naroznej naroznej komentáře u knih

☰ menu

Vlaková souprava pro třetí tisíciletí Vlaková souprava pro třetí tisíciletí Miloslav Šimek

Když jsem po letech vytáhl tuto knížku z knihovny a začetl jsem se do ní , dýchla na mne nostalgie a vzpomínky na mé dospívání v osmdesátých letech, kdy dvojice Šimek+Krampol spolu s dvojicí Šíp+Uhlíř patřily k vrcholům tehdejší zábavy. Ve které nebyly žádné znaky agrese, vulgarit či zesměšňování nikoho konkrétního.. Nicméně styl tohoto humoru není nadčasový a patří do minulého století. Knihu jsem nedočetl. Něco řekne pamětníkům, nové generaci už vůbec....

19.01.2023


Uprchlíci Uprchlíci Jesper Clemmensen

Perfektní kniha. Strhující příběh českých rodin z dob nacismu a poté komunismu. Tuto knihu psal Dán prioritně pro Dány. Takže zde v kostce popisuje veškerou českou novodobou historii, jak co fungovalo, kdo byl zrovna u moci a co se zrovna v jakých letech dělo. Některé jevy, které zde popisuje z české historie jako Češi ani neznáme. Autor musel projít hodně zdrojů, než tuto knihu napsal. Například jsem vůbec netušil, že východní Němec musel při přechodu hranic do západního Berlína mít identifikační průkaz. Cizinec bez východoněmecké občanky měl smůlu a mohl přejít hranici pouze v konkrétních bodech. Dále je zde dobře popsáno , jak v roce 1960 fungovala pro Čechy zahraniční turistika. Že individuální cesty nebyly možné (ani do DDR) , všechno se odehrávalo na bázi organizovaných zájezdů, kde program sděloval účastníkům jeho vedoucí (prověřený komunista) dva dny předem. Dále mi připadalo hodně zajímavé, jak jsou zde popisovány útěky východních Němců pomocí trajektů ze Sasnittzu a Warnemunde. Kdy hluboko před rokem 1960 mohli východní Němci zcela legálně jet do Trelleborgu nebo Gedseru -tam se projít po městě a jet zpět. Samozřejmě poté, co se spousty z nich již nevrátilo začalo utahování šroubů i zde... jet směr Gedser sice mohli, ale z lodi v Dánsku nesměli vystoupit. A tak řada z nich v přístavu skákala do moře... jak jsem tohoto pana spisovatele googloval na internetu, věnuje se obecně železné oponě (hlavně v Německu) docela dost. Škoda, že již od něj pravděpodobně v Čechách nic nevyjde...

26.11.2021 5 z 5


Checkpoint Charlie Checkpoint Charlie Iain MacGregor

Tak tato kniha by měla být povinnou četbou na školách. Aby děti pochopily v jakém hnusu byly nuceni jejich rodiče/prarodiče žít. Perfektní rozbor poválečného Německa a celé poválečné historie jednoho velkého města. Dnes už se to jeví pomalu jako absurdní pohádka. Ale ta zeď byla všude přítomná a setkal se s ní každý návštěvník i východního Berlína.

29.03.2021 5 z 5


Peklo pod španělským nebem - Čechoslováci ve španělské občanské válce 1936-1939 Peklo pod španělským nebem - Čechoslováci ve španělské občanské válce 1936-1939 Stanislav Motl

Velice zajímavá kniha. Pro mne první četba o španělské občanské válce a jako bonus popsané příběhy Čechoslováků , kteří se do této války zapojili. Nechápu tak nízké hodnocení i když toto téma určitě není tak atraktivní jako témata jiných autorových knih. Doporučuji k přečtení .

19.03.2021 4 z 5


Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

Já půjdu trochu proti proudu. Kniha není zdaleka tak strhující, jako jiné knihy z nedávné české minulosti, které jsem v posledních letech četl (Bezejmenní, Mlýn, Návrat Krále Šumavy) . Je to hlavně specifickým jazykem, který autorka používá a se kterým jsem měl občas problémy. Jinak si myslím se z literárního hlediska celkem povedla. Člověk, který z toho regionu ani nepochází, ani tam nežije se dozví spoustu nového z historie tamního regionu, co dosud nevěděl. Myslím, že autorka vedle literárních cen by měla dostat nějakou cenu typu čestného občanství Karviné, protože pro region svojí knihou udělala strašně moc. Dále si myslím, že něco jiného je pokud tu knihu čte čtenář, který v tom regionu žije a něco slyšel z vyprávění svých rodičů či prarodičů a něco jiného pokud tu knihu čte člověk, který v takové Karviné nikdy v životě nebyl jako jsem já. Za přečtení tedy rozhodně stojí . Pro nové čtenáře bych měl doporučení, aby si ponechali tak 2-3 dny čas, aby knihu mohli přečíst najednou. Není to ten typ knihy, kde když si dáte týden pauzu se nic nastane. Tady máte po pauze problém se znovu dostat do děje.

04.03.2021 4 z 5


Katastrofa letu 001 na Zlatých pieskoch Katastrofa letu 001 na Zlatých pieskoch David Púchovský

Dobrá kniha , která chytne a nepustí :-).
Jenom bych trochu vytknul, u některé pasáží jsem měl pocit, že se v knize opakují. Ale to nic nemění na tom , že si autor s knihou musel dát hodně a hodně práce a že psát umí. Jeho styl bych přirovnal k Romanu Cílkovi. Vzhledem k autorovu mládí se ještě máme na co těšit.

30.01.2021 5 z 5


Bezejmenní: Minulost, která měla zůstat skryta Bezejmenní: Minulost, která měla zůstat skryta Milan Krčmář

Perfektní kniha. Velice čtivá, kterou jsem měl přečtenou za nějaké 3 dny. Příběh židovské rodiny z Haliče , prchající před I. světovou válkou ze svých domovů až do moravské Třebíče a prožívající si radosti a strasti života v této šílené době. Zarazilo mne, jak byl tehdy regulován obchod. Úředně stanovené ceny na cokoliv. To by dnešní konzervativci nerozdýchali. No a ke konci knihy přijde jiný příběh. Příběh policajta z roku 1925, který řeší 6 let starou vraždu rodiny z prvního příběhu....

21.01.2021 5 z 5


Panama Papers Panama Papers Bastian Obermayer

Já knihu hodnotím někde mezi 60-70% . Jiné knihy investigativních novinářů se čtou mnohem lépe. Ale, když shrnu její hodnocení do několika bodů, vychází mi to cca následovně :
1) Po přečtení knihy mám totální depresi. Protože mám pocit, že opravdu všichni vlivní (nejenom náš Andrej) kradou. Totálně všichni. Mám pocit, že i všichni, kteří chtějí být vlivnými a vydělávat, chtějí i krást. Žádní politici , kterým záleží na blahu svých zemí nejsou. Taktéž žádní podnikatelé či jiné význačné osobnosti.
2) Kniha se mi nezdá příliš objektivní. Mám pocit, že skutečného textu mohlo být x tisíc stran, ale novináři si účelově vybrali pouze to, co se jim hodilo do krámu. Takže se dozvídáme o zloději Putinovi , o řezníkovi Kadáffím , který finančně vysál svoji zemi a dnes nikdo neví, kde ty peníze jsou. Dále o všech zlodějích v oblasti Blízkého východu. Ale nikde nic o nějakém odkláněči s vazbami na USA či Izrael, což je nesmysl. Tam také nežijí ze 100% pouze jenom charakterní vlivní. Spíše naopak. Čím více peněz, tím méně charakteru.
3) Knihu napsali němečtí žurnalisté a je to znát. Čechovi jsou nějaké kapitoly o šéfovi Siemensu pro Latinskou Ameriku naprosto ukradené. Problematika rozkrádeček u FIFA jakbysmet.
4) Trochu mi tady chybí vazba na naši zemi. Ano, kniha je německým překladem. Ale má českou předmluvu. A do té by se dalo také něco zajímavého zapracovat, protože u nás byly v minulosti také kauzy , které se dotýkaly české politiky. Jako například to, že kdysi ČSSD v době, kdy byl její předsedou Zeman obdržela z jedné takové "schránkové" firmy z Panamy sponzorský dar. A že spekulovalo o tom , že šlo o peníze jednoho českého vlivného oligarchy.

19.01.2020 2 z 5


Kam se jezdívalo z nádraží Praha-Těšnov Kam se jezdívalo z nádraží Praha-Těšnov Stanislav Musil

Pro fanoušky železnice povinná četba. Navíc tato kniha se hodně povedla

14.11.2019 5 z 5


Cesta do Ruska. Fejetony, reportáže, poznámky v deníku 1919–1930 Cesta do Ruska. Fejetony, reportáže, poznámky v deníku 1919–1930 Joseph Roth

Kniha dobrá pro toho , kdo se zajímá o historii 20-tého století. Není to žádná učebnice .Aby se v ní člověk orientoval musí něco z historie znát. Anebo může sloužit jako studijní materiál pro další studim ...apropo , když jsem si přečetl reportáž z roku 1919 ze západního Maďarska a o nepokojích , které tam vznikalo , když mělo být připojeno k Rakousku , nedalo mi to , abych si na internetu nevyhledal další informace o této době a rozdělování velkého Rakouska

28.07.2017 4 z 5


Rychlík do Selbu Rychlík do Selbu Roman Cílek

Toto byla moje první kniha,kterou jsem od Romana Cílka četl. Je psaná svižně a dobře , akorát té tehdejší tendenčnosti je tam spousta. Únosci=teroristi,prchající před lidově demokratickém zřízení atd , atd...

17.03.2017


Povídky ze seznamovacích víkendů a dovolených Povídky ze seznamovacích víkendů a dovolených Jan Kučera

Tato kniha může něco říci jen tomu , kdo se seznamovacích zájezdů s Honzou Kučerou účastnil. Byl jsem jedním z nich a po letech na tyto akce vzpomínám jako na špičkově trávený čas ..Myšlenkově jsem se opět vrátil zpět o 15 let. Díky Honzo.

18.02.2017


Hříchy Havany Hříchy Havany Peggy Blair

Z mého pohledu je tato kniha zdařilá po stránce reálií. Doporučuji všem lidem , kteří Kubu znají , či tuto zemi navštívili. Na druhou stranu detektivní příběh je hodně překombinovaný a z mého pohledu minimálně realistický. Korunu všemu nasadila autorka postavou prostitutky Marii , ze které se na konci příběhu vyklubal kdysi zneužívaný kluk , který podstoupil změnu pohlaví..

11.08.2016 3 z 5