ondrej3767 ondrej3767 komentáře u knih

☰ menu

Střepy Země Střepy Země Adrian Tchaikovsky (p)

Postavy mi přišly v něčem ploché a vzájemně zaměnitelné a motivy jejich chování čas od času příliš logiky (alespoň mně) nedávají. Některé akční scény nebyly ani jako z béčkového akčního filmu a chvílemi té akce bylo na mě až moc.

Ale to k je negativům vše a není to nic dramatického. Perfektní odlehčená space opera s řadou dobrých nápadů, jednoznačně doporučuji.

22.07.2023 4 z 5


Meta Meta Pavel Bareš

Čte se to rychle, je to chytré, je to uvěřitelné a vlastně i pravděpodobné. Nelíbil se mi styl, kterým je kniha napsaná, ale hltal jsem ho pro jeho absolutní autenticitu. Perfektní scifi thriller s nadhledem, jednoznačně doporučuji. PS.Chtěl jsem ubrat půl hvězdy za asi 7 stran z těch 330, které byly vata, ale vzhledem k tomu, že jich bylo jen 7 - zasloužila by si kniha spíš ještě jednu celou hvězdu navíc...

07.08.2022 5 z 5


Potulný rytíř Potulný rytíř George R. R. Martin

Kniha mě neoslovila. Příběh má sice dva tři zajímavé zvraty, ale jinak je předvídatelný a plytký. Hlavní problém jsem měl nicméně s hlavní postavou Duncana silného jak pratura; takhle ploché postavy Martin obvykle ve svých knihách nemívá...

18.04.2022 1 z 5


S pokorou a nadějí S pokorou a nadějí Becky Chambers (p)

176 stran. 80 stran popis a úvahy o cestování kosmem téměř bez příběhu. 20 stran zápletka, že by? 75 stran vše upadá. Poslední strana moc hezká pointa.
Řada opravdu dobrých nápadů, nad kterými se člověk zamyslí a vše je tak krásně logické. Ale má smysl číst knížku kvůli poslední stránce?

01.04.2022 2 z 5


Vzpomínka zvaná říše Vzpomínka zvaná říše Arkady Martine (p)

Tuhle knihu budete milovat nebo jí velmi rychle odložíte. Na přečtení umí být pěkně těžká, ale začtení do ní je odměňující. Excelentní přímá řeč, excelentní přirovnání. A skvělý překlad.

10.03.2022 5 z 5


Jejich moře Jejich moře James L. Cambias

Je to prima čtení, z oddechovky se stává propracovanější a propracovanější příběh, i když nic vyloženě epického se očekávat nedá. Originální svět, krásně popisné, délka tak akorát, škoda trochu plošších postav.

24.02.2021 3 z 5


Klec duší Klec duší Adrian Tchaikovsky (p)

Román balancující mezi sci-fi, fantasy, steampunkem a dystopií, velmi zvláštní, ale pro mě čtivý mix. Za mě pouze převeliká škoda jisté překombinovanosti v pozdější části věnující se "Podsvětí", zcela zbytečně natažené. Jinak to má spád, čte se dobře a musím ocenit naprosto skvělý překlad - dlouho jsem se tak u češtiny nebavil. Rozhodně doporučuji.

24.02.2021 4 z 5