Před bouří přehled

Zuzana Hartmanová

Krysy apokalypsy série

1. díl >

Každá apokalypsa potřebuje svoje krysy. Příběhy většinou nezačínají koncem světa. Jenže na Leru nastává konec světa každých sedm dní, když se jím proženou magické bouře, které srovnají se zemí vše, co se nachází mimo ochranné bariéry. Když totiž srazíte z nebes bohy, musíte počítat s následky. Bohové padli před osmdesáti lety. A jejich pád zanechal Ler zjizvený a z větší části neobyvatelný. Magií kontaminovaná půda, mutace nebo absence povrchové vody nejsou ničím neobvyklým. Mimo města může i jeden špatně nabitý bateriový článek znamenat předěl mezi životem a smrtí. Ne všichni se s tím ale dokázali smířit, a tak hledají způsoby, jak přelstít přírodní i lidské zákony — jako krysy si hledají skulinky, ve kterých můžou přežívat. Jenže co když si někteří lidé začnou uvědomovat, že mezi přežíváním a žitím je propastný rozdíl? A co teprve když si to uvědomí i sami bohové…... celý text

Co říkají o knize uživatelé?

Kniha Před bouří vzbudila mezi čtenáři rozmanité reakce. Někteří uživatelé chválí autorku za její jazykové dovednosti a schopnost vytvořit fascinující svět. Jiní však kritizují přemíru postav a složitost příběhu, což ztěžuje orientaci. Vztahy mezi postavami jsou často považovány za silnou stránku, i když některé se zdají být přehnané. Celkově se kniha líbí mnoha čtenářům, kteří se těší na další díly série, i když se objevují i hlasy zklamání z některých dějových zvratů a závěrů. Více v komentářích.

Komu by se kniha Před bouří mohla líbit?

• Čtenáři, kteří mají rádi komplexní příběhy
  • Fanoušci české fantasy literatury
  • Milovníci temných a drsných témat
  • Čtenáři hledající originální světy a postavy

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Před bouří. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

ElerynKR
18.03.2026

Tuto knihu jsem dostala od manžela na Vánoce jako dárek. Zaujala jej obálka a krom děje i to, že autorka je Češka – chtěl podpořit domácí tvorbu a já jsem za to do dnes ráda.
Knihu jsem přečetla během dvou dnů a hned jsem kupovala další díl a pak dlouho trpěla, než vyšel poslední.

Prvotní čtení mě pohltilo a odeplo od skutečného světa. Manžel chvíli litoval, že mi knihu koupil.
Svět byl prvně lehce chaotický, člověk se v magii Leru chvíli „plácá“, než jej postupně pochopí a přijme. Pro mě je tenhle styl psaní, ale velice oblíbený, nutí mě přemýšlet, ne jenom bezmyšlenkovitě číst. Je zde obrovské množství postav, některé jsou hlavní, některé hlavní méně důležité a některé vedlejší.
Některé si zamilujete jiné budete do morku kostí nenávidět, vše je vyrovnané a celistvé. (Viď Arumiele!)

Na Leru je konec světa každých sedm dní. Když svrhnete bohy, kteří ovládali magii, tak se holt magie zblázní a vy můžete při každé bouři zmutovat a umřít, nebo se proměnit v démony, pokud v sobě skrýváte démonskou krev. Pokud nejste v chráněné oblasti větších měst.
Celý Lerský svět se proměnil v postapokalyptický fantasy svět. Příběh se odkrývá postupně a nevíte až do konce, co můžete čekat. Fandíte démonům, lidem, bohům a chcete dobrý konec.
Je to jedna z knih, kterou čtu opakovaně a vždy najdu něco, co mi v ní předtím uniklo. Jsou zde kvalitně propracované příběhy všech postav, zápletek je zde více a všechny jsou propletené dokonale.

Recenze se mi velice špatně píše, když je postav cca 15 a zároveň nechci udělat spoiler, ale něco prozradit můžu, název je přesný, celý tento příběh je před bouří, a že se máte na co těšit.

Za mě 5*/5 kniha a její konec mě napnul jako strunu. A rozhodně knihy od autorky nepatří do YA, i když je tam všichni často řadí.

Eleryn

všech 61 komentářů

Související novinky - Před bouří (1)

Knižní novinky (34. týden)

16.08.2020

Kniha Před bouří v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně137x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium

Zuzana Hartmanová také napsal(a)

2020  87%Před bouří
2017  82%Noční labuť