Lucienne05 Lucienne05 komentáře u knih

☰ menu

Orchidej a pampeliška: Šťastné děti - geny, výchova nebo něco jiného? Orchidej a pampeliška: Šťastné děti - geny, výchova nebo něco jiného? Thomas W. Boyce

Knihy tohoto typu většinou čtu minimálně půl roku až rok, protože nedokážu informace jinak vstřebávat - je jich tam opravdu mnoho. Každopádně tato se mi četla o něco lépe než jiné a možná za to mohl právě v pozadí odehrávající se autorův vlastní příběh o jeho rodině a především sestře.
Myslím si, že rodičům malých orchidejí (a nejen jim) toto může dát opravdu hodně a stojí za přečtení.

23.07.2023 4 z 5


Obličejová jóga – pro začátečníky a mírně pokročilé Obličejová jóga – pro začátečníky a mírně pokročilé Světlana Mihulová

Osobně nejsem moc na videa na YouTube. Vždy mám raději knihy. Trochu jsem se ale bála, že nebudu chápat postupy, ale můžu říct, že kniha je tak skvěle napsaná, že nemám jediný problém. Celkově jsem spokojená i s výsledky.

11.05.2023 5 z 5


Babička pozdravuje a omlouvá se Babička pozdravuje a omlouvá se Fredrik Backman

Miluji styl Fredrika Backmana. Dokud bude psát, budu mít co číst.
Příběh opět velmi milý, hluboký, který má v sobě i napětí a v některých fázích jsem se nedokázala odtrhnout. Každopádně musím přiznat, že některé charakterové vlastnosti postav mi opravdu lezly na nervy a odpověď "sure" nebo "Touche" už nikdy nechci číst. Celek ale zvítězil nad drobnostmi a z knihy mám příjemný literární zážitek.

14.02.2023 4 z 5


Hypersenzitivní děti - laskaví poslové univerza Hypersenzitivní děti - laskaví poslové univerza Antje Gertrud Hofmann

Citlivě napsaná kniha, která mi dost pomohla ujasnit si myšlenky. Najdou si v ní své jedinci, kteří se raději opírají o vědecké informace, ale i tací, kteří jsou duchovně založení.
Sama jsem hypersenzitivní a po mě tento dar/nedar zdědil i syn. Pro mě tyto řádky znamenaly podporu a pochopení událostí, které nám přišly do života.

15.12.2022 4 z 5


Magické dítě Magické dítě Joseph Chilton Pearce

Tuto knihu jsem četla bezmála rok. Nejsem si jistá, zda to bylo jejím obsahem nebo tím, že jsem byla pracující žena na mateřské a její řádky se mi občas pod náporem únavy rozmazávaly před očima, nicméně ve výsledku jsem ráda, že jsem to zvládla. Občas se mi bohužel stávalo, že jsem četla a přitom nevěděla, co čtu. Kniha, ač se autor o to celkem snažil, není úplně pro každého a obsahuje celkem dost odborných termínů. Nicméně kapitoly o porodu jsem doslova hltala a plně s nimi souhlasím. Měla jsem těžký, zdlouhavý a vynucený porod a malého mi ještě druhý den nechtěli nechat, protože jsem byla úplně vyřízená a čekala mě ještě jedna operace. Už tenkrát to v nás obou zanechalo hrozný stres a rok trvalo, než jsme se dali trochu dohromady. Malý pořád plakal a u mě se střídaly psychózy, kdy jsem uprostřed noci lítala po pokoji a hledala ho, zatímco spinkal v postýlce. Kniha mi pomohla to všechno pochopit a srovnat se s tím a já vím, že pokud bychom někdy chtěli druhé dítě, budu se snažit, aby bylo spoustu věcí jinak. Na porod doma se ale opravdu necítím. Ohledně dalších období v životě malého človíčka jsem si vypsala několik dalších životních milníků, které mi pomohly ujasnit si, jak chci malého vychovávat a dokonce jsem i díky nim ve spoustě věcí klidnější. Bohužel žijeme v době, kdy se společnost snaží fungovat jako celek, především z ekonomického hlediska a není příliš zaměřená na spokojený život jedinců. I z toho důvodu tlačí děti (i nás dospělé) do věcí, na které ještě nejsou připravené, nicméně vnímám v dnešní době jistý progres v této oblasti a věřím, že jednou dojde i na to, že jako společnost dospějeme k tomu, že v oblasti vývoje a fungování lidského života toho ještě strašně moc nevíme.

27.04.2022 4 z 5


Jak přežít školku Jak přežít školku Hedvig Montgomery

Autorka mě svými knihami doprovází od narození mého syna. Četla jsem všechny dosud vydané knihy u nás a jsou pro mě takovou terapií a útěchou. Většina rodičů si přeje své dítě vychovat tak nějak "správně", ale to není vůbec jednoduché, když do toho všeho musíte/chcete zvládat i svůj partnerský vztah, práci a ostatní stránky našeho života. Tato kniha pojednává o všem výše zmíněném. Také jsem doufala ve více rad ohledně školky a jak se zachovat v krizových situacích, když dítě prostě nechce do školky a vyvádí ráno co ráno, ale vlastně mi i tak pomohla, protože jsem se dala víc do klidu a po čase se všechno srovnalo.
Oceňuji i příklady, kdy autorka zmiňuje své vlastní přešlapy ve výchově. Ukazuje to, že jsme všichni jenom lidé a dokonalost neexistuje.

04.12.2021 4 z 5


Úzkosti a jejich lidé Úzkosti a jejich lidé Fredrik Backman

Je to pět let, kdy jsem měla v ruce knihu, která nebyla encyklopedie nebo populárně naučná. Jsem ráda, že jsem si vybrala právě Fredrika Backmana, protože mi vrátil chuť do čtení a motivaci si ten čas na to prostě najít. Je mi velmi blízký nejen svým myšlením, ale také tím, že trpíme podobnou "nemocí". Občas jsem měla pocit, že vedle mě stojí, poplácává mě po rameni a říká: "vím, jak ti je."
Až takhle silný dojem ve mě kniha vyvolala.
Líbí se mi hlavně to, že kniha nabízí nejen poutavý příběh, kdy až do konce není úplně jasné, jak to dopadne, ale také ještě jeden příběh skrytý mezi řádky a může to být zrovna ten náš.
Děkuji za takové knihy.

18.10.2021 5 z 5


Divoké trvalky - Krásné záhony s planě rostoucími rostlinami, 22 návrhů výsadeb pro každé stanoviště Divoké trvalky - Krásné záhony s planě rostoucími rostlinami, 22 návrhů výsadeb pro každé stanoviště Friedhelm Strickler

Malá kniha s velkým obsahem. Pakliže chcete mít na zahradě kousek zahrady, která bude blízko přírodě a udělá radost nejen vám, ale i zdejším živočichům, pak neváhejte. Krásné ilustrace i vysvětlivky pro úplného amatéra. Opravdu nelituji, že jí mám v knihovně.

30.09.2021 5 z 5


Léčivé pohádky pro dětskou duši Léčivé pohádky pro dětskou duši Romana Suchá

Tahle kniha je nádherná. Dokážu si živě představit, že mi jí maminka čte, když jsem byla dítě a měla své malé / velké trápení. Jsem ráda, že jí mám v knihovně pro svého dvouletého syna, ačkoli jí zatím nevyužijeme. Nemusí to být kniha vhodná pro každé dítě, ale mě se prostě tak líbí, že si s ní budu léčit duši klidně i sama. :D

24.09.2020 5 z 5


V lese plném zvuků V lese plném zvuků Irena Trevisan

Na knížce se mi líbí její ilustrace. Vypadá moc hezky, ale na můj vkus je tam mála rozmanitost zvuků - dost často vodní prvky. Syna to moc nebaví. Hvězdy dolů dávám hlavně proto, že mě osobně se to špatně mačká, syn to často nezmáčkne vůbec, což mi kazí celkový dojem z knihy. Ale je opravdu krásná, takže úplně nelituji, že jí máme doma.

31.07.2020 3 z 5


Eddieho bastard Eddieho bastard William Kowalski

Jedna z mála knih, ke které se chci jednou určitě vrátit. Četla jsem jí poprvé v 15ti letech a už tenkrát jsem jí zhltla za dva dny.

28.03.2020 4 z 5


Zahrada Gaii: Domácí příručka permakultury Zahrada Gaii: Domácí příručka permakultury Toby Hemenway

Kniha je moc hezky a srozumitelně napsaná. Četla jsem předtím jiné knihy o permakultuře a jako začátečníkovi, který do tématu teprve vplouvá, mi byla nejbližší tato. Akorát člověk musí počítat s tím, že autor je z jiné země a jiného klimatu, takže jako inspirace nic moc.

21.03.2020 3 z 5