morell2437 morell2437 komentáře u knih

☰ menu

H. P. Lovecraft – Komplet Sebraných spisů H. P. Lovecraft – Komplet Sebraných spisů Howard Phillips Lovecraft

Sbírka je nádherná a ukazuje, jak se autor a jeho svět vyvíjejí v průběhu let. Pokud vás tohle dílo nepohltí, tak se opravdu dá povšimnout, že se témata poměrně opakují, pokaždé trochu jinak, ale přiznávám, že tam nějaký stálý a často tak nějak neměný koncept je. To mi ale nevadí, povídky o materialistech čelících magii a neznámu mimo jejich svět mě baví.
Přiznávám, že je škoda, že nejsou zařazeny povídky, které byly spoluautorské nebo jinak ovlivněné, třeba i v extra knize, což by vytvořilo opravdu kompletní sebrané spisy, ale dokážu ocenit snahu o čistotu této sbírky.

17.01.2022 5 z 5


Tajemství Morie Tajemství Morie Vladimír Šlechta

Kniha by si spíše než Tajemství Morie zasloužila název Sexuální praktiky Středozemňanů. Bylo tam pár míst, které ukazují opravdu skvělé nápady, které by se daly rozvést více, třeba protielfské povstání, které odpovídá lidské povaze, nebo útěk Toma Bombardila před návaly turistů a lovců pokladů.
Bohužel jinak je kniha spíše reflexí různých vrtochů lidí, než fantasy dílem, či vůbec dílem. Nějak se mi nedařilo se dostat do děje. Ono děsivé tajemství bylo nakonec naprosto neděsivé a v podstatě jen zklamáním.

10.05.2021 1 z 5


Pankáč v kostele Pankáč v kostele Juraj Jordán Dovala

Kniha je plná krátkých textů, myšlenek na téma víry a náboženství. Poměrně příjemné počtení, které si dělá z křesťanství legraci bez snahy křesťana urazit. Neměl by se urazit ani člověk jiné víry, který si knihu přečte.
Tenká malá knížečka pro chvíle, kdy má člověk chuť na duchovní myšlenky, které mohou dát podmět k přemýšlení, i když v drtivé většině jen vyvolají mírný úsměv na tváři ze situace, kterou popisují.

23.04.2021 4 z 5


Kurz praktické magie Kurz praktické magie Jaroslav A. Polák

Kniha obsahuje instrukce na půlroční trénink magie rozložený do instrukcí na každý týden. Čte se pěkně a obsahuje zajímavé rady a instrukce, které jsou užitečné. Přístup autora k magii ovšem umí udělat hezký zmatek v hlavě člověka, co se chce magii opravdu učit. (zvláště text na konci kurzu vyvolává otázku, jestli autor chce psát o magii vážně, nebo to celé píše z legrace) Přiložené úvahy o magii se mi zdají poněkud nadbytečné a neodpovídající k hlavnímu obsahu knihy. Kurz sám se mi ale zdá dobrý.
Při studiu magie se dá tato kniha použít dobře, ale určitě je radno si toho načíst více, zvláště Brána od Bardona se mi zdá dobrým doplněním ke kurzu v této knize. A to přestože autor tohoto kurzu se vůči Bardonovi dosti vymezuje.

23.09.2020 4 z 5


Čarovná říše víl Čarovná říše víl Ted Andrews

Krásná kniha o kontaktu s přírodními duchy. Trochu ne úplně povedená kombinace malého atlasu, návodů, které zní hodně podobně (4 téměř stejné návody pro každý živel se umí stát nezáživnými) a zkušeností autora.
K některým názorům autora mám své námitky, ale kniha na mne svým kouzlem opravdu zapůsobila.

01.08.2020 4 z 5


Brána k opravdovému zasvěcení Brána k opravdovému zasvěcení František Bardon

Kniha opravdu vhodná do okultní knihovny. V dnešní záplavě esoterické literatury se kniha stále vyjímá, teorie je tam méně než cvičení, což je opačný poměr než v mnoha esoterických knihách dneška, ne li skoro ve všech.
I přes své stáří jde stále o užitečnou knihu v duchovním rozvoji, ač její jazyk pomalu stárne a pojmy jako fluidum mohou být těžší na skousnutí.
První řekněme tři lekce mohou být dobrou pomocí i těm, kteří se zajímají o jiné okultní systémy. Pak už kniha začíná být více a více specifická a k desáté lekci už je tvrdě znát duchovní směr, který Bardon vyznával a ten opravdu pro každého není.
Některé části knihy, například práce s fluidy jsou pro mne spíše dnes úsměvné, vidím to jinak než autor.
V každém případě jde o zajímavý exponát magické učebnice pro samouky, jakých se vidí málo. Její použití v praxi je ale, jako u každé magie, na vlastní nebezpečí... a některé praktiky v této knize bych ani nedoporučovala.

01.08.2020 4 z 5


Máte šestý smysl? Máte šestý smysl? Dorothy Chitty

Kniha je zároveň učebnicí a žívotopisem autorky, která zde představuje svůj životní příběh a rozvoj vzahu s duchovním světem. Obsahuje dobrý set cvičení, která jsem vyzkoušela a líbil se mi efekt.
Na poli esoteriky v čechách je tato kniha zbytečně podceňovaná, protože si nehraje na andělskou glorifikaci a neukazuje žádnou nejvyšší bytost ale opravdu se jen zabývá přirozeným kontaktem s duchy a obsahuje zajímavý životní příběh. Pokud nemáte konkrétní představu o duchovnu, nebo konkrétní zájem, tahle kniha patří mezy ty, které bych doporučila. Už jen protože je psaná ze zkušenosti spíše než z víry a snahy ohromit.
Samozřejmě má několik vad, myslím, že o obraně a problmech s duchovním světem je až uboze nedostačjící, ale i tak ji považuji za knihu, která člověka může ve vztahu k udchovnu posnout.

18.12.2019


AllatRa AllatRa Anastasia Novych

Allatra je ambiciózní kniha snažící se probírat velká životní témata, všechna čest za ambice, ale tam to končí. V těchto tématech se také trochu vyznám a mohu bezpečně říci, že i když staví na dobrých základech, dochází ke špatným závěrům, které jsou bohužel zcela zcestné a vedou místy až k logickým nesmyslům. Mohu uznat, že lidi neprobuzené, kteří ještě nemají povědomí o duchovnu může kniha trochu posunout, ale, stejně jako každá duchovní kniha, by neměla zůstat jediným zdrojem, jinak vede poze k dogmatizmu.
Pro vědomého člověka zajímavý náhled do myšlení této skupiny lidí a jejich dogmatu, pro hledající by měla být brána s odstupem.
Na to, že je psána dialogem se místy opravdu blbě čte a občas až okatě překrucuje.

15.11.2019 odpad!