Kacířka

Kacířka https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/270367/bmid_kacirka-proc-islam-prave-ted-potreb-BBa-270367.jpg 4 65 18

Proč islám právě teď potřebuje reformaci Autorka se narodila v Somálsku a v roce 1992 požádala o azyl v Nizozemsku, kde udělala úspěšnou kariéru – vystudovala politologii a byla zvolena do nizozemského parlamentu. Nesmlouvavost, s níž vystupuje proti radikálnímu islámu, jí vynesla nejen výhružky islamistů, ale paradoxně i odsouzení ze strany západních politických a intelektuálních elit, které jí vyčítají, že svou kritikou muslimy provokuje. V Nizozemsku bydlela v opevněném bytě s neustálou ochrankou, nakonec si sousedi vymohli, aby se vystěhovala, protože se báli o vlastní bezpečí. V roce 2006 odjela do USA a věnuje se mezinárodní politice. Její nejnovější kniha nabízí kritický pohled na islám, muslimský svět i západní politiku. Jde o pohled, který většinová média nenabízejí, o to je odvážnější a upřímnější. Však autorka platí za svou upřímnost vysokou cenu.... celý text

Žánr:
Náboženství , Literatura naučná , Politologie, mezinárodní vztahy

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Heretic , 2015


více info...

Přidat komentář

Zelený_Drak
06.10.2022

Četla jsem kvůli výzvě. Nechávám bez hodnocení. Styl, kterým byla kniha napsaná mi neseděl a také mi nepřišlo, že by v ní bylo něco objevného (ani v době vydání ne). Zřejmě nejsem západní liberál, kterému je kniha adresována. Kniha asi má co nabídnout, protože ukazuje např. na promísení náboženství se středověkým kmenovým právem, kterého se nemalý počet lidí dodnes zuby nehty drží a na tendenci tvářit se, že "vaše osobní zkušenost není validní, protože můj soused-muž ji nemá a jeho žena také nic takového neříkala", ale vzhledem k tomu, jak klouže po povrchu bych si uměla představit tak poloviční rozsah.

meluzena
09.08.2022 5 z 5

Velice zajímavé čtení, pěkně z první ruky, prožité. Rozumově rozebrané, v souvislostech. Určitě doporučuji přečíst těm, kdo si myslí, že korán je mírumilovná kniha a muslimové jsou mírní jako beránci a jen propaganda z nich dělá krvežíznivce. Což o to, v bibli taky tečou potoky krve, ale když srovnáte ty dva světy v dnešní podobě, rozdíl je patrný na první pohled.
Nejen za osvětu a odvahu této knihy dávám plný počet.
Přečtěte si a udělejte si vlastní názor.

PS. Tleskám uživateli minirock za myšlenku: „A některé věci mě donutily k zamyšlení. Např. že náš západní tolerantní multikulturalismus je muslimy považován za slabost, čehož stále víc a víc využívají. Neznamená to, že budeme tolerovat netoleranci jiné kultury.“


minirock
02.06.2022 4 z 5

Velmi zajímavé čtení. Jako obyčenému čtenáři, který není nábožensky založený a o náboženství moc neví a už vůbec ne o muslimství, mi z některých pasáží naskakovala husí kůže. A některé věci mě donutily k zamyšlení. Např. že náš západní tolerantní multikulturalismus je muslimy považován za slabost, čehož stále víc a víc využívají. Neznamená to, že budeme tolerovat netoleranci jiné kultury. Ale přesně to se hlavně v Evropě děje stále víc. Jaká bude za nějakých sto let? V zemích kde ženy před 30 lety chodily oblečené po západním způsobu chodí dnes zahalené. Opravdu k tomu také směřujeme? Právo šarí'a, džihád, modlení se 5x denně? Než vymýšlení hloupostí by se v Evropském parlamentu mělo začít něco dělat s tímto náboženstvím které se nenápadně ale hodně úspěšně rozlézá po celém světě. Díky autorce za odvahu napsat takovou knihu.

hanak_v_exilu
23.03.2022 4 z 5

Mám pocit, že autorka tady hází hrách na stěnu. Ne tady u mě. U mě se se svým apelem na nezbytnost reformy islámu naopak vlamuje do otevřených dveří. Přesněji řečeno do doširoka rozevřených dveří s uvítacím transparentem, a se stolečkem s trochou pohoštění v předsíni. Mohl bych opakovat své výtky, které jsem uvedl u poslední kapitoly její knihy Z područí islámu, protože se na nich nezměnilo vůbec nic. Ani nebyl důvod - autorčiny postoje jsou vesměs stejné.

Maevie
16.01.2022 4 z 5

Názory Ayaan Hirsi Ali na islámskou víru jsou odvážné a reformátorské. Odvážnější, než si je myslet, je ovšem rozhodnutí s nimi veřejně vystoupit a pokoušet se o diskuzi. Snažit se o reformu islámu, který od sedmého století odolává všem změnám a zůstává rigidní, je statečným, ale velmi nebezpečným krokem. Ayaan Hirsi Ali proto patří velké dík, že se tuto zeď snaží alespoň naťuknout.

Kdybych měla Kacířku shrnout jedním slovem, byla by to právě odvaha. Odvaha vystoupit jako bývalá muslimka a zcela otevřeně mluvit o nedostatcích a vadách islámu, ukázat prstem, bez cenzury jmenovat a ohrozit tak svůj život. Autorka se také velmi dobře připravila na budoucí rozporování a všechny informace v knize jsou tak poctivě ozdrojované, její argumenty faktické a věcné.

Mr.Moldau
25.12.2021 4 z 5

Autorku obdivuji za její odvahu pojmenovat věci pravým jménem a za to, že neodvracuje zrak od problémů jako mnozí západní politici a intelektuálové. Její kritika islámu burcuje, aby vyvolala diskuzi o jeho reformě. Kniha je psaná velice uvážlivě, přesto šokuje a nebere si servítky. Čte se dobře a může možná složit i jako učebnice politologie. Jediné co mi při čtení vadilo bylo zaměňování názvu Nizozemska za Holandsko. Nevím, jestli to je chyba překladu. Jako milovník geografie mám rád, když se státy označují tak, jak mají. Autorčin rozsah znalostí o islámu mě však udivuje a autorku respektuji jako lidskoprávní aktivistku, která je rozhodně na svém místě.

betzayda
04.12.2021 5 z 5

Je to napsané skoro jako román, ale je to o reálném životě ženy ze Somálska, která se odvážně postavila islámu. Rozhodně doporučuji si knihu přečíst. Tahle šokující pravda o islámu mi otevřela oči. Myslela jsem si, že toho o světě a náboženství vím dost, ale opak byl pravdou. Tohle je jedna z těch knih, u kterých vám spadne čelist.

latanya34
16.11.2021 5 z 5

Myslela jsem , že se jedná o román, ale je to pojednání o 5 nejkritičtějších islámských tezích a proč je nutné právě tyto teze zreformovat. Zní to hrozně a nezáživně? Ano, ale přesto jsem knihu nedokázala odložit, naopak, dočetla jsem ji do konce a ještě dlouho na ni myslela. Kniha pojednává o různých druzích muslimů, o Koránu, o Mohamedovi - a nemyslete si, že už to všechno víte, budete překvapeni! Zvlášť závažná je zmiňovaná ženská otázka. Knihu skutečně, právě v dnešní době, doporučuji přečíst.

hol58186
03.11.2021 5 z 5

Skvělé, moc doporučuji. Ayaan Hirsi je statečná žena. Běžní lidé o islámu moc nevědí a myslí si v dobré víře že jsou to lidé jako my, ale ono to tak není. Jedině když budeme vědět jací jsou to lidé, jedině tak si budeme moci uchránit svoji kultůru a demokraci, kterou oni vůbec nechápou. Dovolovat jim stavět mešity a nechat je praktikovat jejich právní systém "šaría" u nás, je cesta do pekel.

Eldar80
08.03.2021 5 z 5

Ze začátku mě to moc nebavilo. Přece jen je to pořád o tom samém. Jenže Ayaan píše tak dobře, že mě to během čtení začalo bavit. Buď umí neuvěřitelně dobře psát nebo je za tím výborná práce redaktora.
Český překlad a redakce je také dobrá. Všechny tři knihy, které jsem od ní četl, byly napsané výborně. Hrozně se mi líbí jak Ayaan přemýšlí. Její argumenty jsou naprosto logické a nedá se jim nic vytknout.
Tahle kniha je nejméně autobiografická. Zatímco v první popsala především svůj životní příběh, tak ve druhé se zabývala integrací do západní společnosti. Zde se věnuje hlavně reformaci islámu a tak je kniha nejvíc teoretická.
Má to asi jen dvě chyby. Že celé myšlence nevěřím a že se stále odvolává na své osobní zkušenosti. Jenže její život se sám stává argumentem. To co ve svém mládí prožila se v různých obměnách týká milionů žen.
Samozřejmě na druhou stranu hrozí, že bude příliš subjektivní a její osobní prožitky budou mít omezenou platnost. Jenže to co ona popisuje, sami vidíme. To co se stalo jí, se děje úplně běžně v mnohem širším měřítku.
Islám se musí změnit a Ayaan píše proč. Ať už to vezmeme z jakékoli strany, nedá se než souhlasit. Cokoliv jiného bude dál přinášet zlo a utrpení. Jenže jak reformovat něco, co je jednou dané a neměnné?
Nutnost reformace bude stejně růst. Systém s tendencí vracet se zpět do 7. století bude čím dál méně kompatibilní s globalizovaným světem 21. století. Tak jako neustálý pokrok přišel k nám, přichází i k muslimům.
Už z podstaty věci vyplývá, že pokud chcete žít jako v 7. století, tak budete v rozporu s moderní společností. A je úplně jedno, jestli jste věřící nebo ne. Jediné východisko je uzavřená komunita. Ghetto.
Islám musí prodělat podobnou změnu, kterou prošlo křesťanství. Stát se užitečným pro společnost a zároveň se stát skutečným náboženstvím – tedy něčím duchovním. Jenže jak to udělat, když jeho podstata je špatná?
K reformaci jsem skeptický. Potřebné reformy budou jen chabé záplaty. Skutečná reformace by byla konec islámu. Jakmile se islám začne reformovat, souběžně začne ztrácet svou přitažlivost.
Každý chytrý muslim to ví a logicky budou proti tomu. Takže na jedné straně nutnost reformace jak o ní píše Ayaan a na druhé silný odpor věřících a učenců. Z toho plyne konflikt, který se zde neřeší. Ayaan se tomu snaží předejít.
Je zde třeba kapitola o džihádu, o kterém nedávno prof. PhDr. Luboš Kropáček, CSc., který knize dělal odbornou revizi, řekl, že „džihád neznamená válku, ale zlepšování sebe sama“. Rozhovor na iDnes.cz z 21. 02. 2021.
K čemu podobné názory vedou lze vidět v diskusi: „Podle této teorie se tedy bojovníci IS stali superlidmi a zlepšovali sami sebe k dokonalosti.“ P. I. Tady musí každý pečlivě zvážit, čí informace dávají větší smysl. Nemyslím citát z diskuse, ale zda to co píše Ayaan nebo to co tvrdí politicky korektní islamologové.
Intelektuálové, pro které je Kropáček autorita, pak Ayaan označují za islamofobku a šílenou radikální feministku. (True story.) Bez argumentů nic jiného nezbývá. Na téma reformace islámu doporučuju. Závěr si čtenář musí udělat sám. 90%

Hobo
05.06.2019 4 z 5

Cenné hlavně proto, že je kniha od muslimky (byť bývalé) a že se věnuje možnostem reformy islámu ze všech možných hledisek. Kdo se chce seznámit s podstatou islámu, nechť si přečte Kacířku. Dozví se vše, zejména o současném dění uvnitř islámu.
Za nedostatek považuji určitý rozpor v zaměření. Autorka v zásadě celým textem dokazuje nereformovatelnost islámu, neboť ta tkví v jeho pěti základních koncepcích, zásadně neslučitelných s moderní dobou, jak uvádí sama autorka; a své návrhy i konkretizuje - nutno říci, že už by to nebyl islám, neboť by z něho nic nezbylo... Nemůžete reformovat nereformovatelné. Proto jsem ubral jednu *. Myslím si, že tento nedostatek tkví ve faktu, že jde o dílo uprchlice před islámem do západní společnosti, která je právě v zásadní krizi, vyžaduje vlastní reformaci, přičemž Ayaan Hirsi Ali vychází ze západních hodnot, s jejichž dodržováním má tato společnost vážný problém.
To nicméně neubírá knize na čtivosti, je obsahově plná a nesporně čtenáře obohatí.

Brunnetka
06.03.2019 4 z 5

Knížka se čte dobře, je v ní hodně příkladů ze života... Tím autorka své názory zpestřuje. Ale není to taková ta knížka, která ve mně zůstane na dlouho... Třeba Bez dcerky neodejdu nebo Květ pouště ve mně zanechaly víc...

obelux
25.11.2018 5 z 5

Věcná, faktická argumentace. Autorka čerpá z vlastních zkušeností a živě, až děsivě, popisuje fungování islámské společnosti. Hlavním tématem je na rozdíl od jejích předchozích knih, poměrně aktuální, otázka muslimské reformace. Ačkoli je v knize popsáno mnoho situací a okolností života v islámu, kterými si autorka sama prošla, kniha není primárně autobiografií, nýbrž objektivní vhled a zhodnocení aktuální situace islámského náboženství. Jazyk je nenáročný a kniha je napsána velmi čtivě a srozumitelně. Hodnotím jako velice kvalitní četbu a dílo a obdivuji odvahu autorky publikovat takové práce, vzhledem ke hrozbám smrtí, která dostává za svoji snahu o objektivitu a kritické myšlení.

KikinkaV
01.11.2018 4 z 5

No... Kniha tedy není psána zrovna jednoduchou češtinou. Možná je to jen zakrnělost mé slovní zásoby, ale dost pojmů jsem si musela hledat, abych vůbec pochopila význam věty. Každopádně je tato kniha rozhodně velkým přínosem pro všechny, kteří si na islám chtějí udělat nějaký názor. Nejedná se totiž jen o popis života autorky, ale o souhrn podložených faktů o islámu. Bohužel si myslím, že aby kniha měla skutečný vliv na co nejširší publikum, měla by být psána čtivější formou.

honza0876
07.02.2018 5 z 5

Tuhle knížku budu mýt připravenou v knihovně až příjde některá z dcer a bude se chtít dozvědět něco o islámu . Kdyby byl její zájem motivován seznámením se s nějakým simpatyzantem islámu ,doufám že po přečtení této knihy minimálně zpozorní .

Onoff
23.05.2017 5 z 5

Ze všech tří knih od Ayaan Hirsi Ali, které u nás vyšly, je tato nejméně osobní a nejvíce teoretická (což ale neznamená, že není čtivá - právě naopak). Osobně na mě udělala největší dojem. Po jejím přečtení jsem dospěl k závěru, že kdybych byl muslim snažící se o reformu svého rigidního, ve středověku zastydlého náboženství, tak bych Západ nenáviděl úplně stejně, jako mí radikální souvěrci. Proč? Protože Západ se nijak nesnaží, aby skutečné muslimské reformisty podpořil. Naopak. Prostřednictvím bizarní směsi nechutného multikulturalistického fašismu a politické korektnosti na straně jedné a účelové, vychcané spolupráce s těmi nejhoršími režimy (Saúdská Arábie, Katar) dělá Západ všechno proto, aby pomáhal těm, kteří reformě islámu ze všech sil brání a kteří často reformistům vyhrožují smrtí (někdy svou výhružku i dokonají). Ayaan Hirsi Ali nazývá přístup západních liberálů k islámu "morální idiocií". To je naprosto přesné.

Jarka59
14.06.2016 2 z 5

moc mě to neoslovilo měla jsem problém to dočíst,ale dočetla.

klarka61
11.06.2016 5 z 5

Velmi pěkná a čtivá kniha především o islámu a lidech kolem.
Kdo chce o Islámu vědět hodně a hlavně pravdivě, tak ať si přečte tuto knihu