mardoko mardoko komentáře u knih

☰ menu

Postřižiny Postřižiny Bohumil Hrabal

Málokdy se mi stává, že upřednostním film před knihou. Ale v případě Postřižin mě více oslovila poetika Menzelova filmového zpracování než Hrabalova předloha.

01.10.2016 3 z 5


Queen: Jak to začalo Queen: Jak to začalo Jacky Gunn

Queen is King and Freddie is God.

28.09.2016 4 z 5


Král Krysa Král Krysa James Clavell

Osobně si myslím, že člověk, který se o sebe dokázal takovýmto způsobem postarat v zajateckém táboře, kde jiní umírali jako mouchy, nemohl na svobodě skončit jako osamocený, zlomený muž bez domova a přátel. Jeho energie, chytrost a schopnost se prosadit ho musela i v době míru přivést do společnosti, kde mohl být znovu králem.

16.03.2016 4 z 5


Idioti na plavbě kolem světa Idioti na plavbě kolem světa Ivan Orel

Tento cestopis jsem si přečetl poté, co jsem navštívil velice poutavou a především vtipně podanou přednášku Ivana Orla, během které popisoval pětiletou cestu Viktorky a její posádky kolem světa. A stejně jako přednáška mě velice bavila i kniha. Popis stavby lodi a příprav byl zajímavý a samotná plavba lodi kolem světa byla popsána velmi čtivě a vtipně. I po grafické stránce je kniha velmi pěkná, obsahuje spoustu krásných fotografií, kreseb, mapek. Jen jsem si říkal, že když původní myšlenka byla obeplout svět na replice Magalhãesovy lodi v jeho stopách, tak že se posádka zastaví na více místech spjatých s tímto slavným mořeplavcem, což v mnoha případech proběhlo, ale v některých zásadních ne. Tak ostrov Mactan na Filipínách, kde Magalhães zahynul, měli docela z ruky, ale Moluky kam Magalhãesova výprava směřovala, byly relativně blízko, když pluli kolem severní Austrálie. Nicméně si lidé, z nichž většina neměla se stavěním lodi a námořní plavbou prakticky žádné zkušenosti zaslouží obdiv za to, co dokázali.

09.02.2016 5 z 5


Zrádci Zrádci Jiří Šulc

Ze současných autorů je Jiří Šulc jedním z mých nejoblíbenějších. Jeho knihy jsou napsány velmi čtivým způsobem a člověka pohltí natolik, že se od čtení nechce odpoutat. Knihu Zrádci jsem přečetl jedním dechem, a i když člověk ví, jak historie probíhala, tak mi na konci bylo upřímně líto, že díky hloupé politice appeasementu, která vyvrcholila Mnichovem, se nepodařilo Hitlera odstranit během tzv. Osterova spiknutí. Žádnou literaturu faktu na téma tohoto spiknutí jsem nečetl, ale pokud vše bylo opravdu naplánováno, tak jak zde autor popisuje, tak pravděpodobnost likvidace Hitlera byla vysoká a pak by nejspíš nenásledovaly ty nesmyslná léta vraždění, ale na kdyby se bohužel nehraje. Každopádně čest památce všem lidem, kteří se té zrůdné nacistické ideologii postavili.

08.02.2016 5 z 5


Šógun (II. a III. díl) Šógun (II. a III. díl) James Clavell

Šógun je velmi kvalitní kniha a pro ty čtenáře, kteří se zajímají o japonskou historii a kulturu ji můžu jen doporučit. Mně osobně o trochu víc bavil první díl, který ubíhal svižněji, v druhém díle jsem se občas ztrácel ve jménech a ve spletitých intrikách. Také jsem očekával, že když celá kniha směřuje k rozhodujícímu střetnutí o moc v Japonsku mezi Toranagou (ve skutečnosti Tokugawou) a Išidou, tak, že tam dospěje. To se sice stalo, ale pouze v takové krátké Toranogově vizi budoucnosti, což mě trochu zklamalo, jelikož jsem se domníval, že kniha bude popisovat i rozhodující děje následující, jako byla bitva u Sekigahary, vznik šógunátu Tokugawa ..., ale to už náplní knihy bohužel nebylo.

03.01.2016 4 z 5