lukas1948 lukas1948 komentáře u knih

☰ menu

Poruchy autistického spektra Poruchy autistického spektra Kateřina Thorová

Takový malý A5 sešit, do kterého se vešel popis, co je to autismus, jaké má varianty, i jak se diagnostikuje. Vše psáno tak, že odborníkovi pomůže, ale i laikovi vysvětlí. Stručně, jasně, věcně.

08.05.2024 4 z 5


Anglická zahrada Anglická zahrada Petra Klabouchová

Pokud jste útlocitní, zvláště ve vztahu k dětem, vyhněte se této knize obloukem! Je to opravdu hodně drsný příběh, a nejhorší na tom je, že se to klidně může stát znovu, kdykoliv a kdekoliv. Klidně i vám! Sedne na vás úplná bezmoc...

A tak hltáte knihu, je vám naprosto jasné, jak to celé dopadne, a že to nedopadne dobře, a trpíte s každou stránkou za ten dětský vypravěčský styl, který vám napumpuje do hlavy více zdrobnělin, než kdybyste si přečetli diskuze na eMiminu. Myslím, že kluci jejich věku mluví trochu jinak, nesedělo mi to tam.

Poslední čtvrtinu knihy jsem dal skoro na jeden zátah, vlastně jen proto, abych to měl už zasebou, a mohl se vrhnout na něco méně beznadějného.

05.05.2024 3 z 5


Mazací tramvaj Mazací tramvaj Magda Stachula

Až do strany 82 (ze které byla patrně napsaná anotace) to vypadalo spíše jako nudný psychologický román. Dokonce jsem v průběhu utekl k jiné knize, a tuhle vrátil do knihovny. Ale po čase jsem se k ní zase vrátil. Až po straně 82 se začaly dít věci, nicméně někde kolem strany 160 už měl člověk jasno, o co tam jde, a všechno do sebe zapadalo. Jenže to je teprve polovina knihy...

Musím říct, že styl vyprávění "rozškubu dennik čtyřem lidem, a smíchám je dohromady" mi moc nesedl. Stejně tak jako finále, kdy se zápletka rozuzlila tak nějak mimochodem a vlastně nechtěně.

25.04.2024 3 z 5


Tajemství Tajemství Pavel Kohout

Třetí ze série detektivek, a zase mi přijde o něco lepší. Z autorova umu, totiž pohrávat si s našimi představami, se stává vybroušený diamant. Po dočtení jednoho odstavce si vůbec nemuzete být jisti, co jste vlastně právě přečetli, aniž byste četli dál. A tak pořád své představy poupravujete, až to najednou, ve správnou chvíli, do sebe všechno zapadne.

03.09.2023 5 z 5


Milovníci vína aneb Smrt na ex Milovníci vína aneb Smrt na ex Leopold Králík

Pokud jste útlocitní milovníci vína, tuhle knihu vynechte, mohla by ve vás zanechat trauma. Pokud ale útlocitní nejste, tak si ji naopak přečtěte, protože je to svěží a jednoduchá letní detektivka. A až pak budete někdy na koštu, určitě budete hledat ve víně nové chutě. Na zdraví!

29.08.2023 3 z 5


Milovníci sportu aneb Smrt darebáka Milovníci sportu aneb Smrt darebáka Leopold Králík

Taková pěkná letní detektivka. Protože děj je vyprávěn jednoduše a svižně. A navíc se něco přiučíte o našem školství.

29.08.2023 3 z 5