LukasCh184 LukasCh184 komentáře u knih

☰ menu

Žid Süss Žid Süss Lion Feuchtwanger

Je to historicky roman postaveny na zivotnim pribehu realne postavy.
Prvnich sto stran je docela nezazivnych ale pak je roman svizny, dobre ctivy s mnoha detaily.
Krome popisu zivotni cesty velmi zajimaveho cloveka, prinasi kniha poucny pohled na zidovstvi a zachazeni s zidy v te historicke dobe. Je tragicka skutecnost ze za 200 let od smrti Josefa Süsse dochazelo v Nemecku k systematickemu vyhlazovani Zidu. Nemecko se za tu dobu nikam neposunulo. A opet, udalosti dnesni doby ukazuji, ze antisemitismus (v jine forme) stale existuje.

23.01.2024 4 z 5


Žert Žert Milan Kundera

Je to takova melancholicka ticha bolest s nekolika tragikomickymi momenty. Detailni popis charakteru, historicka ponauceni, obrazy te doby-vse pritomno. Ctvrta kniha od Autora, co jsem ted cetl. Podle me, neni to takova lavina udalosti jako lehkost byti, neni tak kosmopolitni jako nesmrtelnost a je obsahlejsi nez nevedeni. Kazdopadne doporucenihodna.

02.11.2023 4 z 5


Nesmrtelnost Nesmrtelnost Milan Kundera

Jedna ze trech knih ktere jsem precetl po autorove skonu. Neni tak rychla jako Lehkost byti a je komplexnejsi nez Nevedeni. Moc se mi ale libila.
Je to kompletni menu, potrebuje vic casu, vice se soustredit. Skvele historicke pasaze usnadni pochopeni Nesmrtelnosti. Na konci knihy je clovek nucen premyslet o lidskych vztazich o lidskych charakterech a o povrchnosti (to je ale u psychologickych romanu celkem bezne). Zde je takovy bonus ze se nevztahuje jen na urcitou skupinu lidi (emigranti, komunisti, antikomunisti ) nybrz na nas na vsechny.

18.09.2023 5 z 5


Nesnesitelná lehkost bytí Nesnesitelná lehkost bytí Milan Kundera

Knizka me velice oslovila. Dlouho jsem nad ni premyslel. Je to ten typ knihy kde by clovek nejradeji s autorem hodne dlouho diskutoval.
Asi vidim jako zijici v cizine ten pribeh i z dalsi perpektivy. Zejmena odchod zpet do Prahy jsem prozival docela bolestne. Sam jsem tehdy v podobne situaci v cizine zustal.
Na pribezich hrdinu si muze clovek predstavit co udela diktatura (a hlavne nasilne okupovani cizi zeme) s osudy jednotlivcu a narodajako celku. Vzhledem k udalostem na Ukrajine, poucne a aktualni jako dlouho jiz ne.

17.09.2023 5 z 5


Nevědění Nevědění Milan Kundera

Milan Kundera pomerne presne diagnostikuje vztah Cechu k emigrantum a Emigraci vubec. Nezajem o to jak tam venku ziji (ale zato neustale mluveni o jejich vlastnich problemech) znam jako zijici v cizine moc dobre na vlastni kuzi.
Zajimave byly poznamky o Odyseove ceste a paralela k emigraci. Pribeh ukazal, ze charaktery jsou nemenne ( Irena opet hledala pomoc s jejim zivotem u nekoho zvenci, On opet odesel jako individualista).
Setkani Ireny a Josefa pri obedu a potom mi pripadalotrochu groteskni. Ona byla popsana jako inteligentni zena, ale ten konec mi k jeji inteligenci moc nepasoval (proc tak tlacit na pilu)ale tak to autor chtel.
Trosku mi chybel nejaky epilog.

17.09.2023 4 z 5