Lonka31 Lonka31 komentáře u knih

☰ menu

Solar Solar Ian McEwan

Mistrně odvyprávěný příběh o (fyzicky) odpudivém pokrytci a parazitovi. O to zvláštnější a obdivuhodnější je, že styl psaní vlastně čtenáře nijak nesvádí k nenávisti vůči hlavní postavě. Alespoň ze svého pohledu mohu říct, že jsem silnou nelibost k příživnickému fyzikovi začala vnímat až na několika posledních stranách.

Také musím zmínit můj neskonalý obdiv nad bezpochyby časově i materiálně pracnou rešerší ze světa fyziky a příbuzných věd, která za knihou stojí. Na to bych fakt neměla nervy.

03.12.2023 5 z 5


Malý život Malý život Hanya Yanagihara

Knihu vnímám jako bravurní dílo, a to především z hlediska zcela jedinečného, podrobného a velmi realistického popisu vnitřního prožívání postav. Přechod z jednoho období do dalšího je velmi plynulý; o to více je pak člověk na konci zaskočen, že s postavami prožil prakticky celý jejich dospělý život. I proto mě možná kniha jako jedna z mála dokázala rozplakat.
Text je protkaný nespočtem nepravděpodobností (hvězdné kariéry všech aktérů apod.), ale kupodivu to v tomto díle vůbec nevadí. Jaksi to tam patří.
Nakonec můžu říct, že se zcela jistě jednalo o jednu z nejlepších knih, co jsem kdy četla.

23.11.2023 5 z 5


Severka Severka Nina Špitálníková

Před přečtením mě udivovalo, že mnoho lidí bylo schopno knihu zhltnout během jednoho dne. Ale jakmile jsem Severku otevřela, nemohla jsem se od ní odtrhnout a skutečně jsem ji dočetla ten samý den. Velmi silný příběh přibližující nám život v KLDR, ale i prožitky jejího občana následně žijícího mimo ni. Zejména vykreslení pocitů uprchlíka týkající se svobodného (?) světa jsem vnímala jako velmi obohacující.

19.10.2023 5 z 5