marketa6702 marketa6702 komentáře u knih

☰ menu

Zimní drak Zimní drak Troon Harrison

Nádherná kniha, kterou jsem zhltla během 10 minut. Krásné ilustrace v japonském duchu, citlivý příběh o nemocném drakovi a dívce, která zachrání svou rodinu. S dětmi jsem zatím nečetla, takže zatím nemohu přidat jejich reakci.

15.04.2024 5 z 5


Co si brouká louka Co si brouká louka Daniela Krolupperová

(SPOILER) Další skvělá kniha Daniely Krolupperové ze série knih o přírodě. Tentokrát je příběh zasazen na louku, dozvídáme se tedy spoustu informací o lučních květinách. Průvodcem knihy je chlapec Matyáš, který toho díky své mamince hodně ví o léčivých rostlinách. Autorka nás tak nenásilnou formou seznamuje se zajímavými informacemi o lučních květinách, ale i o motýlech a dalších zvířatech. Je to trochu opak knihy Jde sem lesem. V té se rozmazlený chlapec Toník s lesem teprve seznamuje, vše se učí, i to, jak obdivovat krásu lesa a jak se tam chovat. Tady je naopak Matyáš naším učitelem. Les a přírodu dobře zná a statečně a bez zaváhání pomáhá jeho obyvatelům proti zlému černokněžníkovi.

15.04.2024 5 z 5


Příběhy pro malé princezny Příběhy pro malé princezny kolektiv autorů

Krátké příběhy ze života dívek, které jsou sice princezny, ale chovají se jako běžné holky. Zažívají někdy nudu, jindy módní přehlídku nebo pyžamovou párty s kamarádkami princeznami. Moc pěkné a vtipné ilustrace. Pokud máte doma princeznovskou holčičku, určitě ji to bude bavit.

15.04.2024 4 z 5


Zmizelá škola Zmizelá škola Daniela Krolupperová

Tato kniha je důkazem toho, že Daniela Krolupperová je všestranná autorka a umí napsat jak knihy z říše pohádek, tak i o obyčejných klucích a holkách, kteří chodí do školy a mají doma sourozence. A s tím se můžou malí čtenáři a jejich rodiče ztotožnit. Zmizelá škola kombinuje obojí, každodenní svět lidí se světem pohádkovým - ten je v knize zajímavě oddělen jinou barvou stránek.
Zároveň je to sonda do duše malého školáka, který si uvědomí, jakou chybu udělal a snaží se ji napravit.
Jako rodič jsem se při čtení maximálně bavila a syn se chechtal, jak věrně paní Krolupperová vylíčila reakce rodičů a vůbec chování dospělých, když zmizela škola (detektivové, starosta ...).
Ilustrace jsou moc pěkné a trefné, ale obálka knihy mě osobně dost odrazovala, pro další vydání by možná snesla trochu úprav.

01.11.2023 4 z 5


Zákeřné keře: Pohádka Zákeřné keře: Pohádka Daniela Krolupperová

Mám ráda rostliny, takže na tuto knihu jsem se vyloženě těšila a maximálně si ji užila. Nechybí víly a další pohádkové bytosti, které tentokrát musí stihnout svůj úkol splnit za jedinou noc. Kniha má rychlé tempo a spád a přitom děti seznámí s různými jedovatými keři, se kterými se můžou běžně setkat např. v parku (břečťan, zlatý déšť apod.). Pro některé čtenáře se může zdát trochu temná, ale to jen dokresluje atmosféru noční zahrady. K tomu nádherné ilustrace víl od paní Chupíkové. Top.

01.11.2023 5 z 5


Taje olivového háje Taje olivového háje Daniela Krolupperová

Při kombinaci Krolupperová-Chupíková jsem čekala další super knížku, podobnou sérii Zákeřné keře, Rybí sliby, Mizící hmyzíci a další, kde autorka děti učí různé druhy keřů nebo živočichů a po každé kapitole následují otázky.
Taje olivového háje má ovšem jiné schéma, za jednotlivými kapitolami nejsou otázky. Kniha má velmi pomalé tempo, které odpovídá ospalé atmosféře francouzského venkova. Člověk úplně cítí ty vůně, tu atmosféru na kamenném náměstíčku, když sedí u stolečku v kavárně. To je za mně ale bohužel vše. Děj se vleče a knihu jsem dočetla jen silou vůle. Se synem jsem přečetla pár řádků a pak jsem mu raději našla něco jiného.

01.11.2023 3 z 5