obelux obelux komentáře u knih

☰ menu

Flashforward Flashforward Robert J. Sawyer

Ke knize jsem se dostal díky seriálu, který mě naprosto nadchnul. Kniha byla úplně jiná. Půlku knihy se řeší vztahy mezi vědci, kteří se ale jako vědci příliš nechovají. Ty vědecké odbočky si mohl autor odpustit, protože jsou velice zmatené, nepřesné a nedá se v nich vyznat. Souhlasím s komentářem níže, chování postav je nevěrohodné.

Kromě toho nechápu české zpracování. Proč tomu nedali název "Záblesk budoucnosti" ze seriálu vystihující nosnou myšlenku a nechali tam originální "Flashforward"...? Ten obrázek na přední straně je totálně zcestný. Jsou zde postavy ze seriálu, které se v knize nevyskytují, navíc ten obrázek Simona Campose snad ani ze seriálu nepochází...

Nevím, nemůžu být pozitivní. Moc nenadchlo...

23.03.2023 2 z 5


Inside IS – 10 dnů v Islámském státě Inside IS – 10 dnů v Islámském státě Jürgen Todenhöfer

Z hlediska reportážního je to velmi zajímavý počin. Pravděpodobně unikátní. Ona je ale otázka, co jsme se dozvěděli. Nevím, jak to bylo před 5 lety, ale že se v IS provozuje otroctví a mnoho ukrutností bylo známo tak nějak všeobecně. Že je jejich myšlení protkané náboženským fanatismem, to je zřejmé. Že ten stát "nějak" funguje bylo asi očekávané. Protože "nějak" fungují i totalitní státy. Nejzajímavější jsou dohromady asi rozhovory se samotnými představiteli IS. Takže to jsou pozitiva.

Bohužel to pozitivní naprosto shazuje stránka výkladová a názorová (resp. úvahová). Ačkoli autor tvrdí, že četl Korán několikrát, zřejmě nikdy neslyšel o sunně, bez které je pochopení Koránu krajně obtížné. Autor např. tvrdí, že Mohamed byl reformátor. Všechny války, které vedl byly prý vlastně pouze obranné války proti agresorům. Prý hlásal spravedlnost a rovnost všech náboženství. Autor často vytahuje z Koránu izolované verše bez širšího kontextu nebo vyloženě šíří nepravdy.

Bohužel autor nezná islámské svaté texty (nebo jen nesouvislé části) a dopouští se spousty přešlapů, fabulací a šíří lži, nepravdy a polopravdy. Zároveň evokuje protizápadní nálady mnoha pomýlenými tvrzeními o zločinech Západu a naproti tomu islám staví do pozice utlačovaného náboženství, které je zřejmě podle autora osvícením a požehnáním pro naši společnost a které muselo během své historie jen trpět "zločiny" Západu.

Autor považuje IS za "dítě" Války v Iráku. Zájmy Západu (resp. v tomto případě Ameriky) kategoricky zúžuje na blízkovýchodní ropná pole. Autor je křesťan. Názorově pravděpodobně souzní s Angelou Merkelovou, tedy řekl bych orientace křesťansko-sociální.

Celkově dodávám, že autor považuje činy IS za antiislámské. Autor se sám honosí svou znalostí Koránu a islámu, ale jeho tvrzení jsou v mnoha případech naprosto protichůdná islámským textům.

Z hlediska reportážního zajímavé. Z hlediska výkladového a úvahového bohužel velmi špatné.

29.06.2020 1 z 5


Slepý hodinář Slepý hodinář Richard Dawkins

Naprosto fenomenální dílo. Slova bohužel někdy nestačí. Ale přesto, velmi obsažné, strhující, srozumitelně a čtivě napsané dílo o mechanismech evoluce přírodním výběrem. Každá kapitola je opravdu vyčerpávající a informací mistrně vysvětlených je tam velká spousta a je třeba dávat pozor na každé slovo. Témata kapitol jsou velmi zajímavá. Pro čtenáře neseznámené s pojmy evoluční biologie mohou být přeci jen náročnější na pochopení. Každopádně vzhledem k úrovni odbornosti je to myslím více než únosné, díky trefným analogiím, které Dawkins používá.

Vřele doporučuji!

09.12.2018 5 z 5


Kacířka Kacířka Ayaan Hirsi Ali

Věcná, faktická argumentace. Autorka čerpá z vlastních zkušeností a živě, až děsivě, popisuje fungování islámské společnosti. Hlavním tématem je na rozdíl od jejích předchozích knih, poměrně aktuální, otázka muslimské reformace. Ačkoli je v knize popsáno mnoho situací a okolností života v islámu, kterými si autorka sama prošla, kniha není primárně autobiografií, nýbrž objektivní vhled a zhodnocení aktuální situace islámského náboženství. Jazyk je nenáročný a kniha je napsána velmi čtivě a srozumitelně. Hodnotím jako velice kvalitní četbu a dílo a obdivuji odvahu autorky publikovat takové práce, vzhledem ke hrozbám smrtí, která dostává za svoji snahu o objektivitu a kritické myšlení.

25.11.2018 5 z 5


Schrödingerova koťata Schrödingerova koťata John Gribbin

Poměrně náročná a velmi obsáhlá četba. Autor v ní rozebírá různé aspekty (kvantová elektrodynamika, interpretace kv. mechaniky...)
kvantové mechaniky a čtivou formou se snaží oslovit laického čtenáře. Bohužel je mnoho úseků velmi složitých na pochopení a analogie jsou místy neintuitivní. Proto tato kniha není vhodná pro úplné nováčky a je třeba mít o kvantové fyzice alespoň elementární znalosti. Přes tyto zápory je kniha velmi poučná a člověk získá poměrně široký vhled do fungování kvantové fyziky, proto knihu hodnotím pozitivně.

17.11.2018 4 z 5


Králíci a hroznýši Králíci a hroznýši Fazil Iskander (p)

Zajímavá, poučná satirická bajka o 2 společnostech, které jsou si navzájem prospěšné pro udržení moci. Na pohled připomíná spíše feudalismus, než moderní totalitní režimy. Filozofické reflexe králíka Hloubavého jsou místy velmi podnětné a inspirativní a díky nim hodnotím knihu velmi pozitivně.

07.11.2018 4 z 5