Monijanak Monijanak komentáře u knih

☰ menu

Pohádky a pověsti z Rychlebských hor Pohádky a pověsti z Rychlebských hor Karel Jedonek

Jedna z mých velkých srdcovek. Krásné ilustrace i pohádkové příběhy o mně dobře známých místech.

04.07.2022 5 z 5


Selekce Selekce Kiera Cass

Dostala jsem od kamarádky Elitu, ale nechtěla jsem přeskakovat díly, a tak jsem si zakoupila audioknihu 1. dílu. Krásná knížka. Jsem sice teprve v polovině poslechu, ale moc si ji užívám, i díky interpretaci Lucie Pernetové. Tuhle romantiku já můžu. :-)

25.06.2022 5 z 5


Psí život Psí život Jaroslav Irovský

(SPOILER) Coby Šumperačka, navíc páníčka vlčáka a Jaroslavovy tvorby i jeho vztahu k Jeseníkům znalá, jsem už po kouknutí na obálku v projektu na Hithitu vytušila, že se tahle knížka stane mou srdeční záležitostí.
Díky psímu poznávání lidského světa netradiční humornou formou a naopak "vážné" linii u vztahu Ariho a jeho pána jsem se vezla na pomyslné emoční horské dráze až do jejího cíle, ve kterém mě čekalo přesně to, v co jsem doufala. Jaroslavovi moc přeji, aby se jím napsaný knižní konec stal skutečností.

21.06.2022 5 z 5


Čtyřnohá vrána a nové taškařice Čtyřnohá vrána a nové taškařice Daniil Charms (p)

Stejně šílené jako Dobytku smíchu netřeba. Charmsovu tvorbu jsem si zamilovala, i když jsem si k němu zpočátku musela hledat cestu.

17.02.2021 5 z 5


Hrobař Hrobař Jaroslav Irovský

Už dlouho jsem u četby nepoznala tak skvěle vykreslenou postavu jako je hrobař Dušek. Připomínal mi Socrata z Millmanova Pokojného bojovníka. Teda až na ten nečekaný závěr. Ale nechci spoilerovat. :)
Přečtené jedním dechem a za jediný den. Což je vlastně tak trochu i mínusem. Málo stran!

17.02.2021 5 z 5


Kaleidoskop (38 povídek) Kaleidoskop (38 povídek) Ray Bradbury (p)

Úžasná knížka! Ne všechny povídky jsou za 5*, občas se lehce vytrácí pointa, ale ty pestrobarevné popisy okolí, vůní, pocitů, myšlenek... ty všední věci/aktivity vykreslené do nevšednosti, to mne - Bradburyho děl dosud neznalou - naprosto odzbrojilo.
Každá ze tří částí obsahuje díla, která jsou kvalitativně nepřekonatelná - Vítr, Malý vrah, Zástup, Emisar... (vlastně kompletní hororová část) - Jezero, Volání v mlze - Marionety a. s., Step, Raketa...
Opravdová krása.

23.08.2020 5 z 5


Úsměvy smutných mužů Úsměvy smutných mužů Josef Formánek

Přečetla jsem až po zkouknutí filmu, který mě bavil o něco víc.

25.01.2020 4 z 5


Dobytku smíchu netřeba Dobytku smíchu netřeba Daniil Charms (p)

Knížka mi byla doporučena kamarádkou a prvního čtení jsem si říkala: Co to proboha je? Přelouskala jsem ji poměrně ztěžka, přiznávám. Ale asi o měsíc později jsem se na ni vrhla znovu a najednou se ty příběhy četly samy. Asi je potřeba předem vědět, do čeho u čtení Charmse jdete. :) Jsem rada, ze jsem mu dala ještě jednu šanci, opravdu jsem se nakonec velmi příjemně pobavila. Doporučuji přečíst si i něco od Thurbera - podobny styl humoru i velké množství absurdit, jen se čte o něco lehčeji.

25.01.2020 5 z 5