Dějiny lidu Spojených států amerických

Dějiny lidu Spojených států amerických https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/113842/bmid_dejiny-lidu-spojenych-statu-americk-e60-113842.jpg 5 9 1

1. díl dějin USA z neobvyklé perspektivy od známého amerického historika – o objevení Ameriky očima indiánů, o Ústavě z hlediska otroků, o vzestupu industrialismu, jak jej zakoušely mladé ženy v Lowellových textilkách, o španělsko-americké válce, jak ji prožívali Kubánci, o Novém údělu, jak mu rozuměli černoši v Harlemu atd.

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Mezera
Originální název:

A People´s History of the United States , 1980


více info...

nakladatelství
nakladatelství
09.03.2012 5 z 5

Když byla A People’s History of the United States známého historika a politologa Howarda Zinna v roce 1980 vydána, způsobila bez přehánění napříč celými Státy pozdvižení, které zburcovalo nejen jejich intelektuálské kruhy. Zinn ve své knize zpracovává témata, o kterých se ze zcela pochopitelných důvodů staletí nikdy otevřeně nehovořilo, která jsou sice součástí historie U.S.A., nicméně nezapadají do jejich filozofie o zemi nevyčerpatelných možností, učebnicové demokracii, zkrátka tolik opěvovaného „amerického snu“ v reálu. Zinn nahlíží dějiny své země od jejího „objevení“ v roce 1492 až do éry prezidenta Clintona očima původních obyvatel, žen, národnostních menšin a dalších utiskovaných skupin této pestré a rozmanité společnosti. Jako vědec–historik pracuje a argumentuje s materiály, o kterých v takové šíři v 80. letech věděla sotva hrstka zasvěcených, dohromady pak vytváří rozsáhlou studii, která šokuje, fascinuje, ale především rozšiřuje obzory nejen co se historie jako takové týče, ale i co se týče reflexe individua žijícího v sociálním společenství se vším, co k tomu patří – vzájemná tolerance, pochopení respekt. Na dech beroucích příkladech z dějin Spojených států amerických, kdy byly tyto aspekty lidského soužití brutálně porušeny a porušovány, je možné nejen se hodně osobně poučit, ale především pochopit současný stav americké společnosti a jeho kořenů.

Tato kniha se stala součástí výuky dějepisu na mnoha amerických školách a univerzitách, je bez přehánění literárním milníkem, který nelze ani ve střední Evropě přehlížet. Dějiny z pohledu národnostních menšin, domorodých a jiných sociálně utiskovaných skupin obyvatelstva, z pohledu temné stránky tzv. demokracie, která ze Zinnova pohledu není, čím by měla být. Dějiny lidu Spojených států tak přinášejí dokumenty jak o dobyvatelích, tak o dobývaných, přičemž zdůrazňují, že k plnému pochopení dějin této země jsou třeba příběhy obou.

Štítky knihy

USA (Spojené státy americké) 15.-19. století dějiny USA

Autorovy další knížky

Howard Zinn
americká, 1922 - 2010
2012  93%Dějiny lidu Spojených států amerických
2013  89%Bomba

Kniha Dějiny lidu Spojených států amerických je v

Právě čtených1x
Přečtených11x
Knihotéce5x
Chystám se číst25x
Chci si koupit6x
dalších seznamech2x