Queen: Jak to začalo

Queen: Jak to začalo https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70338/queen-jak-to-zacalo-70338.jpg 4 36 11

Tato kniha o skupině Queen je založena na výlučných interview se členy skupiny, jejich příbuznými a přáteli, je autorizovanou kronikou této kapely. Skupina Queen je skutečně královnou rocku - vznikla v nadšené éře počátku sedmdesátých let, předstihla a přetrvala všechny své slavné současníky a stanula na samém vrcholu rockové hudby. Výprava koncrtu Queen byla exotická, okázalá a extravagantní. Queen otevřeli nové možnosti rockových koncertu pro obrovské publikum. A při tom všem ješte skládali skvělou hudbu. Kniha je přímo nabitá detaily o jejich hudbě, o turné, která podnikli, a samozřejmě o samotných členech skupiny. Srhnuje jejich začátky v ruzných studentských seskupeních, přizdobených pozlátkem a cetkami z kensingtonského trhu, až k jejich vstupu do světa rockových hvězd. Je v ním všechno od slavné doma vyrobené kytary Briana Maye přes opojné dny slávy a divokých večírku až po posledné smutné měsíce, kdy Freddie vědel, že bojuje předem prohranou bitvu s AIDS. Tragická smrt Freddieho Mercuryho uzavřela poslední kapitolu v historii jedné z nejvlivnejších a nejduležitejších rockových skupin všech dob.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Umění

Vydáno: , Papyrus
Originální název:

Queen : As it began


více info...

Bafy
Bafy
12.06.2022 3 z 5

O skupině Queen toho bylo napsáno dost, ale tato kniha je zvláštní.... Obsahuje sice velmi mnoho informací, ale některé jsou z mého pohledu až nadbytečné a díky nim se člověk za chvilku lehko ztrácí....

Venny345
Venny345
03.12.2020 5 z 5

Tato kniha pro mě byla něco jako "A Kind of Magic". Skupinu Queen obdivuji a její tvorby si nesmírně vážím, a tak bylo samozřejmostí, že jsem si tuto knihu přečetla. Tolik zajímavých informací! Nechápu, jak jsem doteď mohla mít tak ovlivněné mínění o této skupině, jednak filmem, který je svým způsobem krásný, jednak tiskem. Tady jsem se dozvěděla skutečnou a neuvěřitelnou pravdu. Po celou dobu čtení mi hrály jejich písně v hlavě a poslední kapitola mě málem rozplakala.
Pokud jste tedy fanoušky skupiny Queen, neváhejte a uchopte tuto knihu. Jsem si jistá, že vám pomůže, když se budete cítit "Under Pressure".


MiLuka78
MiLuka78
20.02.2020 5 z 5

Kniha se mi čte moc krásně - hned napoprvé jsem zhltla celých 100 stránek. Zajímavé a poutavé.

Rade
Rade
10.09.2019 3 z 5

Plusy: Nabito fakty, hodně podrobný zdroj informací – koncerty, diskografie, atd., včetně aktivit jednotlivých členů mimo skupinu.
Mínusy: Neuvěřitelný školácký sloh, ještě umocněný špatným překladem, velké množství chyb, v letopočtech a hlavně ve jménech, to ale může být i českým vydáním.
Za tři s hodně přivřenýma očima… Nebýt to o „mých zamilovaných Queenech“, bylo by to ještě o hvězdičku méně.

mira.l
mira.l
03.08.2019 3 z 5

Já nevím, mně se tahle knížka hodnotí docela těžko. Na začátku jsou kapitoly, které čtenáři stručně představí životopisy jednotlivých členů skupiny do doby, než se sešli ve skupině Queen. Začátek slibný.
Pak ale kniha připomíná spíš takovou strohou kroniku napsanou z větší části formou jakéhosi "časového itineráře". Poměrně podrobně je tu popsáno, jak nahrávali, koncertovali, cestovali po nejrůznějších turné, od menších až po obrovské stadiony a jedny z největších rockových koncertů historie, k tomu se čtenář dozví, že kapelu provázely velmi bujaré večírky, ale taky poměrně velké množství z nejrůznějších důvodů zrušených koncertů či částí celých turné. Stejně tak výčet, kdy, kde a na jakých nosičích vyšel jaký singl je možná až zbytečně detailní. Knihu tak ocení spíš nějaký skalní fanoušek/sběratel, který je ochoten se šťourat v tom, kdy, kde, co přesně vyšlo, co, kde a kdy natočili, kam jeli, co tam dělali, kam odtud pokračovali, atd...
Z textu taky vyplývá, že prakticky všichni členové kapely (snad s výjimkou Johna Deacona, ten tolik aktivní nebyl) měli poměrně velké množství vedlejších hudebních aktivit, nahrávali sólové projekty nebo hostovali s jinými hudebníky, výčet těchto "bokovek" mi přišel v některých kapitolách v závěru knihy až rušivý. Ono by to bylo možná i zajímavé, ale chtělo by to asi napsat trochu jinak. Tady to bylo třeba v případě Rogera Taylora pojato tak, že spolupracoval s nějakou kapelou a najednou jsme byli u nahrávání sólové desky té kapely, u jejích koncertů a ...a nic. Tečkou za větou informace ukončena zcela vyšumí a pokračuje se v další větě či odstavci úplně o něčem jiném. Někdo tady v komentářích uvedl, že osmileté dítě by to napsalo líp. Ano, v některých pasážích tomu dávám zapravdu. Zvlášť pokud ke knize člověk sedne a zvládne třeba víc jak padesát, sedmdesát stran naráz, je docela markantní, že styl psaní není zrovna vytříbený.
Naproti tomu vpodstatě chybí jakákoliv informace třeba o vzájemných vztazích členů kapely, jak spolu vycházeli či o tom, jak složitou osobností byl Freddie Mercury, dozvíme se jenom něco o jeho nákupní vášni pro oděvy a porcelán.
Neříkám, že se ta knížka nedala číst, to určitě ne, ale asi jsem čekal něco trochu jiného a vzhledem k tomu, že je to spíš historie toho, co Queen vytvořili než povídání o kapele samotné, se tak asi nejhodnotnější částí knihy může stát podrobný výčet diskografie na konci knihy.
A i když to ve Čtenářské výzvě je myšleno asi trochu jinak, tak vezmu-li v úvahu minimálně Brianovu kytaru a Rogerovy bicí, tak proč si ji nepřidat do bodu č. 3:).

DeepSea21
DeepSea21
23.06.2019 5 z 5

Queen jsou legendy.Nejenom Freddie.
Popisy prvních zkoušek a Freddieho panovačnosti mě vždy rozesmály.
Bomba

zipporah
zipporah
11.04.2019 5 z 5

Freddie Mercury je spevák, pri ktorom som aj vyrastala, dospievala a ešte aj dnes trávime spoločné dni. Piesne skupinny Queen boli jediné, ktoré som sa ochotne učila naspamäť, prepisovala ich do denníka a šperkovala hviezdičkami. Pritom nemala som jediný plagát na stene. Naučila som sa texty The Miracle, A kind of Magic, The Show must go on, Friends will be friends a moju absolútne najmilovanejšiu, najkrajšiu pieseň dodnes: Too much love will kill you, ktorej autorom je Brian May. Pred 15 rokmi som vnímala iba melódiu hudby, ktorá vo mne podporovala predstavivosť, nejakú scénu, ale dnes si uvedomujem aj, že ten text do hĺbky opisuje moje posledné tri roky. Včera som si ju spievala a tiekli mi slzy, pretože je to tak: príliš veľa lásky nás môže zabiť. Pre mňa navždy bude Freddie veľkým hudobným umelcom spolu s jeho partiou, Rogerom, Brianom a Johnom, ktorých niektoré texty sú melodické aj pre trojročné dieťa, dokáže ich spievať, ako aj pre nás, skúsených životom. Piesne plné života, začínajúce a končiace životom, srdcom spievané, to je Queen. A ako čerešňa na torte sa vypína duo Freddie a Montserat Caballé, ktorých song How can I go on je čosi, čo mi bude po celý život spôsobovať zimomriavky a slzy.

Fiara
Fiara
24.01.2019 1 z 5

tedy nic proti autorům, ale ten styl psaní by asi zvládlo i 8-leté dítě lépe....knížka spíše než co jiného připomíná diskografii a příběh, ani moc zajímavostí nečekejte.

cukrovka
cukrovka
18.11.2018 4 z 5

Kniha je velkým souhrnem všeho co kapela vydala a jaká turné a koncerty absolvovala od založení až do smrti Freddiho Mercuryho. Jsou zde zaznamenány i sólové projekty jednotlivých členů kapely.

mardoko
mardoko
28.09.2016 4 z 5

Queen is King and Freddie is God.

skay
skay
25.09.2013

Dobrá kniha