Kniha je zařazena v čtenářské výzvě pod několik kategorií, což by neměl být problém:
- kniha, ve které se odehrává svatba nebo pohřeb
- kniha, jejíž první věta začíná zájmenem
- kniha, jejíž hlavní hrdina trpí psychickou poruchou.
Je ale také zařazena pod téma poslední, kniha, která nesplňuje ani jedno z předešlých témat letošní výzvy. Knihu jsem nečetla, ale v tomto bodě je zadání do čtenářské výzvy asi nějak špatně?

24.01.2020 5 z 5