Rierdon Rierdon komentáře u knih

☰ menu

Ztraceno v písku Ztraceno v písku Ivana Špičková

Krásná kniha, exotické prostředí severní Afriky, korzárský Alžír, osmanská říše, harém, marocká Marrakéš pod vládou sultána Ismaíla, nebezpečny karavanní cesty pustinami, to všechno přispívá tomu, že se knížka opravdu dobře a příjemně čte. Na začátku knihy se zdá malá hlavní hrdinka Nell v zoufalé situaci – opuštěný sirotek, který se dostane do zajetí alžírských korzárů a je prodán do tvrdého otroctví bohatého alžírského obchodníka. Ale Nell se poštěstí najít ochránkyni ve vzdělané muslimské švagrové jejího pána a má možnost se vzdělávat a vyrůstat celkem poklidně do doby, než nastane v knize další zvrat, Nellina ochránkyně umírá a ona se musí přestěhovat do harému svého pána, ke kterému má bytostný odpor a být ve všem poslušná vrchního eunucha, kterému dává za vinu smrt své ochránkyně. A k tomu se zamiluje do někoho jiného než je její pán.

Je to romantická knížka, kterou ocení hlavně ženy, ale není to slátanina. Nell nečeká, až bude zachráněna, musí se snažit sama a využít toho co zná, svého umění léčitelství a astrologie, aby si vydobyla v domě slušnější zacházení. A nakonec se rozhodne pro velmi riskantní cestu plnou utrpení, která jí ale může dovést k vysněné svobodě. Kniha se četla velmi dobře a potěšilo by mě i pokračování.

20.08.2015 5 z 5


Dívka, která si hrála s ohněm Dívka, která si hrála s ohněm Stieg Larsson

Velmi dobré pokračování, byť ten příběh se taky rozjížděl trochu pomalu, podobně jako první díl. Ale pak kniha dostala spád a četla se velmi dobře. Zajímavé bylo, že se více věnovala pozadí Lisbeth, co se jí tehdy v dětství stalo, proč byla taková, jaká byla, nu, to všechno bylo velmi čtivé. Konec je neuzavřený, takže hurá na třetí díl.

30.07.2015 5 z 5


Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Konečně jsem se k té knize dostala a musím říct, že nelituji. Začátek mě přišel poněkud zdlouhavý a nezáživný, ale druhá polovina se už odvíjela ve skvělém tempu, byla napínavá a čtivá. Postava hlavní hrdinky Lisbeth je hodně vyhraněná a nemůžu říct, že bych se tentokrát s hrdiny ztotožnila, ale přesto byla velmi zajímavá a fandila jsem jí. Zastínila postavu novináře Blomkvista a musím přiznat, že jeho milostný trojúhelník s Erikou a jejím manželem, který ději nic nepřinášel, mě přišel vložený do knihy naprosto zbytečně. Celkově jsem ale byla s knihou spokojená a určitě si přečtu další díl.

10.06.2015 5 z 5