MontyB MontyB komentáře u knih

☰ menu

Nemrtvá inkvizice Nemrtvá inkvizice Jan Urban

Čtvrtý díl navazuje, kde třetí díl skončil, takže není potřeba pětinu knížky čekat, než se člověk dozví, co a jak se děje po konci třetího dílu a to je rozhodně pozitivní, protože se snáz naskakuje do rozjetého vlaku.
Na stylu psaní je hodně poznat, že autor se už zvládl vypsat v tomto žánru a píše svým stylem, který nepůsobí křečovitě, ale naopak hladce a příjemně a je radost to číst a zapomínat vystupovat z dopravních prostředků a tak.
Jediné, co se podle mě dá vytknout je to, že zhruba od poloviny jsem měl spíš pocit, že knížka hodně připravuje půdu pro pátý díl a není sama o sobě celistvá a uzavřená. Pro někoho plus, že tuší na co se těšit v pátém díle, ale pro mě jediné drobné mínus.
Celkově prostě takhle: Komu se nelíbily předchozí díly, tak tenhle díl jeho názor nezmění. Kdo se do světa Pragocalypsy zamiloval, tak bude opět příjemně překvapen a knížku si užije. Rozhodně doporučuji přečíst po přečtení předcházejících dílů.

22.11.2016 5 z 5


Dědictví zkázy Dědictví zkázy Jan Urban

Chtěl jsem si knížku přečíst podruhé než budu hodnotit a delší dobu jsem se k tomu nedostal, takže až teď vlastně se zpožděním.
Třetí díl pokračuje obecně v trendu nastaveném předchozími díly a i když nehýří už takovým množstvím vtípků jako předchozí díly a obecně má takový temnější nádech než předchozí díly, tak je to pořád přehlídka vtípků, narážek a určité parodie pubertality v dospělosti nebo jak to nazvat.
Knížka se sama prostě nebere vážně a i když se tu hodně často objevují komentáře k současné reálné situaci, tak se jedná pouze o kratší pasáže, které jsou vyváženy následnou pubertálností hlavního hrdiny.
Je to opět stejně čtivé a jak napoprvé jsem se trochu ztrácel ve jménech všech řeholníků, tak na druhé čtení už s tím nebyl problém a naopak jsem oceňoval, že konečně vidíme víc celý řád fungovat jako řád a ne pouze z jednoho velmi úzkého pohledu, což mě osobně vyhovuje víc, ale je to na každém.
Závěr je trochu netradiční a na můj vkus bych poslední kapitolu vynechal a udělal z ní první kapitolu čtvrté knížky, ale to je můj názor, jiní čtenáři si to naopak pochvalovali.
Co říct závěrem, je poznat, že autor je vlastenec, v tom nejlepším slova smyslu a že je hrdý na to, že je Čech, což je zároveň velmi příjemné a zároveň to komplikuje jeho šance na prosazení se v zahraničí. Knížka je mnohem lepší pokud má člověk zkušenost s fantasy cony a s hodně fantasy a další literaturou a dalšími věcmi, na které se odkazuje, stejně pokud zná zmiňované kapely v knížce a jejich písně, protože to pak dokáže vytvořit opravdu filmovou atmosféru, zároveň chápu, že pro člověka neznalého to tím naopak ztrácí, že se tam řeší svým způsobem nesmyslné detaily jako, co kdo poslouchá, ale mě to dělá svým způsobem soundtrack ke knize, což se mi líbilo.
Jedná se prostě o knížku, kterou můžu doporučit každému, kdo má rád fantasy, Čechy a pokud si myslí, že má podobný hudební vkus jako autor, tak ještě příjemný bonus v podobě soundtracku u čtení pokud má dostatečnou představivost.

15.09.2015 5 z 5


Krev padlých andělů Krev padlých andělů Jan Urban

Dočetl jsem druhý díl podruhé, protože poprvé mě to tak chytlo, že jsem knížku zhltnul, jak nejrychleji to šlo a chtěl jsem jí přečíst ještě jednou a s odstupem než o ní budu psát.
Asi ten hlavní bod je v tom, že je to z mého pohledu ještě o stupeň čtivější než první díl. Těžko říct nakolik to je díky vypsanější ruce autora a nakolik to je zvyknutím si na jeho styl, ale rozhodně jsem si to celkově užíval ještě víc než první díl.
Co za mě jako hnidopicha kvituji je mnohem přesnější popis používání palných zbraní než v první dílu, kde si navíc troufám říct, že na tom mám i svůj podíl. Jsou tam příběhotvorné věci, ale tak je to pořád přeci scifi tak trochu, takže to se snese, už tam prostě nebylo nic naprosto mimo mísu a to je za mě hodně pozitivní.
Intenzita Vyvyanových hlášek je nižší než v prvním dílu, ale o to kvalitnější mi přišly a hodně jsem si je užíval, hlavně tím, že máme podle všeho s Jackem podobný vkus na filmy a seriály, takže jsem se chytal u všech přirovnání a to je pro mě plus.
Už se moc těším na třetí díl a jsem na něj hodně zvědavý, protože jsem si postavy oblíbil a jsem zvědavý jak dopadnout a jak to taky dopadne s Prahou a koncem světa.

02.02.2015 5 z 5


Strážci brány Strážci brány Jan Urban

Bavil jsem se po celou dobu čtení, hláškování hlavní postavy může někomu přijít křečovité, ale mě to přišlo jako ukázka toho jaká postava je a ne jako problém. Rozhodně doporučuji k přečtení všem, co mají vztah k Praze.

02.02.2015 5 z 5