nakladatelství nakladatelství komentáře u knih

☰ menu

Dějiny lidu Spojených států amerických Dějiny lidu Spojených států amerických Howard Zinn

Když byla A People’s History of the United States známého historika a politologa Howarda Zinna v roce 1980 vydána, způsobila bez přehánění napříč celými Státy pozdvižení, které zburcovalo nejen jejich intelektuálské kruhy. Zinn ve své knize zpracovává témata, o kterých se ze zcela pochopitelných důvodů staletí nikdy otevřeně nehovořilo, která jsou sice součástí historie U.S.A., nicméně nezapadají do jejich filozofie o zemi nevyčerpatelných možností, učebnicové demokracii, zkrátka tolik opěvovaného „amerického snu“ v reálu. Zinn nahlíží dějiny své země od jejího „objevení“ v roce 1492 až do éry prezidenta Clintona očima původních obyvatel, žen, národnostních menšin a dalších utiskovaných skupin této pestré a rozmanité společnosti. Jako vědec–historik pracuje a argumentuje s materiály, o kterých v takové šíři v 80. letech věděla sotva hrstka zasvěcených, dohromady pak vytváří rozsáhlou studii, která šokuje, fascinuje, ale především rozšiřuje obzory nejen co se historie jako takové týče, ale i co se týče reflexe individua žijícího v sociálním společenství se vším, co k tomu patří – vzájemná tolerance, pochopení respekt. Na dech beroucích příkladech z dějin Spojených států amerických, kdy byly tyto aspekty lidského soužití brutálně porušeny a porušovány, je možné nejen se hodně osobně poučit, ale především pochopit současný stav americké společnosti a jeho kořenů.

Tato kniha se stala součástí výuky dějepisu na mnoha amerických školách a univerzitách, je bez přehánění literárním milníkem, který nelze ani ve střední Evropě přehlížet. Dějiny z pohledu národnostních menšin, domorodých a jiných sociálně utiskovaných skupin obyvatelstva, z pohledu temné stránky tzv. demokracie, která ze Zinnova pohledu není, čím by měla být. Dějiny lidu Spojených států tak přinášejí dokumenty jak o dobyvatelích, tak o dobývaných, přičemž zdůrazňují, že k plnému pochopení dějin této země jsou třeba příběhy obou.

09.03.2012 5 z 5


Trůn z dračích kostí Trůn z dračích kostí Tad Williams (p)

Srdcovka mé puberty, která si uchovává svůj půvab i v mé dospělosti.

20.01.2012 5 z 5


Soukromá galerie Soukromá galerie Balša Brković

Tvrdá intelektuálština :)

14.12.2011 5 z 5


Hedvábný řetěz Hedvábný řetěz Zdeněk Hanka

ted nevím, esik to bude lichotka či pohanění, ale prý druhá český wievegh, který se hodí jak na čtení do vany, tak do autobusu .)

13.12.2011 5 z 5


V krátkých řádkách o zvířátkách V krátkých řádkách o zvířátkách Stanislav Oliva

pro unavené rodiče, kteří nechtějí, aby jejich děti vychovávala televize .) pro listování, koukání i čtení s prcky na koleni .)

13.12.2011 5 z 5


Galantní kocour Galantní kocour Petra Podzemská

v rámci naší emise knih čtu tuto knížku spolu s dalšími dětem ve školkách a má to u nich úspěch - pro předškoláky a děti do první třídy jako stvořené .)

13.12.2011 5 z 5


Lovci diamantových stínů Lovci diamantových stínů Richard Marks

U nás doma ji máme od minulého týdne zaškatulkovanou jako takového harry pottera pro dospělé muže :D román plný luxusu, doutniků, krve, potu, krásných žem, lovu, detektivní záplekty a dobrodružství přitáhl ke čtení i naše zaryté nečtoucí strýčky, otce a dědečky, kteří si naposledy přečetli něco od Štorcha nebo Enid Blyton :D a to na jeden zátah prosím! :-D :-D :-D

13.12.2011 5 z 5


Boží blud Boží blud Richard Dawkins

Aneb jak za pomocí obyčejné verifikace a falzifikace bez pocitu vinny popřít pomocí čistého rozumu Boha - rozhodně doporučuji .)

13.12.2011 5 z 5


Zahrada s jabloněmi a dvěma křesly Zahrada s jabloněmi a dvěma křesly Ladislav Zedník

jedna s mých nejmilejších básnických sbírek, jen mě mrzí, že ji nemám v knihovně a četla jsem ji pouze zapůjčenou

05.12.2011 5 z 5