Rejpalova-ségra Rejpalova-ségra komentáře u knih

☰ menu

Klášterem obchází ďábel Klášterem obchází ďábel Jan Bauer

Nenáročné čtení. Asi velmi brzy na knihu zapomenu, jelikož tam nebylo nic zajímavého a převratného. Srovnání předešlých čtenářů s knihou Jméno růže sedí.

01.04.2024 3 z 5


Saturnin se vrací Saturnin se vrací Miroslav Macek

Nenadchne, ale neurazí.

10.03.2024 3 z 5


Vincenz Priessnitz : světový přírodní léčitel Vincenz Priessnitz : světový přírodní léčitel Miloš Kočka

Inspirující člověk. Neuvěřitelné, s čím vším se musel popasovat, aby mohl pomáhat lidem. Zajímavé čtení, uvedené obrázky jsem hodně studovala a samozřejmě i přemýšlela, co z toho by mohlo pomoci mně.

09.03.2024 5 z 5


Pan Kaplan má stále třídu rád Pan Kaplan má stále třídu rád Leo Rosten

Knihu jsem si přečetla opět po 30 letech. Překvapilo mě, že jako dítěti se mi líbila daleko víc. Po stránce překladu super výkon!!! Parádní češtinářské "berličky"! U mnoha slov jsem si vzpomněla na dětství svých dětí a jejich přežblepty. Obrat mé dcery "co je to bude?" používáme v rodině dodnes. Jen už jsem panu Kaplanovi nefandila tolik, jako před lety...mimo jeho nadšení z jazykové kreativity jsem na něm vlastně neshledala pozitivního vůbec nic a spíš mi lezl krkem.

22.02.2024 4 z 5


Pod plachtami kolem světa Pod plachtami kolem světa Nikolaj Kornejevič Čukovskij

Knihu jsem kdysi dávno četlo jako dítě. Po mnoha letech jsem ji našla v knihovně a s chutí opět přečetla. Tentokrát i s mapou, abych si vyhledávala jednotlivá místa. Překvapivé pro mě bylo především to, jak Rusové ještě na začátku 19. století neznali své východní pobřeží - v té době se tam dostávali pouze putováním přes pevninu.

16.02.2024


Tři hoši v Habeši Tři hoši v Habeši Jean De la Hire

Po mnoha letech jsem knížku objevila v knihovně a opět si ji přečetla (v jiné knize jsem se dočetla, že Jean de la Hire byl ve 40. letech velice populární spisovatel francouzského dobrodružného braku). Jde sice o roztomile naivní dobrodružný příběh, ale zase jsem se dost dozvěděla o habešsko-italské válce, o které jsem toho moc nevěděla. Bylo zajímavé číst příběh s mapou a zjišťovat, jak se mezitím změnily hranice afrických států. Pokračování Tři hoši za oceánem už na mě čeká.

21.01.2024 3 z 5


Tři mentolová lízátka Tři mentolová lízátka Robert Sabatier

Milá knížka, ke které se čas od času ráda vracím a vždy v ní najdu něco nového, zajímavého (a pobrečím si, protože příběh je opravdu dojemný). Tentokrát jsem se soustředila na francouzskou historii zmiňovanou malým chlapcem žijícím v Paříži ve 30. letech 20. století. Dohledávala jsem si informace, jestli sedí historicky... googlila zmiňované slavné herce a zpěváky... moderní francouzské autory té doby... Příjemně strávený čas.

06.01.2024 5 z 5


Krev, monstra a cukroví Krev, monstra a cukroví * antologie

O knížku jsem si psala Ježíškovi, vybrala jsem si červený přebal, přišel mi morbidně vánoční. Některé autory jsem znala, některé jsem četla prvně (určitě si od některých chci přečíst i něco dalšího).

Některé povídky se mi opravdu hodně líbily - Jednou se to stane, Šťastné a veselé a Půjdem spolu do Betléma.

Bomba byla Co pro mě znamenají vánoce - dokonale se mi to trefilo do mého smyslu pro humor! Skvělé!!!

Pokud mě příběh do 10 minut nezaujme, knihu odkládám - což se mi stalo u povídek Veselé vánoční hody, Ozdoby a Vánoce v srpnu.

Povídka, o které jsem dost přemýšlela, byla Erža. O cikánské kultuře téměř nic nevím, bylo to pro mě zajímavé. Jen nevím, nakolik příběh odpovídal skutečné víře a kolik v tom bylo prvků fantazy.

Celkově hodnotím knížku kladně, čas strávený četbou jsem si opravdu užila.

01.01.2024 4 z 5