mahina6806 mahina6806 komentáře u knih

☰ menu

Neúprosný Měsíc Neúprosný Měsíc Mary Robinette Kowal

Wow, to zase bylo Něco. Ze začátku jsem měla obavu, že mě příběh z pohledu Nicole nebude moc bavit, jelikož jsem si velmi oblíbila Elmu, ale opak je pravdou. Myslím si, že bylo chytré ukázat nám také, co se dělo v době, kdy byla Elma na cestě na Mars. protože se toho stalo opravdu hodně a Nicole si mě také získala. Tahle série je prostě úžasná a já jen doufám, že u nás vyjde i další díl a snad už příští rok.

17.12.2023 5 z 5


Vánoční kalendář Vánoční kalendář * antologie

Některé povídky se mi líbily více, jiné méně. Přesto jsem moc ráda, že jsem si titul mohla přečíst. U některých příběhů jsem se culila, u jiných koukala s pusou dokořán (dívám se hlavně na tebe Peklo od Mon Cou Cou ).
Je to skvělá oddechovka a jak se píše v anotaci, věřím, že si v této sbírce každý najde to své. Můžete si každý den přečíst jeden příběh a bude to jako adventní kalendář, kdy otevíráte okýnko po okýnku. Jsem mile překvapena, mám vánoční náladu a také chuť si pustit vánoční stálici Lásku nebeskou.

Mně se nejvíce líbily tyto povídky:
1. Brusinkové dobrodružství Rudolfa Valentýna - Marie Majka Benešová
3. Milý Ježíšku - Emilly Ross
6. Whitemanova Tichá noc - Anna - Marie Bílková
10. Losování - Emilly Ross
11. Vánoční naděje - Lucie Svobodová
15. Skořicové kupředu - Lucka LuciEl
19. První Vánoce - Harold Gaius
20. Štěstí v neštěstí - Emilly Ross
24. Vánoční zázrak - Lucie Beatrice J.
28. Spirituum Um Spacio Hominum -
Sára Hamplová
29. Život pod psa - Emilly Ross
novoroční - Pro silné povahy - Emilly Ross

09.12.2023 4 z 5


Věk přízraků Věk přízraků Lenka Poláčková

Začala bych tím, jak je kniha úchvatná na pohled. Nádherná obálka se zlatými odlesky, na jejíž druhé straně se nachází krásně namalovaný havran, jež je součástí příběhu. Pod přebalem se skrývá silueta Dómu, který se také vyjímá na ořízce. Předsádka ukrývá mapku, jež se nachází i na zadních stranách knihy. Na začátku knihy se nachází obrázek Žofie s v obležení duší zemřelých a těsně před příběhem je také obrázkový slovníček obsahující například fonograf, , balustrádu či mandl.
Mimo toto všechno musím také vyzdvihnout chytré zobrazení vypravěče u každé kapitoly. V příběhu se jich několik vystřídá a Vy snadno poznáte, kdo zrovna vypráví. V limitovaném vydání (500ks) je také navíc obrázek seance.

Příběh mě neskutečně bavil. Kniha se čte skoro sama, čemuž napomáhají krátké kapitoly a postavy, které mě bavilo sledovat. Zamilovala jsem si Žofku, Matrnu, taky Ambrože a ve finále i Leopolda. Zajímaly mě jejich osudy a jsem moc ráda, že se k nim vrátíme v podobě dvou nových knih autorky, jež vyjdou příští rok (jedna na jaře, druhá na podzim) a které se budou soustředit na Ambrože a Leopolda. Neskutečně se těším!

Zpočátku reaktivně poklidný děj se změní v paranormální drama a zvraty mě nedokázaly nechat v klidu. Do Žofky mohou vstoupit duše zemřelých a mně se moc líbil způsob, jakým to autorka ztvárnila. Bylo to opravdu zajímavé, stejně jako skutečné novinové výstřižky z té doby nebo tehdejší vyobrazení společnosti. Je vidět, že autorka v Olomouci žije, má ji prochozenou a zjistila si o historii vše potřebné. Těším se, až si místa uvedena v knize také sama projdu.

08.12.2023


Bouřný úsvit Bouřný úsvit Zuzana Hartmanová

Byla jsem zvědavá, jak autorka sérii uzavře a konec jsem skutečně nečekala. Stejně tak Arumielův úděl. Opět mnoho zvratů, akce, napětí a emocí, které jsem mohla prožít se svými oblíbenci. Luciana se hodně změnila a já si ji oblíbila ještě mnohem více. Mnoho postav se změnilo, hlavně díky událostem, do kterých se dostaly. Tentokrát mě nebavilo sledovat Atsušiho, Hiramota či Urise, ale zbytek příběhu a postav mě opravdu bavil. Hlavně poslední část byla napínavá, měla jsem o své oblíbence strach a ten konec, jež naznačil, že ne vše může pokračovat dobře, mě překvapil. Uvidíme, jestli autorka na konec ještě naváže nějakým pokračováním.

02.12.2023 4 z 5


Před bouří Před bouří Zuzana Hartmanová

Toto fantasy z pera mladé české autorky se mi dostalo do rukou díky štafetě a já jsem moc ráda, že se tak stalo!

Rozpadající se svět, padlí a zotročení bohové, láska, bolest, smrt, naděje, magie... To vše a mnohem více najdeme v prvním díle této zajímavé série.
Začala bych tím, že na začátku jsme vhozeni do příběhu, ve kterém se prolíná mnoho postav a osudů a nějakou dobu mi trvalo, než jsem se zorientovala. I přes toto jsem si dobře plynoucí příběh se spoustou akce užívala a mnoho postav mi přirostlo k srdci a já se o bála o jejich životy. Lucianu a Vesper jsem si oblíbila okamžitě, později se k nim přidali i Corvus, Sionara, Garif a Sidion. Některé postavy si zamilujete, jiné Vás budou štvát. Intrikují, lžou, zabíjí, milují se, berou návykové látky, snaží se přežít, jsou lidské. Mnohdy to nemají lehké a s některými je proto snadné navázat vztah a přát si pro ně lepší život.

Autorka vytvořila neskutečně zajímavý svět a já se těším, až se o něm dozvím více. Konec krásně láká na pokračování a já jsem napnutá, jak se bude příběh dále vyvíjet a hlavně, až se dozvím, co se stane s mými favority a zda se dočkají šťastných konců. Jestli v tomto skvělém a bouřlivém příběhu vůbec nějaký bude.

20.11.2023 5 z 5


Osudové nebe Osudové nebe Mary Robinette Kowal

To bylo opět úžasné. Já si zkrátka tuto sérii zamilovala. Elma je tak lidská - ačkoliv je neskutečně chytrá matematička, někdy selhává v komunikaci s dalšími lidmi. Oblíbila jsem si ji. A její muž Nathaniel, no páni. Ten je prostě zlatý. Kupodivu jsem si dost oblíbila i Parkera, nečekala jsem to. Příběh plný akce, výpočtů, zajímavých postav, skvěle napsán. Opravdu výjimečná série a já naprosto chápu, že autorka vyhrála několik cen.

09.10.2023 5 z 5