Michalesa Michalesa komentáře u knih

☰ menu

Islám a muslimská obec Islám a muslimská obec Frederic Denny

Kniha je výborným náhledem do širší problematiky islámu a zároveň i do jeho lokálních odlišností. Ukazuje se, že antropologický přístup se pro studium islámu díky jeho všeprostupující povaze osvědčuje jako výhodná alternativa k religionistickému přístupu. Denny vyjmenovává některé základní chyby, kterých se při pohledu na islám můžeme dopustit, a dobře zvoleným postupem čtenáře seznamuje v nepříliš zatěžující míře s islámem jako celkem. Závěrečné kapitoly jsou věnovány otázce současnosti, přičemž jejich aktualita je již překonaná. Knize to však na kvalitě neubírá, zmíněné kapitoly se dají považovat za sondu do roku 1999. Za mě fajn! :))

22.03.2018 4 z 5


Vnější tma Vnější tma Cormac McCarthy

Netušila jsem, že jde tímto způsobem napsat kniha. Chybí morální soudy. Chybí jakákoli analýza sociální determinace či vůbec jen historie těch, kteří zde putují. Chybí exploze emocí i jakékoli větší sebereflexe hlavních hrdinů. A právě tímto kniha dostává takovou sílu, že čtenáře uvrhne během chvíle do světa stejně nenuceně a drsně jako bylo na svět uvedeno dítě Rinthy. Absence všeho výše jmenovaného totiž má za následek prezenci oné existenciální (a v knize vlastně i existenční) temnoty, jakéhosi černého kolosu, který čtenáři svírá hrudník i dlouho poté, co knihu zaklapne.
Ihned po přečtení mi bylo jasné jedno. Toto dílo bude vyžadovat z mé strany hlubší analýzu. Je přímo přesyceno alegorií a symboly, do nichž se člověk pro svůj vlastní klid často odmítá ponořit a během čtení si také nemusí ihned uvědomit jejich celkové propojení. Pro začátek je skvělé vodítko doslov Marcela Arbeita, který mi pomohl se vymotat z celkového zmatení a chuti prostřelit si hlavu a zachránil mě od důsledku procítění knihy ke snaze více ji pochopit.
Na závěr tedy mohu říct, že Vnější tma je otřesně krásná a precizně napsaná kniha. Chystáte-li se ji číst, kupte si čokoládu, do mobilu si nastahujte obrázky koťátek a průběžně se na ně při přestávkách mezi čtením dívejte. Také odkliďte všechny ostré předměty z okolí, pokud by přišla chuť na sebepoškozování.
Poslední věty samozřejmě berte s nadsázkou. :)

29.01.2015 5 z 5


Pán much Pán much William Golding

Golding nám nenabízí pouhý příběh. Nabízí princip. Perfektním způsobem zachycuje jak vznik animatismu, tak mechanismus obětního beránka i rychlost rozkladu sociálních struktur, hodnot a norem ve změněném prostředí. Prostřednictvím malého Simona se poté dotkne i filosofické otázky samotného zla. Prostě jedním slovem: BÁJEČNÉ!

10.01.2014 5 z 5


Otázka viny: Příspěvek k německé otázce Otázka viny: Příspěvek k německé otázce Karl Jaspers

Otázka viny je vysokoškolská povinnost pro každého, kdo se zaměřuje na historii, filosofii či jakýkoli jiný předmět rozvíjející kritické myšlení. Několik zásadních poselství, schopnost zpětné reflexe a hlavně nový přínos ve fenomenologické diferenciaci - to je to, co mi Otázka viny nabízí.

10.01.2014 5 z 5