Miesbacher Miesbacher komentáře u knih

☰ menu

Anděl temnot Anděl temnot Dennis McDougal

(SPOILER) Nehodnoť knihu podle obalu. Když jsem ji kdysi dávno vzal do ruky, začal jsem hned první kapitolou s tím, že s imaginárním pachatelem na přebalu se jedná o fikci. U další kapitoly mi došlo, že jméno Kraft už jsem někde viděl a slyšel. Dalšími kapitolami jsem listoval doslova s otevřenou hubou.

"Řezal jim varlata. Řezal jim penisy. A to všechno zaživa."

Vzácná sonda do dekadentního životního stylu americké homosexuální komunity. Zcela zmatený a neskutečně vychytralý homosexuální zvrhlík má na svědomí pravděpodobně nejhorší vražednou sérii od polapení Gillese de Raise v roce 1440. Autora knihy zažaloval z cely smrti o 62 milionů dolarů. Bylo obětí skutečně 62, jak napovídá tzv. vražedný seznam vedený Kraftovou rukou? Motivu vražd se bohužel nedopátráte, i když určité indicie jsou.

Mimochodem: Kraft stále žije a udržuje čilou korespondenci. Zhruba tolik k tématu spravedlnosti.

11.01.2022 5 z 5


Sněžím! Deník bílé mafie Sněžím! Deník bílé mafie Radek Kedroň

Strašnej kokot ten chlap. lol, rofl, atd. Škoda, že to Čtvrtníček zatím nezrežíroval, protože tady by zlidovělo skoro všechno.

11.01.2022 4 z 5


Eichmann: Jeho život a zločiny Eichmann: Jeho život a zločiny David Cesarani

Spolužáci mu říkali "Sigi Eichmann" pro jeho židovský zjev (Q. Knopp).

Málokterý nacista je tak prošpikovaný paradoxy, jako tento nesmyslně přeceňovaný "architekt holocaustu". Jednalo se v nejlepším případě o středního manažera a řadového důstojníka s nikdy nenaplňenou ambicí na povýšení na SS-Standartenführera. A že se v Budapešti sakra snažil.

Česká Němka Veronika Liebl z Budějovic. Švagr na královéhradeckém gestapu. Vila na Ořechovce. "Zentralstelle für jüdische Auswanderung" ve Střešovicích. Reálka v Linci.

Až neuvěřitelná hmatatelnost reálií přidává knize na hodnotě, minimálně z českého pohledu. A pořád je co zkoumat, že pane Motle?

11.01.2022 5 z 5


Hitlerovi Češi Hitlerovi Češi Lukáš Beer

Nejedná se o žádnou "podpultovku" á la "sdílejte, než to smažou". Beer přináší už mnohokrát řečená, ale současně bolševickou historiografií a narudlým světonázorem dlouho zamlčovaná fakta. Co je pravda? Že by Češi po vydobytí německého Lebensraumu skončili v drtivé většině případů na Sibiři? Nebo, že by drtivá menšina Čechů byla poněmčena? Odpověď je nasnadě. Bolševická historiografie bohužel prorostla do české společnosti jako všudypřítomný maligní nádor s mnoha metastázemi a ozařování bude trvat ještě dlouho. Vyhnali jsme Němce a dnes lomíme rukama nad zaostalostí českého a moravského pohraničí. Benešovci a jejich siamská dvojčata Gottwaldovci tuto knihu zatratí. Nemohl jsem si nevzpomenout na propagandistický plakát Národního souručenství s rudým pařátem nad siluetou Pražského hradu a textem "Zachvátí-li tě, zahyneš", pod který Češi hrdinně připisovali "My se nebojíme, my tam nebydlíme". A protože kdo se bojí naposled, ten se bojí nejlíp, po Beerovi jsem plynule přešel k četbě politických procesů padesátých let.

Bohužel se přikláním k horšímu hodnocení, a to kvůli prachbídné řemeslné přípravě autora a žurnalistickému jazyku. Většina pasáží zcela postrádá kritickou analýzu.

11.01.2022 2 z 5


Heinrich Himmler - úplná biografie říšského vůdce SS Heinrich Himmler - úplná biografie říšského vůdce SS Peter Longerich

Výborná záležitost. Suverénně nejlépe a nejpodrobněji popsaný Reichsführer SS se všemi jeho slabostmi, a že jich bylo! Neduživý bavorský somráček, který se neuvěřitelnou vervou dostal až na vrchol, přičemž se vezl na počáteční masovosti hnutí. Psychopatické úchylky, mysticismus, chladnokrevnost - ovšem jen ta papírová a verbální. Velení týlové armády? Pro rachitického mluvku Himmlera moc silné sousto. Pro Vůdce by zabil i vlastní matku. Vlastně kohokoli.

11.01.2022 5 z 5


Smrt je mým řemeslem Smrt je mým řemeslem Robert Merle

Udělal jsem jednu velkou chybu: Hößovy deníky jsem si přečetl až po Merleho "remaku". Pro fajnšmekry bych doporučil volit spíš opačnou cestu. Höß sám nabízí Osvětim skoro hmatatelnou, téměř je cítit smrad masokostní moučky. Merle něco přidal, něco vypustil, něco upravil. Na kvalitě díla to ale nijak neubralo, možná naopak.

Sedíte v cele smrti a máte dva týdny do popravy. Jak zhodnotíte svůj život?

11.01.2022 4 z 5