petitsoleill petitsoleill komentáře u knih

☰ menu

Prázdné sliby Prázdné sliby Lexi Ryan

Krásný případ, kdy vám obálka knihy prozradí obsah a nepřinese nic navíc. Prý must read pro fanoušky Dvora trnů a růží a Krutého prince. Doslova. Taková pěkná vykrádačka se zcela předvídatelnými "zvraty". Kdyby mi bylo 15 let a ani jednu z výše uvedených knih bych ještě nečetla, hodnotila bych lépe.

24.04.2024 2 z 5


Temná kněžka Temná kněžka Margaret Rogerson

Milá duchařská jednohubka, která v YA vybočuje. Romantika 0/5, přízrak a jeho komentáře 5/5. Trochu mi v příběhu chyběl větší záporák, ale v celku to bylo příjemné čtení.

16.04.2024 5 z 5


Světlo v plameni Světlo v plameni Jennifer L. Armentrout

2x během knihy jsem přimhouřila oči nad tím, jak byl děj zpomalený. A to je vše! Zbytek jsem si užila, navíc jsem ráda, že jsem předem neuhodla žádný významný plot twist. Dynamika mezi Serou a Nyktosem je stále zcela odlišná od Poppy a Casteela. Děkuji, děkuji, děkuji. Těším se na pokračování.

01.04.2024 5 z 5


Čtvrté křídlo Čtvrté křídlo Rebecca Yarros

Zatím 4*, později možná přehodnotím. Souhlasím s přirovnáním k Divergenci, zároveň mi knížka připadá jako směs všeho fantasy a YA, co jsem dosud četla. Možná za to můžou i ty stejné názvy a jména (např. bůh Malek? Armentrout může být pyšná :D). Čekala bych více, závěr byl příjemné překvapení, ale něco mi tam zkrátka k plnému počtu * chybí.

01.04.2024 4 z 5


Ve stínu popela Ve stínu popela Jennifer L. Armentrout

Původní série Z krve a popela pro mě po prvním díle má sestupnou tendenci, doufám proto, že prequel o Seraphině a Nyktovi se vyhne stejnému osudu.
Lze jej určitě číst i bez znalosti knih s Poppy.
Pokud se přenesete přes podobnosti děje v úvodu knihy, postavy jsou sympatičtější, reagují na vzniklé situace logičtěji, celkově styl psaní autorky působí lépe. Ubrala na vnitřních monolozích hlavní hrdinky, nemá neustálou potřebu opakování určitých slov a omezila i výskyt "...". Díky za to! Snad se z Nykta v dalších dílech nestane nesnesitelný simp, jako to postihlo Casteela.

28.03.2024 5 z 5


Koruna z kostí a zlata Koruna z kostí a zlata Jennifer L. Armentrout

Díl, ve kterém Poppy zažije víc evolučních stadií, než jakykoliv Pokémon. Pro mě zatím slabší kniha, než předchozí dvě. Autorka by mohla více popracovat na vybalancování tempa příběhu a ubrat na zbytečných sex scénách. Za plot twist v závěru knihy zvyšuju hodnocení a jsou to slabší 4*.

14.03.2024 4 z 5


Dvůr mrazu a hvězd Dvůr mrazu a hvězd Sarah J. Maas

Tuhle knihu jsem neměla číst... Dvory celkově mám ráda a protože tento díl nebyl v knihovně zrovna dostupný, dostala jsem se k němu až po přečtení celého zbytku ACOTARu, CC a TOG. Nic zásadního se tu nestane, čtení Dvora stříbrných plamenů bez této novely nijak neovlivní a naopak jsem v začátku byla spokojenější, když jsem nevěděla, co přesně se mezi Nestou, Feyre, Cassianem, Rhysem a ostatními událo.
Co mě vyloženě zklamalo byly pasáže psané z Rhysandova pohledu. Při těch jsem měla v hlavě jedinou myšlenku - WTF? Kam se poděla jeho osobnost z předchozích dílů? Škoda.

13.03.2024 2 z 5


Království těla a ohně Království těla a ohně Jennifer L. Armentrout

Je kniha lepší, než první díl? Ano, ale pouze o chlup. Stále to bylo příjemně jednoduché čtení a romantická linka Casteela a Poppy je s přivřenýma očima uvěřitelná. Příběhu prospěly nové postavy i lokace. Co mi však chybělo, byl právě větší důraz na motivy vedlejších postav a jejich vztah vůči Poppy i Casteelovi. Ke konci knihy jsem měla dojem, že mě J. Armentrout zavřela do pokoje s oběma protagonisty a nemám jinou možnost, než poslouchat jejich nekonečné dialogy.

13.03.2024 4 z 5


Z krve a popela Z krve a popela Jennifer L. Armentrout

Knihy s upírskou/vlkodlačí tématikou asi nikdy nebudou to moje "pravé ořechové" a z tohoto důvodu jsem chvíli váhala, jestli se do čtení pustit. Nakonec z toho bylo příjemné překvapení a knihu jsem nepustila z rukou dlouho do noci, jen abych ji dokončila :) Děj je skutečně místy předvídatelný, bojové scény se mi nezdály dost propracované (oproti třeba SJ Maas, která opravdu dokáže vtáhnout do děje a psát poutavě), měla jsem tendence je očima přejíždět. Jediné, co mi ke konci přišlo vážně otravné, byla neustálá potřeba Poppy komentovat všechny své myšlenky a pocity. V tomto ohledu bych uvítala méně. I přes tyto nedostatky knihu hodnotím jako zajímavý první díl série, kterou si velmi ráda přečtu do konce.

12.03.2024 4 z 5


Skleněný trůn Skleněný trůn Sarah J. Maas

Ach jak já jsem občas protáčela oči při čtení tohoto dílu! Stejně jako někteří další jsem kroutila hlavou, když bylo poznat, že se jedná o prvotní díla S.J. Maasové. Do knihy jsem se pustila po ACOTARu a CC, nechápala jsem, co na TOG ostatní vidí. Proto upřímně radím všem, kteří nad Skleněným trůnem pochybují - vydržte! První dva díly. Jen ty první dva. A svět, který vám od třetí knihy Sarah položí k nohám, se vám začne nesmazatelně zapisovat do srdce.

27.02.2024 4 z 5


Věž úsvitu Věž úsvitu Sarah J. Maas

Věž úsvitu jsem četla v tandemu s Říší bouří. Jsem přesvědčená, že mě tato volba zachránila od toho, abych knihu odložila a nedokončila. Kniha má rozvleklé tempo a spoustu nových postav, žádná z nich (možná kromě Yrene) mi však není výrazně sympatická. Nabízí sice zajímavé nahlédnutí do života za hranicemi Eriley. Ale bohužel důležitých momentů, které by měly vliv na zbytek série, se v ní najde velmi poskrovnu.

27.02.2024 2 z 5


Krutý princ Krutý princ Holly Black

Zklamání. Jako by knihu napsalo dítě. Neseděl mi styl psaní, world building ani hlavní "hrdinka". Autorka často děj, který by mohl být více rozepsán, píše nelogicky jednou, dvěma větami. Scéna s návštěvou lidského světa mi přijde zcela nadbytečná, nic zásadního ani zajímavého se v ní nestane. Turnaj je uspěchaný. A tak to jde dále. Postavy umírají jako lusknutím prstu, ale čtenář nemá čas si k nim vybudovat nějaký vztah...
Kniha mi byla doporučena, přesto si nemůžu pomoct a hodnotit lépe.

27.02.2024 1 z 5


Království popela Království popela Sarah J. Maas

Throne of Glass is my Roman empire. Kdybych mohla, dám 6*

Na počátku této série jsem to absolutně nečekala. První knihy jsem se musela trochu přemlouvat. Závěr mě nechal na kolenou. Brečela jsem? Jistě. A užila jsem si to do poslední chvíle.
Skvělé zakončení epického příběhu, ani po týdnech od přečtení poslední strany snad není den, kdy bych si na TOG nevzpomněla. Někteří možná závěrečný vývoj událostí hodnotí jako příliš krutý, za mě se to k příběhu hodí a možná... možná to mohlo být ještě drsnější.
Doufám, že pokračování už Maasová psát nebude. Nedokážu si představit, jak by mohla Království popela překonat.
I když - co že to ten Lorcan vlastně udělal? ;)

27.02.2024 5 z 5


Dvůr trnů a růží Dvůr trnů a růží Sarah J. Maas

První kniha SJ Maas, kterou jsem četla. První kniha po letech, která mě přiměla během měsíce a půl přečíst postupně celý Maasaverse!
Ano, ten hype si ACOTAR zaslouží. Ano, druhá kniha je neskonale lepší. A právě proto - pokud někoho první díl příliš nepřesvědčí, dejte této sérii šanci. Stojí to za to.

27.02.2024 4 z 5