Martun Martun komentáře u knih

☰ menu

Budoucnost Budoucnost Dmitry Glukhovsky

pro mě nejlepší kniha, jakou Glukhovsky napsal. ano, lepší než slavné Metro. Hlavní hrdina ve mě vzbudil tolik rozporuplných pocitů (nejdříve jsem ho odsuzovala, pak mu osud přála, následně litovala, ke konci obdivovala), jak se to asi žádné literární postavě ještě nepodařilo. ´Knihu jsem přečetla v období, kdy jsem našla zálibu v postapokalyptických románech (zhltla jsem za sebou Silo, Budoucnost i Metro), a právě Budoucnost považuji za nejlepší. Je jiná, děsivá ve smyslu ,,kam ten náš svět spěje" i nastolující otázku, jak z toho ven.

06.03.2017 5 z 5


Pětka na Finnistonské farmě Pětka na Finnistonské farmě Enid Blyton

celá série byla naprosto zásadní četbou mého dětství. srdcovka až doteď:-) už dlouho plánuji, že si všechny knížky znova po patnácti letech přečtu.

02.03.2017


Já, Poutník Já, Poutník Terry Hayes

Neskutečná kniha s neskutečným obsáhnutím nejzávažnějších problémů dnešního světa. Pro mne je to úžasné vyjádření toho, jak může být událost z druhé strany světa, pro nás osobně ,,nevýznamná", osudová v podstatě pro celý svět. Zřejmě poprvé v životě jsem se zamyslela nad tím, jaký dopad mohou mít činy a události v mém okolí, respektive rozhodnutí, která zvolím.

01.03.2017 5 z 5


Terapie láskou Terapie láskou Matthew Quick

Nebyly bych k této knize tak moc kritická jako mnozí. Hodně čtenářů se diví, že jde o bestseller, ale...místo úžasu bych se spíš snažila zjistit, proč tomu tak je. Bestsellerem se přece kniha/film/cokoli nestane jen tak a pro nic za nic, případně díky dobré reklamě. Osobně si myslím, že právě to, jak je příběh ,,jednoduchý", plochý (jak tu několikrát zaznělo), je v současné době celkem osvěžující. Jistě, příběh by se dal postavit tak, že by byl mnohovrstevnatý, postavy by byly dokonale psychologicky vykresleny, ale to už tu přece nesčetněkrát bylo.

27.02.2017 3 z 5


Skleněná těla Skleněná těla Erik Axl Sund

Po dech beroucí trilogii Slabost Victorie Bergmanové byla tato kniha pro mne značným zklamáním. Zmatečná, příliš překombinovaná, působila na mne dojmem, že se autoři příliš snažili překonat zmíněnou trilogii a vznikl z toho příliš komplikovaný mišmaš.

22.02.2017 2 z 5


Soumrak Soumrak Dmitry Glukhovsky

První kniha, která mě přivedla ke Glukhovskému, proto na ni nedám dopustit. Zcela mne pohltila, nedokázala jsem se od ní odpoutat, četla jsem jedním dechem - proto byl o to tvrdší pád, který následoval po zcela neočekávaném konci. Bohužel ,,neočekávaným koncem" zde nemyslím nic pozitivního, naprosto mě zklamal, a to jsem závěrem knihy zklamaná jen málokdy. Překombinovaný, myslím že se autorovo poselství dalo sdělit i jinak.

22.02.2017 4 z 5