Flashforward

Flashforward https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41342/flashforward-41342.jpg 4 66 13

Fyzikální pokus s urychlovači částic se zvrtne a přenese lidstvo v čase na krátkou chvíli o dvacet let dopředu. V tomto okénku do svého osudu zahlédne Dr. Theo Procopides, že bude zavražděn. A tak následujících dvacet let pokouší zastavit svého vraha. Nápaditý přístup ke klasickému tématu předurčil román k tomu stát se námětem televizního seriálu Vzpomínka na budoucnost.... celý text

Přidat komentář

obelux
23.03.2023 2 z 5

Ke knize jsem se dostal díky seriálu, který mě naprosto nadchnul. Kniha byla úplně jiná. Půlku knihy se řeší vztahy mezi vědci, kteří se ale jako vědci příliš nechovají. Ty vědecké odbočky si mohl autor odpustit, protože jsou velice zmatené, nepřesné a nedá se v nich vyznat. Souhlasím s komentářem níže, chování postav je nevěrohodné.

Kromě toho nechápu české zpracování. Proč tomu nedali název "Záblesk budoucnosti" ze seriálu vystihující nosnou myšlenku a nechali tam originální "Flashforward"...? Ten obrázek na přední straně je totálně zcestný. Jsou zde postavy ze seriálu, které se v knize nevyskytují, navíc ten obrázek Simona Campose snad ani ze seriálu nepochází...

Nevím, nemůžu být pozitivní. Moc nenadchlo...

cryfcad
09.04.2020 3 z 5

Knihu som cital lebo ma zaujal jej namet. Cital som ju aj druhy-krat lebo som zabudol ze som ju uz raz cital. :) To asi najlepsie vystihuje aka bola. Namet zaujimavy, ale bez nejakeho pamatihodneho vyvrcholenia.


ijcro
01.10.2019 3 z 5

Pokus ovlivnit svou budoucnost se vine příběhem jako červená nit. Nelze srovnávat s akčním seriálem, protože ten si vzal z knihy jen nosnou myšlenku záblesku vize budoucnosti. Vlastně jsem se ke knize dostal díky traileru seriálu, ta byla dost bombastická. Není to čtení pro každého, mnohé pojmy mohou být pro laika naprosto nestravitelné a také vyprávění je místy těžkopádné. Budoucnost si představuje každý jinak a svým způsobem se jí obáváme, neb budoucnost je vždycky nejistá. Každopádně se autor snažil svět v blízké budoucnosti vykreslit uvěřitelně, byť jednání některých aktérů mi přišlo někdy nevěrohodné.

a.r.nick
01.07.2018 3 z 5

Námět se mi moooc líbil, ale už v průběhu čtení mi přicházelo na mysl, že z toho šlo vytřískat mnohem, mnohem víc, než směr, jakým se vydal autor - a po dočtení jsem vyloženě litoval, že nápad na takový román nedostali třeba I. Asimov nebo A.C. Clarke, v jejichž podání by to asi byla bomba :). Úplně nejvíc se mi líbila (a díky tomu přidávám hvězdičku) vize jednoho z hlavních hrdinů, ve které se dokázal podívat do tak daleké budoucnosti, že zahlédl v podstatě zánik vesmíru - na těchto popisech vzdálené budoucnosti, která je už tak jiná, až je nám vlastně úplně cizí, fakt ulítávám ;-)

muchomurka
19.12.2017 3 z 5

Knížka měla potenciál, který však nebyl využit. Námět skvělý, ale strašně rozvláčně napsaný. Místo jedné jízdy, pomalé popojíždění. Napnutá jsem byla, jsem ráda, že autor napsal i příběh o 21 let později, ale něco tomu i tak chybělo. Škoda.

david5746
06.01.2016 5 z 5

Díky seriálu jsem objevil tohoto autora, přečtení jeho knih rozhodně nelituju.

Laso
25.01.2015 5 z 5

Knížka pefektní jen taky nechápu, proč ten knižní obal použitý ze seriálu, který je úplně jiný.

notburga
17.11.2014 4 z 5

Seriál mě zaujal svým námětem, ale všeobecně nemám ráda "filmy na pokračování," tak jsem si raději sehnala knihu. Četla se mi velmi dobře.První polovina byla sice trochu slabší, ale pak se vše rozjelo. nemohla jsem se dočkat, jak vše dopadne a jen s velmi silnou vůlí občas nezabrousila očima na druhou polovinu stránky. Několikrát jsem se ve čtení i zastavila, abych se pokusila zodpovědět tytéž otázky, které si kladly i postavy knihy. Za mě spokojenost, i když v oblasti sci-fi znám samozřejmě i díla mnohem lepší.

Aniga
10.11.2014 5 z 5

Ke knize jsem se dostala přes seriál, na který jsem se dívala na doporučení. Od něj byl jen krůček ke knize.
Také nechápu obálku, i když je mi jasné, že asi chtěli tím zaujmout případné "seriálové nečtenáře" . Mne naopak obálka zklamala, kniha by mi vůbec nezaujala, abych jsem se do ní jen podívala.
Děj knihy se mi líbil, pár postav, tak jsem neměla guláš kdo je kdo :)
Velice čtivé. Byla jsem napnuta, jak vše dopadne, ta "vize" na konci... no nevím nevím... ale jinak to bylo pěkné.

Silencia
05.09.2014 3 z 5

Námět je neuvěřitelně originální. Ale knížka jako taková mě zklamala. Zbytečně moc fyzikálních, pro mě nesrozumitelných pojmů, rozuzlení se sázela bez většího rozruchu a celkově mi bylo nějak jedno, jak to dopadne. Jasně, pár zajímavých myšlenek bylo vyřčeno (zamýšlení muže nad údělem ženy, promarňování času), pár otázek k zamyšlení položeno (co bude dál?), ale opravdu jediné, čím mě kniha zaujala nejvíc bylo realistické zobrazení budoucnosti - přesněji roku 2030. Všechny přehnané akční, fantasy i sci-fi filmy šly stranou a objevil se snad první pořádně promyšlený obraz budoucnosti.

luciefeix
11.11.2013 3 z 5

knihu jsem četla jelikoz se mi libil serial a teda kniha byla plna vedeckych informaci kterym jsem moc nerozumněla . těžko se to četlo a teda serial je stokrat lepší a napínavější. zde není moc hloubka postav :(

jacob_f
28.08.2013 3 z 5

Rozhodně není kniha špatná, ale očekával jsem od ní trochu více. Řekl bych, že děj natočeného seriálu byl více propracovanější.

KellyH
29.08.2012 5 z 5

Trochu nechápu obálku s postavami ze seriálu, který se od předlohy dosti liší a ve které se ony postavy ani nevyskytují. Seriál byl ale nicméně perfektní a knížka taktéž. Četlo se to velice příjemně, možná i proto, že podobné náměty, kde se vyskytují diskuze o možné či nemožné budoucnosti a zda ji jde nějak změnit, mám já ráda.

Autorovy další knížky

Robert J. Sawyer
kanadská, 1960
2017  74%Kvantová noc
2006  81%Hominidé
2010  78%Flashforward
2008  67%Míšenci
2007  77%Lidé