marketa4006 marketa4006 komentáře u knih

☰ menu

Domů ze slunečných stepí Domů ze slunečných stepí Uri Orlev (p)

Skvělá kniha. Ve vyprávění z Kazachstánu, Polska, Německa a poté z kibucu se čtenáři živě otevírají místa, kterými malý Eljuša prošel, včetně místních zvyklostí. Udivilo mě, že jako malý kluk přijímal všechny změny v jeho životě bez mrknutí oka. Líbilo se mi, že si všude dokázal najít někoho, ke komu vzhlížel, a dokázal mít rád i cizí lidi jako svoji rodinu.

28.07.2022 5 z 5


Vlk mezi vlky I. Vlk mezi vlky I. Hans Fallada (p)

Postavy v románu jsou uvěřitelné, jejich promluvy zní opravdově. Těžká doba dělá někdy z lidí to, čím by za normálních okolností možná nebyli. Jejich osud se vyvíjí krok za krokem, uvidíme, jak skončí v druhém dílu.

15.03.2022 5 z 5


Maria Montessoriová: Učitelka nové doby Maria Montessoriová: Učitelka nové doby Laura Baldini (p)

Zajímavý vhled do doby, kdy možnost prosadit se opravdu nebyla samozřejmá. Trochu mi chybělo, že jsem se nedozvěděla více o Montessori metodě a něco z Mariiných projevů v zahraničí. Vždy bylo jen naznačeno a potom střih a nic. A také bych se obešla bez příliš detailního popisu Mariina vztahu k otci jejího jediného dítěte.

26.09.2021 3 z 5


Bolestný a hrdinský život J. A. Komenského Bolestný a hrdinský život J. A. Komenského František Kožík

Stručný nástin života Jana Amose Komenského, ve kterém čtenář najde jak jeho hlavní myšlenky a zásady pedagogické, tak i jeho názory na zlepšení světa a udržení míru mezi národy: "S nápravou musí začít každý u sebe, pak se bude pokračovat v rodině a ve škole, konečně v církvi a ve světské správě."

20.06.2021 5 z 5


Srdce Ponderova rodu Srdce Ponderova rodu Eudora Welty

Líbilo se mi, jak autorka pracuje s jazykem, postavy mluví tak, jak jim zobák narostl :-D Zobrazuje skutečný život, problémy i dobový přístup k životu.

31.12.2020 5 z 5


Klapzubova jedenáctka Klapzubova jedenáctka Eduard Bass (p)

Ačkoli je to kniha o fotbalu, jde o milý příběh s humornými zápletkami bez hrubostí a se smyslem pro fair play :-)

29.11.2020 5 z 5


Má dětská léta: životopisné črty Má dětská léta: životopisné črty Marie von Ebner-Eschenbach

Pro ty, kteří se chtějí povznést do kulturního prostředí 19. století jedné šlechtické rodiny a pro ty, kteří chtějí utéct myšlenkami z dnešního shonu do doby, která měla ještě smysl.

27.10.2020 5 z 5


Dva světy Dva světy Jens Peter Jacobsen

Soubor obsahuje delší povídky Mogens, Výstřel v mlze a Paní Fønssová. Ostatní povídky na mě působily spíše, jako kdyby autor popisoval namalované obrazy - příroda, barvy, světlo, náznaky postav, nevyřčené příběhy ...

30.08.2020 5 z 5


Zpěvy páteční Zpěvy páteční Jan Neruda

Vlastenecká sbírka, která vyobrazuje český národ jako národ trpící a porobený, dává mu ale i naději a vyzývá ho, aby v boji o své češství nepolevoval. Poprvé jsem sbírku četla v podstatě jako příběh, podruhé jako báseň. :-)

30.08.2020 5 z 5


Neviditelný Neviditelný Jaroslav Havlíček

Duševní nemoc se plíží záludně, krok za krokem. Zvláštní hrdinové - těžko mezi nimi najít kladnou nebo alespoň trochu sympatickou postavu.

12.08.2020


Pudlenka aneb Měl jsem psa a kočku Pudlenka aneb Měl jsem psa a kočku Karel Čapek

Velmi lidské vyprávění o domácích mazlíčcích. Taková osobnost jako Karel Čapek nám dnes chybí - lidská, inteligentní a zasluhující si respekt.

21.07.2020 5 z 5


Život v manéži Život v manéži Václav Cibula

Zajímavé, někdy trochu smutné povídání o lidech, zvířatech a o nesmírné snaze a odvaze dělat cirkus světové úrovně i přes mnohé překážky.

08.06.2020 5 z 5


Ženy české renesance Ženy české renesance Josef Janáček

Zajímavé vypravování o ženách této epochy, ale spíše zaměřené na šlechtičny a měšťanské ženy. Hlavními postavami jsou zde ženy z rodu Rožmberků, Pernštejnů, Žerotínů, Valdštejnů nebo Trčků. Ačkoliv byly ženy v podřadné roli, ukazuje se, že byly těmi, kterým svět peněz a nákupů nebyl úplně cizí. Za jejich finanční transakce (někdy tedy ne právě poctivé) by se nemusel stydět leckterý vyhlášený obchodník .
Kdyby byly takto napsány všechny knihy o historii, věřím, že by se zvýšil počet jejich čtenářů. Janáček nepopisuje suše historické události, ale svým živým jazykem vtáhne čtenáře do dané doby a dokáže mu zprostředkovat myšlenkové pochody historických postav.

30.03.2019 5 z 5


Michelup a motocykl Michelup a motocykl Karel Poláček

Zajímavá sonda do života jednoho měšťáka, ve které se leckdo může poznat. Kdo by nechtěl ušetřit a dostat nějakou tu výhodu? :-)

02.03.2019


Přátelský kruh Boženy Němcové Přátelský kruh Boženy Němcové Albert Pražák

Zajímavé čtení o přátelích Boženy Němcové, kteří jí pomáhali v nejtěžších chvílích jejího života - Jan Evangelista Purkyně, který Němcovou podporoval i finančně, František Ladislav Čelakovský a jeho žena nebo věčný obdivovatel Václav Bolemír Nebeský.

10.02.2019


Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

Stejným tématem se také zabývá kniha Güntera Grasse Jako rak (Im Krebsgang) z roku 2002.

02.01.2019


Ze vzpomínek Elišky Krásnohorské Ze vzpomínek Elišky Krásnohorské Eliška Krásnohorská

Psala převážně romantické příběhy, byla velmi vzdělaná (ačkoli většinu znalostí získala jako samouk). K jejím nejlepším dílům patří její vzpomínky (dětství, historické události), ve kterých píše i o blízkém přátelství s Bedřichem Smetanou nebo s Karolinou Světlou. Zajímavá jsou také její setkání s básníky o generaci mladšími (J. Vrchlický), kteří nesdíleli její názory na směřování české literatury ke slovanským národům.

21.10.2018 5 z 5