Mandelinka11 Mandelinka11 komentáře u knih

☰ menu

Jana Eyrová Jana Eyrová Charlotte Brontë

V průběhu četby jsem se nemohla ubránit antipatiím vůči hlavní hrdince. Připadalo mi, že je líčena jako statečná chudinka, která se pere s nepřízní osudu. Příběh ani milostná zápletka mě ničím nezaujaly. Také postavy na mě působily trochu ploše. Věřím však, že ve své době tato kniha představovala velký přínos a rozhodně i dnes patří právem mezi literární klasiku.

06.10.2021 3 z 5


Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

Jedna z nejlepších knih, jaké jsem kdy četla! Výborná psychologie postav, originální chronologie příběhu, nezvyklá perspektiva vyprávění, ponurá a přitom realistická atmosféra, osobitá práce s "romantickými" prvky. Na střední škole jsem četla také "Příběh rodiny Bronteových", který sepsal otec Emily poté, co jeho manželka a šest dětí zemřelo. Z tohoto pravdivého vyprávění na mě dýchla ona tragičnost a ponurost, kterou Emily tak umně vtělila do svého románu.

06.10.2021 5 z 5


Má cesta zpátky do života Má cesta zpátky do života Therese Schwarzenberg

Hezká knížka. Oceňuji především sebekritičnost autorky - v procesu rekonvalescence si dokázala uvědomit svou dosavadní sebestřednost a překonat ji. Dokonce si myslím, že jakási "duchovní rehabilitace" byla skutečným tématem jejího příběhu, který se odvíjel na pozadí tělesných obtíží. V závěru je stručně zmíněno, že paní Therese provozuje nemocnici v Keni... maličkost :)

06.10.2021 4 z 5


Holka s tajemstvím Holka s tajemstvím Zuzana Litvová

Autorka dovede psát o těžkých věcech lehkým a čtivým stylem. Ocenila bych detailnější popis života v Jedličkově ústavu, s tím většina lidí nemá zkušenost. Také mi během čtení vyvstala otázka, čím se vlastně autorka živí - zda je to pořádání kulturních akcí, nebo jestli to dělá ve volném čase při jiném zaměstnání a jak to fyzicky zvládá. Autorka je velice sympatická a podle fotek krásná žena, takže její líčení starostí kvůli jizvě na krku a zdeformovaným zádům na mě chvílemi působilo skoro úsměvně mj. proto, že sama od malička žiji s tělesným postižením. Bylo pro mě zajímavé sledovat, jak se s tělesnou vadou vyrovnává někdo, kdo byl v dětství zdravý.

06.10.2021 4 z 5


Studie I. Studie I. Jan Mukařovský

Jedinečná "bible" všech československých estetiků.

06.10.2021 5 z 5