Osudové nebe

Osudové nebe https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495440/bmid_osudove-nebe-05b-495440.jpg 4 34 8

První astronautka série

< 2. díl >

Velký skok pro lidstvo… Píše se rok 1961 a klima na Zemi se po dopadu meteoritu prudce zhoršuje. Kontinenty sužují větrné bouře a teplota začíná stoupat. Kolonie na Měsíci je již plně v provozu a lidé obracejí zrak k Marsu. Navzdory osobní oběti a politickému napětí se Lady astronautka Elma Yorková touží zúčastnit první expedice k rudé planetě. Jakožto žena v typicky mužském prostředí to ovšem nebude mít lehké. Napětí na Zemi navíc roste, jelikož někteří lidé mají obavy, že zůstanou na umírající planetě ponecháni svému osudu, a jiní naopak neuznávají rovnost všech. Lidstvo tak čelí nejen vnější hrozbě způsobené změnou klimatu, ale také vnitřním rozkolům plynoucím z rasové diskriminace. Dokáží se lidé vypořádat se svými předsudky a táhnout za jeden provaz? Přední současná americká autorka sci-fi a historické fantasy Mary Robinette Kowal získala za svoji trilogii o Lady astronautce řadu prestižních ocenění včetně ceny Hugo za nejlepší román za rok 2019 či cenu Nebula za nejlepší román za rok 2018.... celý text

Literatura světová Sci-fi
Vydáno: , Fobos
Originální název:

The Fated Sky , 2018


více info...

Přidat komentář

R47
24.01.2024 5 z 5

Ubylo sexu (hlavně těch šílených keců kolem) a přibylo vesmíru a politiky. To, že se veškerá akce točí jen kolem zaseklé nohy v potrubí, slz ve skafandru nebo průjmu, knize dodává na uvěřitelnosti. Těším se na další díl.

DericCaster
02.11.2023 4 z 5

Už před nějakým časem jsem četl první část této trilogie Počítání hvězd. Knížka se mi líbila a tak jsem si teď přečetl druhý díl.

Osudové nebe pojednává o dlouhé cestě na Mars a její úskalích. Příběh je především sci-fi situované do šedesátých let minulého století a autorka se sem tam dotkne i témat rasismu, anebo postavení žen v tehdejší společnosti.

Knížka se hezky čte, jen sem tam mi přišlo, že autorka trochu pozapomněla kde se děj odehrává a tak mi pečení koláče v troubě na vesmírné lodi přišlo trochu úsměvné. I když co já vím...


Racek213
21.10.2023 5 z 5

Zase znova ... překvapivě dobrá tvrdá scifi od holky... pochutnal jsem si.

mahina6806
09.10.2023 5 z 5

To bylo opět úžasné. Já si zkrátka tuto sérii zamilovala. Elma je tak lidská - ačkoliv je neskutečně chytrá matematička, někdy selhává v komunikaci s dalšími lidmi. Oblíbila jsem si ji. A její muž Nathaniel, no páni. Ten je prostě zlatý. Kupodivu jsem si dost oblíbila i Parkera, nečekala jsem to. Příběh plný akce, výpočtů, zajímavých postav, skvěle napsán. Opravdu výjimečná série a já naprosto chápu, že autorka vyhrála několik cen.

st18321
15.06.2023 5 z 5

Skvělé sci-fi. O mnoho lepší než první díl. Oproti prvnímu dílu zde nejsou žádná hluchá místa. Určitě si přečtu i třetí díl až v srpnu vyjde. Všem vřele doporučuji.

Hall3006
12.06.2023 4 z 5

Druhý díl "První astronautky" nás zavádí do roku 1960, na Měsíci je základna a již se cvičí posádka a staví lodě pro cestu na Mars. Zde ještě narážíme na vsuvky jako v prvním díle, kde autorka stále tepe sociální a genderové otázky, po startu však se již zaměřuje na samotný let k Marsu, který je velmi pěkně podrobný a je vidět, že korekturu měli na starosti odborníci, jak sama autorka uvádí v poděkování. Stále však měla nutkání prokládat napínavé scény vatou, kde se řeší proč by (ne)měli mít kuchyň a prádelnu na starosti hlavně ženy nebo proč jeden rasistický astronaut měl narážky na jisté členy posádky. Myslím si, že takový člověk by se do výběru pro dlouhodobý let vůbec nedostal. Přesto je to zajímavé čtení a pokud s knihou strávíte nějaký ten čas, nebude ztracený.

PrincaListicka
24.10.2022 5 z 5

Kniha poměrně plynule, avšak s rozestupem několika let, navazuje na první díl - Počítání hvězd. Musím říci, že stejně jako u předchozího dílu, autorka nezklamala. Její spolupráce se skutečnými astronauty a NASA posouvá věrohodnost jejího díla na úplně jinou úroveň. Obdivuji ji za to, že se pustila do tématu, které je pro běžného člověka velmi abstraktní a složité. Tleskám za to, že je vše podložené reálnými zkušenostmi či výzkumy.

Sama si neumím představit, že bych měla cestu na Mars podstoupit, jakkoliv mě cesta do vesmíru láká. Tři roky jsou dlouhá doba, a například Elma se potýká s tím, že by chtěla založit rodinu, ale kvůli této misi nemůže. Musí opustit svého manžela a odletět miliony kilometrů daleko s posádkou tvořenou lidmi, které vlastně až tak moc nezná a se kterými si až tak moc nerozumí či nemá v lásce.

Postavy v knize jsou velmi různorodé, spousta z nich je založena na skutečných lidech. Máme zde rozmanitost národností, náboženských vyznání i ras, což s přihlédnutím k době, ve které se příběh odehrává, často vede ke konfliktům. Objevují se zde také extremistické skupiny, které nesouhlasí s osidlováním vesmíru a chtějí se raději pokusit zachránit Zemi. Všichni členové mise jsou pod drobnohledem novinářů, je na ně vyvíjen velký tlak. Sama Elma má psychické problémy, trpí panickými záchvaty, občas si dopomáhá prášky.

Spolu s posádkou jsme svědky mnoha napínavých i velmi smutných situací. S tehdejší technikou a s neznámým cílem se dá předpokládat, že ne vše bude fungovat jako na drátkách a vyskytnou se problémy, které s velkou pravděpodobností budou někoho stát život. Kniha se odehrává v průběhu několika let a tedy se stále něco děje. Styl vyprávění je velmi příjemný, líbí se mi, že začátky kapitol jsou doplněny novinovými výstřižky.

Chápu, že kdyby autorka měla vysvětlovat jak vše funguje, byla by kniha třikrát delší, přesto ale musím podotknout, že jsem narazila na pár situací, ve kterých jsem si nebyla jistá, jak některé věci ve vesmíru fungují a protože dané problematice příliš nerozumím, nedokázala jsem si některé situace dost dobře představit.

Dle mého názoru si tedy autorka standard udržela a má solidně našlápnuto na další díl. Teď už jen doufat, že si tato série najde co nejvíce čtenářů, aby další díl vyšel.

kokrokr
18.10.2022 3 z 5

První román byl přeslazený, v pokračování autorka zvážněla a přidala pathos. Opět poukazuje na nerovnoprávné postavení žen a barevných, ale už tolik netlačí na pilu. Hlavní hrdinka přestala trpět panickou atakou a konečně se dostala na Měsíc a Mars. Knize ty změny prospěly, ale za plnokrevnou sci-fi ji nepovažuji. Autorka se složitějším technickým popisům ráda vyhýbá. První let na Měsíc rovnou vypustila, začala děj na již vybudované lunární základně a nejvíce řeší vzájemné vztahy osob. Myslím, že ty ceny, které trilogie obdržela jsou více za kritiku sociálních nerovností, než za sci-fi příběh. K současné sci-fi jako je „Mise Saturn, Marťan či Spasitel bych „První astronautku neřadil, spíš ji vidím jako společenský či sociální román se sci-fi zápletkou.

Štítky knihy

alternativní historie

Autorovy další knížky

Mary Robinette Kowal
americká, 1969
2021  74%Počítání hvězd
2022  84%Osudové nebe
2023  66%Neúprosný Měsíc

Kniha Osudové nebe je v

Přečtených42x
Čtenářské výzvě10x
Knihotéce93x
Chystám se číst44x
Chci si koupit12x
dalších seznamech3x