pales pales komentáře u knih

☰ menu

V zajetí geografie: Jak lze pomocí deseti map pochopit světovou politiku V zajetí geografie: Jak lze pomocí deseti map pochopit světovou politiku Tim Marshall

Výborné čtení. Pokud vás zajímá mezinárodní (geo)politika, rozhodně doporučuju pro lepší pochopení vlivu geografie na historické i současné dění.

Text se čte hladce, přesto není nijak příliš zjednodušující (jako alternativu a doplnění k odborných textům doporučuju i studentům mezinárodních vztahů). Členění kapitol i související mapy jsou přehledné.

Autor má navíc - kromě rozsáhlých znalostí a osobní zkušenosti novináře - také smysl pro suchý humor, takže kniha je nejen zajímavá, ale i zábavná.

08.03.2021 5 z 5


Nelehký den - příběh člena týmu SEAL Nelehký den - příběh člena týmu SEAL Mark Owen (p)

Popisy výcviku SEAL týmů i detailů reálných akcí z Afghanistánu a Iráku (samozřejmě vč. zabití Usama bin Ládina) jsou rozhodně zajímavé.

Literární stránka pokulhává, jazyk i vyprávění jsou spíš ploché, překlad je odbytý a dělal jej někdo bez znalostí vojenské terminologie a problematiky (za všechny uvádím "gerberovy nástroje").

Nečekejte moc, je to spíš "oddychové" čtení, pro fanoušky současného vojenství a operací speciálních jednotek ale můžu doporučit.

01.03.2021 3 z 5


Nová pravidla - Google pohled zevnitř Nová pravidla - Google pohled zevnitř Laszlo Bock

Bible moderni personalistiky (ačkoliv grafika české obálky vzbuzuje opačný dojem), kterou by si měl přečíst každý, kdo se zajímá o vedení lidí a fungování firemního prostředí.

Jako člověk pracující v HR oceňuji, že kniha není sebechválou nebo obhajobou nějaké zázračné, vše vysvětlující a vše řešící teorie, ale naopak je to suma praktických a snadno aplikovatelných tipů, zkušeností z reálného prostředí a (často velmi vtipného) popisu specifik a nástrah IT firem. Není třeba zkoumat a testovat na vlastní pěst (resp. na vlastních zaměstnancích), protože Laszlo Bock a jeho tým už to udělali za vás. (A pečlivě ozdrojovaný text s rozsáhlou bibliografií dokazuje, že se nejedná jen o osobní úvahy, ale vědecky podpořené přístupy).

Není to kniha jen pro personalisty a HR, naopak, principy vedení lidí a přístupu k vašim kolegům jsou rozhodně užitečné pro každého, kdo se snaží posunovat svůj tým nebo firmu dál. Navíc je to text zábavný a čtivý.
Všichni, kdo jí četli mi ji doporučili - a já teď doporučuji také, všemi deseti.

Doporučuji číst v anglickém originále.

20.01.2021 5 z 5


Špion: Třicet let jako tajný agent FBI Špion: Třicet let jako tajný agent FBI Ralph Pezzullo

Zajímavé, někdy až neuvěřitelné a přesto reálné příběhy ze světa operací v utajení FBI. Pro mě jako fanouška tématu a žánru určitě příjemné (a spíše nenáročné) čtení. Zážitek trochu kazí autorovo ego a sebestřednost.

Bohužel, překlad má řadu gramatických chyb, překlepů v textu (jako by snad text neprošel žádnou korekturou) a nadměrné používání zkratek dělá text nepřehledným.

10.06.2020 3 z 5