Montague Montague komentáře u knih

☰ menu

Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

(SPOILER) Děsivý, leč realistický román s ještě děsivější skutečností - nejčastějším místem zneužívání nejsou kroužky, církev, škola, ale nejbližší rodina! Uf! Hlavní hrdinku jsem se snažila pochopit, ale nedokázala jsem si k ní vytvořit vztah, cítila jsem pouze lítost a popravdě jsem jí zazlívala, jak se zachovala k Jakubovi. Celou dobu čtení jsem doufala, že promluví a něco se zlomí, ale nestalo se tak. Taky bych ráda věděla co se stalo s otčímem cácory. Knihu bych určitě doporučila.

04.12.2023 4 z 5


Heřmánkové údolí Heřmánkové údolí Hana Marie Körnerová (p)

Pokus číslo 2 pro autorku a zase krok vedle. Červená knihovna jak vyšitá. Příběh bez hloubky, který by měl brnkat na city mě neoslovil. Hlavně, že vím všechny podrobnosti intimního života hlavní hrdinky :-(

22.11.2023 1 z 5


Důmyslný rytíř don Quijote de la Mancha I Důmyslný rytíř don Quijote de la Mancha I Miguel de Cervantes y Saavedra

Jeli jsme tehdy s manželem na výlet a já jsem se celou cestu chlamala, až se lidé ve vlaku ohlíželi. Zkrátka jsem si nemohla pomoct, četla jsem dona Quijota.

26.09.2023 5 z 5


Broučci Broučci Jan Karafiát

Překrásný příběh plný opravdové lásky, pokory a soudržnosti hladí duši jako vánek. Příběh broučka klidně plyne a zve ke ztišení, k přemýšlení a je v kontrastu s řadou dnešních "dětských" příběhů oplývajících násilím a zlobou, které rozvíjejí v dětech roztěkanost, agresivitu a sobectví. Toužím, aby mé děti byly poslušné, uměly si pomáhat v těžkostech a poznaly přirozený běh života. Proto jim budu číst tuto knihu, tento poklad.

20.09.2023 5 z 5


Ruské denníky 1916 – 1927 Ruské denníky 1916 – 1927 Galina Nikolajevna Ďurjagina

Poutavé deníkové záznamy odhalující pozadí Ruské revoluce, která tehdejší neutěšenou situaci carského Ruska změnila v ještě neutěšenější zrůdný teror bolševiků. Děkuji, paní Rachmanovová!

07.02.2022 5 z 5


Hobit (aneb Cesta tam a zase zpátky) Hobit (aneb Cesta tam a zase zpátky) J. R. R. Tolkien

Než jsem se začetla do vydání z roku 2006 s překrásnými snovými ilustracemi Alana Lee prohlašovala jsem hrdě, že fantasy a všichni ti hobiti, elfové a podobné příšerky mě v životě minuli velkým obloukem. A abych mohla svůj postoj upřímně hlásat dál, zkusila jsem a nebudu nikdy litovat.

24.04.2020


Liturgický slovník Liturgický slovník Rupert Berger

Obsáhlá a přehledná publikace pro všechny, kteří chtějí porozumět liturgickým pojmům a potažmo křesťanské bohoslužbě.

22.01.2020 5 z 5


Začít znovu Začít znovu Yves Boulvin

Kniha pomáhá najít odpověď na otázku zda je dnes všemi skloňovaný úspěch opravdu tolik důležitý. Je úspěchem vlastní dům, auto, zajištěná šťastná rodina? Není to málo?

06.01.2020 5 z 5


Neboj se vrátit domů Neboj se vrátit domů Aleš Palán

Pěkně plynoucí životní příběh naplněný jedním zásadním poselstvím. Bůh si paní Svatošovou připravil pro ne zrovna jednoduchou ale krásnou cestu. Děkujeme za české hospice.

18.12.2019 5 z 5


Odbila dvanáctá hodina Odbila dvanáctá hodina Otfried Preussler

Čtivě napsané tajemné příběhy pro dlouhé zimní večery. Jakoby autor seděl vedle mě a vyprávěl co sám zažil. Z děje mě trochu vytrhávala německá jména a neznalost německých regionů, ale to je můj osobní problém :-)

14.11.2019 5 z 5


Richenza Richenza Antonín Polách

Kniha mne bohužel dost zklamala. Hlavní hrdinka si nedokázala získat moje sympatie. Na druhou stranu jsem si díky románu zařadila řadu historických osobností do souvislostí. Mnohem lépe hodnotím knihu Bratři ze Soluně od stejného autora.

02.09.2019 3 z 5


Román o věrném přátelství Amise a Amila Román o věrném přátelství Amise a Amila Julius Zeyer

Rytířský román se vším co k němu patří, avšak rozhodně ne naivní. Hlavní hrdinové jsou příkladem pravé mužnosti a ušlechtilosti. Děj složený z různých vyprávění v minulosti a velké množství postav může být pro někoho těžce stravitelným.

19.08.2019 5 z 5


Prokop Siostrzonek: Arciopat břevnovského kláštera Prokop Siostrzonek: Arciopat břevnovského kláštera Prokop Petr Siostrzonek

Po delší době jsem po přečtení knihy usoudila, že jde o skutečně hodnotnou knihu, která má právo zůstat v mojí knihovně. Osud známého benediktina a "jeho" kláštera se střídá s krátkými zamyšleními. P. Siostrzonek je velký znalec lidského nitra. V řadě příměrů, příběhů... jsem se poznala tak, že mě až zamrazilo. Už teď vím, že si knížku přečtu s kratším odstupem znova.

16.10.2018 5 z 5


Ostrov pokladů Ostrov pokladů Robert Louis Stevenson

Dobrodružství = Ostrov pokladů. Výborná kniha. Jediné mínus vydání z roku 1971 Odeon je překlad jména - HONZA Silver - to mi opravdu rve uši :-D.

18.09.2018 5 z 5