Nemrtvá inkvizice

Nemrtvá inkvizice https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/316145/bmid_pragocalypsa-nemrtva-inkvizice-r5U-316145.jpg 4 86 26

Pragocalypsa série

< 4. díl >

Svět se změnil k nepoznání a s ním i srdce Evropy. Dimenzionální trhlina sice byla za vysokou cenu uzavřena, ale tím rozhodně nic neskončilo. Po Čechách stále běhá bezpočet nestvůr, které je třeba zlikvidovat, aby mohl být nastolen nový řád věcí a lidská společnost zažila kýžené zmrtvýchvstání. K němu nakonec dojde, i když ne tak jak bylo plánováno… Do pohybu se totiž daly události, se kterými nemohli počítat ani Rafaelovi řeholníci. Ti brzy zjistí, že musejí bojovat nejen se zaběhnutými netvory a zrádcem ve vlastních řadách, ale především s nespočitatelnými hordami nemrtvých, kteří rozsévají smrt, kam přijdou. V této nehostinné atmosféře se ale dějí i malé zázraky. Anebo možná ne? Marika při své cestě zpátky na stanoviště Beta potká někoho, o kom si myslela, že už ho nikdy neuvidí. Brzy si však všimne, že se ztraceným řeholníkem něco není v pořádku. Jsou to všechno jen náhody, anebo jde o předzvěst něčeho daleko horšího?... celý text

Přidat komentář

Zathira
05.06.2023 4 z 5

(SPOILER) Tu sérii mám moc ráda a pro mne zatím jedna z nejlepších, co jsem kdy od českých autorů četla

S každým dalším dílem mi vadí víc a víc Eliška a její sobeckost, nezodpovědnost a místy arogance. Vůbec se nedivím, že se k ní Rafael chová tak, jak se chová.
Část s Babišem, Sobotkou a Gottem byla na můj vkus až moc, ale toť jen můj názor.

S hordami zombií je nejdříve spíše legrace, pak už jde do tuhého a pořádně z toho až zamrazí. Jako kdybych tam byla s řeholníky a prožívala to zoufalství s nimi. Brrr.
Naivně jsem doufala, že všichni přežijí, ale nestalo se tak. Ačkoliv to byly postavy ne tsk přirostlé k srdci, stejně mi bylo smutno.

Shrnu to tak, já prostě zombíky ráda nemám a mít nikdy nebudu.

Biomed
18.09.2022 5 z 5

Čtvrtá kniha v této sérii už dává tušit konec, na který se moc těším. Jinak jednoduše a srozumitelně napsané, a dokonce i přehledné, ale to asi proto, že už se v postavách orientuji. Prostě doporučuji vše, aby si to přečetli. A jdu na poslední knihu.


Budulman
06.03.2022 4 z 5

(SPOILER) Koukám, že jsem z natěšení (teď už vím že zbytečnýho) na pátej díl zapomněl napsat pár řádků o tomhle čtvrtým.
Obálka je u tohodle dílu prostě to, co "táhne". Je povedená, boží!
Vyvyan s amnézií trošku blb, "hláškování" se už v tomhle díle začíná zvrhávat v trapnost, kterou korunuje díl pátej, ale jinak je to zase tuze povedený počtení, který končí až nestoudně otevřeně. Jájina "nit" začíná být zajímavá, stupňovaná, má velkej potenciál, tím spíš je škoda, že se v pětce vlastně lautr nic o jejích důvodech nedozvíme..,
I přesto dám čtyři hvězdičky, páč si to zatím tenhle čtvrtej díl zaslouží.

TomD
10.01.2022 4 z 5

Nevím nevím. Akční to bylo, zatím ze všech nejvíc, ale já ty zombíky ňák nemusim. A co mi teda úplně nejvíc vadilo, byl Babiš, Goťák a Sobotka v obchoďáku. Za mě, tuhle pasáž bych úplně vynechal. Vždyť trpí ztrátou paměti, ale kdo jsou tyhle tři, ví hned. No, těšim se na další pokračování, ale snad mě to víc chytí.

mokova
08.10.2021 5 z 5

Můj nejoblíbenější díl téhle pentalogie. Ztracená paměť, nechutné zombie, české hrady a bájný Kerberos ;-) Napětí, boje, zbraně, tajemství, všechno se stupňuje přesně tak, aby jste měli chuť na závěrečný díl.

ShamanElder
08.08.2021 5 z 5

Musím přiznat, že jadmám. Tuto knihu jsem už přečetl asi před dvěma týdny. Ale nebyl čas na napsání komentáře. Národ dostal svobodu a tak jsem vyrazil nabrat mezi lidmi nějaká´ý ten covídek. Ale zpět k tomuto příběhu. Je to perfektní, humorná složka není přehnaná, akce je vlastně skoro neustále a celkový dojem z příběhu je velmi kladný. Už čtu poslední kniho v této sérii, ale to zas příště. Rozhodně celou sérii doporučuji, je zábavná, akční, nese nějaké to poselství...atd.

Lenka.Vílka
07.08.2021 5 z 5

Dobře, začnu obalkou, protože to je první věc na knize, který si jeden všimne. To je tak roztomilý! Hlavně, když si pak v ději spojíte. Protože teď se budete každý zoufale ptát: "A co že to máš v kabelce?", nebo se raději nezeptáte vůbec  :D

Celkově to bylo opět skvělý. Nejenom že potvory stále opruzují a z populace toho moc nezbylo, z toho málo jsou navíc teď zombíci. Když mi někdo nahodí tohle téma, hned mě vždycky zajímá jako první: rychlý nebo pomalý? Sranda je z oběma, to zase jo, ale...na odpovědi totiž záleží ta druhá věc, která mě zajímá nejvíc. Zda se při zabíjení použije klasika nebo něco originálnějšího. Takže cajk  ;)

Byť přes mou (dějovou) spokojenost s třetím dílem, četl se mi špatně. Čtyřka se naštěstí vrátila do standardu. Takže super. Protože já se bavila od začátku do konce. A to doslova. Protože nemůžu říct, že by se v tomhle díle něco vyřešilo. No, ještě že máme po ruce další díl. Teď už teda jo :D Uf! :)

Elea
27.07.2021 4 z 5

Kniha se velmi dobře četla, děj má spád, líbily se mi odkazy na hudbu, filmy, současné dění. Trochu mi začala vadit Eliška. Předcházející díl se mi přece jen líbil o něco víc.

MoireDeTardis
24.09.2020 4 z 5

Dle obálky jsem měla úplně jiný očekávání a byla jsem nakrknutá, že to takhl prozrazujou, ale ono to nakonec bylo úplně jinak, takže nebudu spoilerovat :) Pragocalypsa měla původně být trilogie, takže je jasný, že závěr třetího dílu je asi někde úplně jinde... I čtyřka má ale svoje kouzlo, svoje super hlášky a postavy, trochu nostalgie... odpovídá na některé otázky a spoustu nových přidává.

Davidsonová
19.08.2020 5 z 5

Jsem se začetla a najednou byl konec. Mě se to strašně líbí. Není to nijak náročné, na spousty jmen si rychle zvyknete, obsahuje to humor a odkazy na mnohé hudební i filmové tvorby. Akční scény povedené a napětí taktéž. Není to sice na pět plných hvězd, ale pro mě se to stalo takovým zvláštním zajímavým příběhem. Už se těším na poslední dovětek.

T800
16.08.2020 5 z 5

Jo, dobré dobrodružství, spousty odkazů na hudbu, filmy, celkem povedené hlášky a akční děj. Nemrtvá inkvizice se mi zdá vyspělejší a asi je to zatím nejlepší kniha v této Apocalypse.

slawa.cap
10.12.2019 5 z 5

Tak začátek je snad až nečekaný, ale bez něj by to nebylo ono :)
Zatím se asi nejakčnější díl, minimálně co se vyplýtvané munice týče. I když si autor mohl dát trochu na čas a vypilovat nejasnosti a chyby, nebo je aspoň nějak ospravedlnit.
Ale nejvíc sprosté mi přijde, že zatím není další díl :)

Excalibur73
14.04.2019 3 z 5

Série se mi opravdu hodně líbí :) Apokalypsa a mezopotámští bohové v ČR, výborná věc. 4. díl je snad nejakčnější, ale také dost krátký a bohužel i plný nelogičností. Přišel mi tak trochu zbytečně uspěchaný. Autor třeba píše o tom, jak Vyvyan úplně na konci potkal skupinku japonských turistů s foťáky přeměněných v zombie, jako by úplně zapomněl, že zombie epidemie nevypukla během nějakého klidu a jejich procházky hradem, ale předcházely jí měsíce jiné apokalypsy.....aplikace elixíru, kterým léčili všechno včetně smrti na nakaženou sestru také nikoho z géniů nenapadla a dalaší a další věci. Jinak mám také nejradši Mariku, je výborná, jak tu píše kolega pode mnou. Tak co bude s tou pětkou???

Majdusak
16.02.2019 4 z 5

Tak urban fantasy (doslova Urban, vzhledem ke jménu autora) oddychovka. Předtím se série na můj vkus trochu zpomalila a rozvlekla a moc rozpovídala ve třetím díle, takže mi chvíli (přes rok) trvalo, než jsem se dokousala ke čtvrtému, a ten se spolu se zombíky a potvorou Jájou zase rozjel. No a Vyvyan... paměť nepaměť, pořád "napřeshubu", neboli asi tak, jak má být, no. Konec Nemrtvé inkvizice se tváří, že by pátý díl měl hodně co nabídnout, tudíž budí zvědavost a očekávání! :) Tradičně jsem si zamilovala Mariku. Skoro lituju, že hlavní postavou není ona. :)

Rilian
10.02.2019 odpad!

Moje hodnocení je 0,5/5, což mi bohužel zdejší systém hodnocení nedovoluje udělit. Přiznám se, že sérii čtu spíše z akademického zájmu. U tohoto dílu jsem byl zvláště zvědavý, nakolik bude kniha kvalitnější, když její vydání zařizovalo profesionální nakladatelství. A právě proto jsem udělil půl hvězdičky, protože oproti předchozím dílům plných stylistických a gramatických chyb, je zde konečně vidět práce korektora. Věty nepůsobí křečovitě a čtenář se nemusí nad každým obratem pozastavovat (namátkově z přechozích dílů: „vysmátý pockerface“, „klopa košile“, „zádumčivě zarostlý", „řádově redundantní“). Rovněž se mi oproti předchozím dílům líbila i obálka. Chápu, že u knih bychom tyto záležitosti měli považovat za samozřejmost, ale pokud se podíváte do předchozích dílů, pochopíte, o čem mluvím. Snad nová reedice starších dílů přinese příznivý posun. Co se týče příběhu a vůbec stylu psaní, tak zde bohužel přetrvávají stále stejné problémy – chatrný děj, nesympatické postavy, podivné historické konotace. Celý problém spočívá především v autorově neochotě upřít svým hrdinům jenom špetku luxusu (vybavení, zásoby, telefony, technologie). S tím je spojen i další nešvar příběhu. Hrdinové musejí za každou cenu kontrolovat situaci (přílet Jáji, boj se zombiemi). Příběh z těchto dvou důvodů poněkud stagnuje, a ačkoliv ¾ knihy pokrývá bitva s nemrtvými, čtenáře to spíše nudí. Musím ovšem uznat, že se autor pokusil o nějaký vývoj charakteru (Eliška), ale ze dvou výše zmíněných důvodů nemá tento počin naději vyniknout. Navíc vzhledem k absenci jakéhokoliv vývoje jednotlivých charakterů v předchozích dílech se kurz nastavený ve čtvrtém díle jeví poněkud křečovitě. Samotný příběh je natahovaný a nudný (navzdory tomu, co popisuje). Ačkoliv počet okopírovaných scén z filmů a seriálů klesl (byť tam stále jsou – Matrix, WWZ, ED), celý příběh v podstatě následuje typický scénář zombie filmů. Zde si myslím, že autor promeškal příležitost, když se jedna z postav oprávněně zeptá, proč by se oživlé mrtvoly měly chovat jako ve filmu… bohužel tento nápad zůstal nevyužitý. Hlavní postava zůstala bohužel stejná bez jakékoliv změny. Jeho ztráta paměti nedává vůbec v kontextu celého příběhu smysl, stejně tak jako snaha jeho přátel mu ji obnovit (nemají pro to jediný důvod). Další nelogičnosti už jenom ve zkratce – proč tajná organizace zřizuje laboratoře na nejvíce nápadných místech v ČR? Proč super tajná organizace používá DVD? Jak se dá v jedné minutě hacknout a přistát na dálku s letadlem? Proč organizace, která má chránit Čechy se za celé čtyři díly nepokusila zachránit jediného civilistu a soustřeďuje se na záchranu krámů (viz Růžencová slavnost). Zkrátka fasáda se změnila, ale příběh a styl psaní nikoliv.

jockel
23.10.2018 3 z 5

Kniha se četla dobře, ale zklamala mě. Přijde mi to taková nastavovaná kaše. Eliška-hloupý sobec, Vyvyan - za každou cenu trapně „vtipný“.

Popculture
14.10.2018 5 z 5

Tak jsem si myslel, že to bude finále a ona je ještě jedna kniha. Sice ještě není k mání, ale doufám, že brzy bude. Je vidět, že pan Urban roste spolu s počtem napsaných knih. Umění pracovat s takovou spoustou postav nemá snad v České tvorbě moc spisovatelů. Většinou se spokojí maximálně ze řtyřma postavama a s těmi pracují. Zde je postav opět nespočet a spisovatel se v nich neztrácí a každá si má své místo. Nemrtvá inkvizice je další povedenou knihou v sérii Pragocalypsa. Už se těším na finále.

Eyghon
03.02.2017 3 z 5

Dal bych 5*, protože podobných akčních knih je málo, ale to ukončení uprostřed příběhu mě teda naštvalo. Podobně jsem se cítil v kině před 15 lety, když Frodo a Sam začali sestupovat z kopce a najednou šly titulky. WTF? Evidentně je to rozdělení původně 1 knihy na dvě části, aby to nemělo moc stran. Pragocalypsa pokračuje dál slušným tempem, řeholníci řežou nemrtvé co to de, ale prodávat knihu, která nemá konec, je drzost.

Ingenír
28.01.2017 5 z 5

Je krásně poznat, jak se pan spisovatel posouvá. Toto je asi nejlepší dílo z těch všech čtyř příběhů. Sice je to trochu prodlužované, ale zase se můžeme těšit na další příběh. Mě se to četlo velmi dobře a rychle. Klasické postavy, ubylo lehce zbytečných hlášek, které mi možná i chyběly :-) ale přeskočily ten rušivý moment samosatného příběhu. Těším se na další.

pafčaodřeky
02.01.2017 2 z 5

Cože? 100x opakovaný vtip už není vtipný...možná tak před patnácti lety, ale tohle je prostě obehraná groteska, kterou jiní napsali líp.