Ondry238 Ondry238 komentáře u knih

☰ menu

Cesta uvědomění: Průvodce meditujícího Cesta uvědomění: Průvodce meditujícího Richard Alpert

Na seznámení dobrý. Příjemně psaný, občas to smrdí, že se autor nechal unýst fantazií... ale bral bych to jak wikipedii, s nadhledem :)

13.11.2020 3 z 5


Maharšiho evangelium Maharšiho evangelium Šrí Ramana Mahariši

Hodnocení je subjektivní. Nyní mám nějak formovanou mysl, všechny výrazy mi nejsou vlastní, přesto ve mě některé citáty rezonovaly. Věřím, že v té knížce je mnohem víc, než jsem teď schopen pojmout. Za pár let se k tomu budu muset vrátit.

13.11.2020 3 z 5


Zenová mysl, mysl začátečníka - Všední hovory o zenu Zenová mysl, mysl začátečníka - Všední hovory o zenu Šunrjú Suzuki (p)

Skvělý. Tohle si určitě přečtu ještě jednou. Vyvolává to ve mě zajímavý pocit "chápání" asi jako když máte něco na jazyku, ale nemůžete to slovo použit. Stejně jsem měl pocit, že některé myšlenky chápu, ale nemůžu je uzmout či přijmout snad už příště budu moudřejší.

13.11.2020 4 z 5


Žít z vlastního pramene Žít z vlastního pramene Anna Hogenová

Její přednášky mě uchvátily, na knížku jsem se moc těšil, je tam spousta zajímavý úryvků, který jsou z nějakýho důvodu uvedeny v několika jazycích. Uceleně na mě knížka působí jako smotanec předstírající větší smysl. Často mi to připomínalo plácání lidí na dojezdu LSD.

Mám za sebou sice jen pár filozofických knížek, ale nad ničím jsem nestrávil tolik času jako nad autorčinými souvětími v tomhle díle. Hledal jen náznak smyslu, symbol, kontext, cokoliv, ale fakt mi nejlíp vycházely ty drogy.

Hogenová na mě teď působí jako chytrá paní, která pouze přečetla hodně mnohem chytřejších knížek.

13.11.2020 2 z 5


No Future: Vezeme děti na parním stroji do virtuální reality? No Future: Vezeme děti na parním stroji do virtuální reality? Bob Kartous (p)

Jaká ironie, že knížka která řeší i přístupnost vzdělání, volí nepřístupný jazyk v podobě cizích slovíček, pro které mnohdy existují krásná, česká synonyma.

Tohle je jediná výtka, jinak mi takhle společensky, politicky, historicky pojatý téma sedí.

13.11.2020 4 z 5


Dalajlamova kočka Dalajlamova kočka David Michie

Moc příjemný čtení, který vysvětluje několik málo prvků z buddhismu za pomocí příběhů.

13.11.2020 5 z 5


Více než tesař / Lukášovo evangelium Více než tesař / Lukášovo evangelium Josh McDowell

Kniha mi byla zapůjčena, s tím že autor se snažil pravost Ježíše vyvrátit a toho paradoxně dovedlo ke křesťanství. Začátek knihy se tak i chvíli tváří, ale záhy se to zvrhne v prvoplánové ujišťování od křesťaňa pro křesťany.

Charakter knihy dobře vystihuje 8. kapitola - část "důkazy vzkříšení" Kapitola s názvem důkazy neobsahuje jediný náznak důkazu, ale je plná citací povětšinou křesťanů, o tom jak existuje spousta jasných důkazů v to co křesťani věří. Dobrá je taky kapitola o pravosti bible "vnější důkazy". V kapitole je zmíněno, že právě vnější důkazy jsou rozhodujícím testem o pravosti historického textu, takže bych čekal, že toto bude nejpropracovanější kapitola, protože většina knihy je postavena na tom, že bibli se dá věřit. Ve skutečnosti je to krátká kapitolka, opět bez oněch klíčových vnějších důkazů, opět pouze s výroky pro-křesťanských autorů o tom, že důkazů je fůra, i když v kapitole je mlhavě naznačen pouze jeden.

Autor si konstruuje argumenty, které pomocí bible vyvrací. Jako byste z reklamního letáku chtěli o produktu v něm, najít něco negativního a pak na základě stejného letáku dokázat, že je to ve skutečnosti nejlepší produkt, jak leták říká.

Kniha je plná "sofistikovaných" argumentů ve stylu. Ježíš nebyl blázen, protože je těžké si to představit, ježíš nebyl podvodník, protože je těžké si to představit, protože nebyl podvodník ani blázen, je to důkaz, že byl Bůh. Nebo můj oblíbený: Vzkříšení Ježíše Krista je historický fakt, protože jinak by to byl nejnemorálněší podvod jakého se kdy, kdo na lidstvu dopustil.

Autor si sice dává velkou práci s precizním odkazováním na jiné pro-křesťanské autory, ale když vyřkne zásadní tvrzení: "Všude kde se zjevuje Ježíš, se lidské životy i národy mění k lepšímu, ze zlodějů a podvodníků se stávají poctiví lidé.... " Tak ani náznak od kud na tak zásadní tvrzení přišel. Tohle je velmi dobře doložitelná lež. Země s větší religiozitou trpí větším počtem pohlavních chorob, těhotenství v mladším věků a s tím větší počet interrupcí. Děti z křesťanských rodin vykazují větší nesnášenlivost a menší toleranci, na Americe jde dobře vidět korelace: čím více zbožný stát, tím nižší životní úroveň. Korelace sice není kauzalita, tak na závěr jen dodám, že v americké akademii věd je asi 7% věřících, zatím co ve vězení se k víře hlásí 99% vězňů.

Jak v knize uvádí sám autor: Známým psychologickým faktem je, že slyšíme jen to chceme slyšet. Protože kniha je několikrát nekriticky masturbuje nad všelékem v podobě křesťanství. Tak autor nejspíš počítal, komu se do ruky dostane, a proto knížka slaví úspěch i přesto, že je to odfláknuté, bezdukazní, přesvědčování přesvědčených.

16.03.2020 1 z 5