Tajemství Morie

Tajemství Morie https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/234707/bmid_tajemstvi-morie-U0Y-234707.jpg 3 75 24

Od války o Prsten už uběhlo sto dva let. V Grondoru zuří protielfské povstání a trpaslíci si chtějí vzít doly v Morii – třeba i silou. Schyluje se k další zničující válce. Krajem, který dosud netuší o hrozící katastrofě, se proplétá skupinka uprchlíků. Skládají střípky informací, získávají důkazy, mluví se svědky starých událostí. Postupně odhalují děsivé tajemství.... celý text

Přidat komentář

LáďaMalina88
27.10.2023 5 z 5

Povedená taškařice, ať si kdo chce co chce říká. Doporučuju všem, kdo maj trochu nadhled, zaryté milovníky Tolkiena spíš varuju.

biankaT9l9
26.10.2023 5 z 5

Já se u týhle knížky fakt bavila. Jasně, musí člověk znát celej Tolkienovskej svět, ale některé narážky byly fakt hustý. Mě vůbec nevadí, že si autor dělá z celého toho vznešeného díla srandu. Jeho jiný knížky neznám ale možná si je přečtu.


Vidlička
10.11.2022 4 z 5

(SPOILER) Když už se to všude hemží alternativními "co by kdyby", tak proč ne i ve Středozemi?! (příhodně vydáno v nakladatelství Brokilon Alternativa) Pohodičková roadmovie nám ukáže rasy, které si myslíme, že známe, i z jiných úhlů, a zjistíme, že to všechno bylo vlastně trochu jinak... Výtku mám ke zcela zcestnému použití tapisérie z Bayeux na obálce, ale jinak jsem se i přes strach, se kterým jsem do čtení šla, výborně bavila. Autor uchopil dílko s nádhernou láskyplnou neúctou!

WopiMK
30.07.2021 odpad!

Trapné přiživování se na Tolkienovi. Ubohost.

morell2437
10.05.2021 1 z 5

Kniha by si spíše než Tajemství Morie zasloužila název Sexuální praktiky Středozemňanů. Bylo tam pár míst, které ukazují opravdu skvělé nápady, které by se daly rozvést více, třeba protielfské povstání, které odpovídá lidské povaze, nebo útěk Toma Bombardila před návaly turistů a lovců pokladů.
Bohužel jinak je kniha spíše reflexí různých vrtochů lidí, než fantasy dílem, či vůbec dílem. Nějak se mi nedařilo se dostat do děje. Ono děsivé tajemství bylo nakonec naprosto neděsivé a v podstatě jen zklamáním.

KillHurt
23.08.2020 4 z 5

Fajn oddechovka, u které je třeba zapomenout, že navazuje na fantasy ságu, ne kterou se nesahá a je skoro svatá. Osobně jsem uvítal jiný pohled na na klasiku klasik a přišlo mi to osvěžující. Jde poznat, že se autor opravdu nad některými věcmi zamýšlel. Možná proto pravověrným fanouškům nejde Tajemství Morie pod vousy. Šlechta se zamyslel nad věcmi, které Tolkienovi trochu drhnou. Na druhou stranu si Šlechta poměrně ulehčil práci a úspěšně vykrádá sám sebe. Během celého příběhu se dá narazit na spoustu prvků z autorova Pohraničí. Každopádně jde poznat, že Šlechta Tolkienovo dílo miluje. To ale neznamená, že si z něj nemůže udělat srandu.

Vandy
01.08.2020 odpad!

Tak tohle se fakt nepovedlo... polotovar, který neví co chce. Dementovat Tolkienovu trilogii? Nebo jí vzdát hold? Kdo ví, Ale evidentně to neví ani sám Šlechta. Příběh tu více méně není, akce se děje nahodile a bez jakéhokoliv důvodu. Plno linek zůstavá nedopovězeno.
Místy je to až vyloženě debilní. A tak nemohu doporučit ani Tolkienovcům, ani fanouškům pana Šlechty.

Spetum
24.10.2019 2 z 5

První kapitoly nudné, pak už to mělo docela spád. Nejsem ale odborník na Tolkienovo dílo a četl jsem jej jen jednou před mnoha lety, proto asi nedokážu ocenit dekonstrukce pana Šlechty. Nicméně některé odkazy na dnešní popkulturu byly prima a zasmál jsem se. Knihy od pana Šlechty mám rád a vyrůstal jsem na nich, ale tato je v pořadí mé oblíbenosti až na posledním místě.

LvíSrdce
23.06.2019 4 z 5

Líbilo se mi to, ale tento svět je hodně jiný, než ten Tolkienův. Chápu to jako volnou inspiraci Středozemí s zajímavými konstrukcemi, co je pod povrchem. Někdy trochu přetaženými, ale někdy vcelku zajímavými.

vlkcz
10.05.2019 3 z 5

Po přečtení zdejších komentářů jsem měl trochu obavy, ale nakonec to nebylo tak špatné. A to píšu jako velký Tolkienův fanoušek.
Jasně, ty odkazy na současnost drhnou, ale jinak souhlasím s Enforcer.

azertaaz
08.05.2019 odpad!

Pardon, ale Star Wars a Pán prstenů prostě ne. Yoda už byl na mě moc. Oba světy miluju, ale tohle bylo hodně přitažené za vlasy. Kdyby si alespoň autor pořádně prostudoval Tolkiena, dalo se to posadit lépe. Ano, původně Tolkien chtěl Středozem jako alternativní minulost pro náš svět, ale pochybuji, že měl na mysli zrovna tohle. Není to ani parodie, smát se tomu moc nedá. Vážně jsem čekala něco úplně jiného.

mitsucz
10.11.2018 3 z 5

Odpočinkové čtení, rozhodně nedoporučuji ortodoxním vyznavačům Pána prstenů :-) Nezapomeňte si přečíst doslov, zjistíte, že Mordor znáte lépe, než jste si mysleli :-)

Stenar
05.10.2018 1 z 5

Principem knihy je v podstatě "dekonstrukce" Pána prstenů tím, že se do budoucnosti jeho světa "přesadí" všechny možné nešvary světa našeho. Vraždy ze cti u hobitů. Sexuální otroctví trpaslic. Elitářský rasismus elfů. Dobyvačné barbarství lidí. Podobně se pomocí různých teorií "přebarvuje" děj trilogie samotné, takže všechny kladné postavy z ní vyjdou jako manipulátoři, zloději, neschopné loutky nebo vrazi. A nejkladnější jsou nakonec skřeti a Saruman.

Problém? V první řadě ten, že to prostě není k smíchu. Vůbec. Aby mohl takto trollit Tolkiena, musel by dotyčný autor především umět psát jako Tolkien, do čehož má Šlechta světelný rok daleko. Děj knihy by se vešel do kratší povídky, zbytek je jen konspirační teoretizování. Navíc nijak věrohodné - celá konstrukce působí překombinovaně, cucaně z prstu. Autor sám tomu možná věřil, ale nedokázal Tolkiena "nachytat" při ničem novém - "orlí teorie" je už velmi stará vesta, a zbytek je vodopád spekulací čím dál víc přitažených za vlasy. Snaha, naroubovat na to všechno ještě Gilgameše nebo vzbudit zdání, že svět Pána prstenů se časem "vyvine" v ten náš, to pak doráží téměř do absurdna.

Samostatnou zmínku si zaslouží rádoby moderní konotace na "kulturní obohacování", apod. Nevím, jestli to autor považoval za momentálně "in" nebo se chtěl zavděčit "vlastencům", ale výsledek je leda úmorně otravný. Navíc, názory samotného Tolkiena na některá témata jsou dobře známé v podobě např. jeho odpovědi na dotaz německých nakladatelů na árijský původ, čímž podobné kousky získávají nádech obyčejné urážky. Podobné "výklady historie" je záhodno hledat u Vondrušky, nikoliv v Pánu prstenů.

Výsledek je dle mého velmi špatný. Ano, stále to aspoň JE pokus o něco nového, odlišného od parodií, kde vrchol vtipnosti spočívá v tom, že hlavní postava se jmenuje Dildo Šourek a čaroděj Šmajdalf. Kvůli tomu dávám alespoň jednu hvězdu. Ale to je taky všechno.

ACID
14.07.2017 odpad!

Nudné a nezáživné , knihu jsem dočetl jenom abych ju neměl rozečtenů a mohl zahodit

adam5955
02.01.2017 3 z 5

,,Mozna by jste si vy, kteri tuhle knizku ctete aby trpaslici opravdu zautocili. To by memu vypraveni dodalo patricny kontrapunkt... Valecny pokrik, bojove pisne. Utate hlavy, rotujici do dalky, a jine hrdinske ciny.´´

Jo, mozna to jsem od toho prave ocekaval. Proste jsem myslel, ze se kniha bude ubirat jinym smerem. Navic michani Star Wars, to uz mi prislo moc.

Ale jinak za styl, jakym to pan Slachta psal. Za rozpitvani a mozna i pravdive rypnuti do dila mistra Tolkiena. Za napad, vykresleni detailu, aniz by to nebylo zbytecne zdlouhave. Za to teda 3 hvezdy. Mohlo to byt vic megalomanske, vzdyt podklad, ze ktereho kniha vychazi, nemuze snad uz byt vetsi

whiolet
29.11.2016 1 z 5

Asi jsem velký fanoušek Tolkiena,ale tato kniha mě nenadchla, do čtení jsem se musela nutit a neustále jsem nadávala jako špaček

Enforcer
15.06.2016 4 z 5

Není to špatné. První tři kapitoly jsou docela nudné, ale jakmile se družina dvou hobitů a trpaslice vydala po stopách Společenstva, začala mě kniha bavit. Popkulturní odkazy mimo Středozemi mi nevadí a Yoda jako skřetí duchovní vůdce mě vysloveně pobavil. Fakt tak vypadá :)

Svářeč
17.12.2015 2 z 5

Zvědavost mi nedala a nakonec jsem si taky pořídil tuhle kontroverzní knihu mého oblíbeného autora. A jak to dopadlo? No, krčím rameny. Nevidím důvody pro nějakou nenávist, ale nadšený nejsem, vlastně ani spokojený moc ne. Jako „dekonstrukce Tolkienova mýtu“ (autorova slova) je to vcelku o ničem. Jednak nejsem znalec původní trilogie, takže mi mnoho věcí nic neřeklo, navíc autor vcelku vaří z vody. Než aby opravdu vytahoval na světlo nějaké nesrovnalosti, spíš prostě jen divoce spekuluje, případně se zabývá maličkostmi (jména elfů začínají na „G“, a co?) nebo vytahuje věci, které se na internetu diskutují již pěkných pár let (orli). Jako příběh je to už lepší, postavy jsou celkem sympatické, a musím říct, že jsem určitě neměl problémy to dočíst, ale i tak je to jen průměrná putovací fantasy, které bych normálně dal tak tři hvězdy. Vzhledem k té nepovedené omáčce kolem samozřejmě musím jít níž. Celkově mám trochu pocit, že autor si napsal knihu sám pro sebe a kvůli nedostatku sebereflexe se ji rozhodl nabídnout nakladateli, který ji z nějakého důvodu přijal. Autor má holt za sebou období experimentů, některé se povedly (Emma, Havran), tenhle ne.

Brace
20.10.2015 2 z 5

Viz. komentář uživatelky kethy, jen slovo průměrný měním na podprůměrný a ubírám ještě jednu hvězdu. Hobita a Trilogii jsem četl, ale rozhodně nejsem tolkienofil. Přesto mě zajímalo, co si o tématu myslí přední český autor fantasy literatury. Výsledek: naprosto zbytečná kniha, komolení středozemního názvosloví a jmen budiž, ale když se v příběhu objevily odkazy na Rychlé šípy a Hvězdné války, to už i na mě byla silná káva.

jan8470
28.08.2015 4 z 5

Causa Rukopis Krtičkovský
Na začátku musím podotknout, že každá kniha či událost má právo na svou konspirační teorii. Měly ji útoky z 11. Září, měla jich několik i Bible, takže nevidím důvod, proč by ji nemohla mít i Fredova trilogie.
Tahle je navíc velice vtipná a má spád.
Příhody páně Habřiny a jeho družiny sice staví celou Trilogii na hlavu a člověk někdy nevěřícně kroutí hlavou, co všechno si autor dovolil, ale zase na druhou stranu stať O původu druhů, nebo popis setkání s Rohanskou jízdou jsou skvělé. A trojice hlavních hrdinů mi přišla natolik sympatická, že jsem jim celou dobu musel držet palce.
Mám vlastně jen dvě výtky k tomuto veselému spisku.
I když se autor dušínkuje, že za těch sto let došlo ke zkomolení jmen zcela přirozenou cestou a mnohdy si jich čtenář ani nevšimne, já osobně jsem s komolením některých jmen problém měl. Například Bilabao Pytlák mi zavání (v jinak velice příjemném příběhu) trapnou parodií typu Pár třmenů. S tím si mohl autor (ač není lingvistou) pohrát více.
Také mě mrzí, že se celý rukopis soustředí pouze na tu část Trilogie která se týká Frodíka , ale nevysvětluje proč k cestě do Mordoru došlo a jaký vliv měla na Válku.
I když jde veskrze o velice milý a zábavný pohled na Trilogii, má tento příběh podle mého skromného názoru tolik mezer, že jako konspirační teorie rozhodně uspět nemůže.
Škoda že tomu autor nevěnoval více času.
Po celou dobu četby jsem se přihlouple usmíval a místy až prskal smíchy.
Jen tiše doufám že skalní uctívači Tolkiena a jeho knih nepřibijí Vladímíra Šlechtu na Bílý strom Gondoru a neukamenují ho kameny ze zdí Minas Tirith.

Autorovy další knížky

Vladimír Šlechta
česká, 1960
2000  80%Krvavé pohraničí
2010  83%Střepy z Apokalypsy
2005  88%Nejlepší den
2015  60%Tajemství Morie
2013  85%Zahrada sirén

Kniha Tajemství Morie je v

Přečtených94x
Čtenářské výzvě6x
Knihotéce42x
Chystám se číst3x