Bezejmenní: Minulost, která měla zůstat skryta

Bezejmenní: Minulost, která měla zůstat skryta https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423659/bmid_bezejmenni-minulost-ktera-mela-zust-Ydc-423659.jpg 5 35 12

Dva deníky odhalující jednu velkou tragédii z konce 1. světové války. Záznamy mladé židovské dívky odhalují strastiplný útěk její rodiny před boji 1. světové války z Haliče až do Třebíče. O sedm roků později zapisuje začínající četník do svého deníku šokující zjištění, která úzce souvisejí s osudy židovské rodiny. Kdyby všechny popsané události nedoplňovalo množství dobových novinových článků, zřejmě by si čtenář pomyslel, že tento příběh vytvořil autor s opravdu bujnou fantazií. Ale naše prababičky a pradědečci tento neobvyklý případ opravdu znali, alespoň z doslechu.... celý text

Přidat komentář

Katka2382
03.03.2024 5 z 5

No teda řeknu vám,to byl mazec.
Od knihy jsem se nemohla odtrhnout,je psaná opravdu velmi čtivě a klidně by mohla být ještě o kousek delší.Jen škoda toho konce.

LendaS
07.04.2023 5 z 5

Úžasné spojení beletrie a knihy faktu. Kniha mě vyděsila svou tloušťkou a malými pismenky, ale četla se rychle. Ten příběh je úžasný a já jsem ho měla vylepšený tím, že přesně znám místa, kde se část knihy odehrává. Jedna z nejlepších knížek, co jsem kdy četla.


evik2710
16.03.2023 5 z 5

Moc pěkný příběh ale smutný

Linda663
26.01.2023 5 z 5

Nejkrásnější kniha co jsem kdy četla.
Doporučuji všem.

JJJ007
05.02.2022 5 z 5

Skvěle napsaný příběh, který stojí za čtení a váš čas. Dlouho na tuto knihu nezapomenu.

Pavouček2
10.01.2022 5 z 5

No, tohle není kniha, kterou po přečtení zaklapnete a zapomenete na ní.... Skoro celou část knihy prožíváte s touto rodinou a pak ... I když to nebyli ve skutečnosti oni, pro mě už budou a strašně mi je jich líto. Děkuju autorovi, že to takhle rozepsal, dal se do toho a že jsem se dozvěděla o něčem, co jsem nevěděla. Po přečtení jsem si tento případ vyhledala na internetu. Škoda, že se takovéhle knihy nepropagují jako knihy, které si to ani nezaslouží... Budu jí hojně doporučovat dál.

leleia
18.06.2021 5 z 5

Tato kniha byla pořádná jízda. Příběh je velmi dobře napsaný, i přes svou deníkovou formu a každodenní starosti mladé dívky velmi poutavý. Je smutné, že protagonistka a její rodina měla po celou dobu docela štěstí, hlad a bída se jich nedotkla tolik, co jiných, ale to štěstí netrvalo věčně.
Lehce mě odrazovala velikost knihy, ale zvládla jsem ji přečíst za dvě odpoledne. Třebíč znám a mám ji ráda, tohle je jedna (temnější) stránka její historie, kterou jsem doteď neznala...

Audrina
02.04.2021 5 z 5

Moc netuším, jak mám začít. Kniha mě okamžitě zaujala svou anotací, mám ráda příběhy z židovského prostředí a o to víc jsem se těšila na knihu, která se nevěnuje holocaustu, ale období 1. světové války, které je v literatuře poměrně často opomíjené.

Ze začátku jsem moc netušila, co od příběhu čekat a trochu jsem se bála, zda mě každodenní příběhy jedné rodiny budou bavit po celou dobu knihy. Bavily. Autor právě tu každodennost dokázal skvěle popsat a přiblížil nám tak období a kulturu, o které toho často moc nevíme.

Konec příběhu mě dojal. Čekala jsem, kdy se dva deníkové záznamy spojí a trochu jsem doufala v šťastnější konec...bohužel tak jako v životě, ten ne vždy přijde

naroznej
21.01.2021 5 z 5

Perfektní kniha. Velice čtivá, kterou jsem měl přečtenou za nějaké 3 dny. Příběh židovské rodiny z Haliče , prchající před I. světovou válkou ze svých domovů až do moravské Třebíče a prožívající si radosti a strasti života v této šílené době. Zarazilo mne, jak byl tehdy regulován obchod. Úředně stanovené ceny na cokoliv. To by dnešní konzervativci nerozdýchali. No a ke konci knihy přijde jiný příběh. Příběh policajta z roku 1925, který řeší 6 let starou vraždu rodiny z prvního příběhu....

Pavelina
01.09.2020 5 z 5

Čtivá kniha a zajímavá stavba textu, kdy vymyšlený příběh (uvěřitelný, lidský a dojemný) předchází skutečným událostem. Určitě doporučuji všem, kdo se zajímají o regionální dějiny Ostravska, Třebíčska a Haliče, případně o dějiny 1. světové války. Metoda dokládání novinovými články je úžasná (jen to si zaslouží samo o sobě 5 hvězdiček ;) ).

Arianachan
21.02.2020 4 z 5

Kniha se moc pěkně četla. Příběh židovské rodiny z Haliče je velmi zajímavý a hlavní hrdinka vám rychle přiroste k srdci. Rodina vystřídá mnoho lokalit, z nichž nejzajímavější je pro nás Čechy asi jejich pobyt na Moravě. Úplně mě ohromilo, jak autor pracoval se skutečnými událostmi, neboť kniha je doplněna mnoha dobovými novinovými výstřižky, které dokázal do svého příběhu bravurně zakomponovat. A ten konec? To jsem teda nečekala! Byl to velmi silný příběh plný emocí. Při čtení jsem se častokrát zasmála, ale několikrát si i poplakala, poučila se o židovské kultuře a událostech souvisejících s první světovou válkou. Knihu rozhodně všem vřele doporučuji!

papuchalek
20.02.2020 4 z 5

Kniha se četla moc dobře. Moc se mi líbil celý příběh židovské rodiny, jejich putování i jak řešili problém, které se cestou vyskytly. Navíc se postupně přesouvali přes mně známá místa... Myslím, že hlavně Brňáky, Ostraváky nebo Třebíčáky kniha pohladí po duši, ukáže jim známá místa z perspektivy jiné doby. Bavilo mně, jak otec rodiny neustále přicházel s novými způsoby, jak v nesnadných podmínkách vydělat peníze pro rodinu, a naprosto mě dostal konec. K přečtení rozhodně doporučuji!