literarnidenik literarnidenik komentáře u knih

☰ menu

Sbohem a řetěz Sbohem a řetěz Filip Topol

"Jsem zmatený
Jsem zmatený
Jsem zmatený jako kus kamene
co si počnu až to přestane?

I'm fine
Give me the gun..."

Když ty básně čtu, mám pocit, že hovořim se starym přítelem...
Skvělý výbor.

01.05.2023 5 z 5


Nenávidím tě, neopouštěj mě! Nenávidím tě, neopouštěj mě! Jerold J. Kreisman

Tahle kniha mě de facto dovedla k mé vlastní diagnóze. Když jsem ji poprvé před rokem četla, nemohla jsem uvěřit tomu, že jsem konečně našla slova pro to, co zažívám. Skvělá kniha, dostatečně odborná, ale za mě stále čtivá (v rámci žánru) a pochopitelná. Nenabízí sice řešení nebo pomoc hraničářům, ale napomáhá jim a jejich blízkým víc pochopit třeba příčiny chování nebo stavů, které hraničář zažívá, nebo nabízí vcelku dobrý popis toho, co se v té chvíli děje uvnitř nemocného. Myslím, že pro hraničáře bude kniha pochopitelnější než pro někoho, kdo jím není, ale ze svého okolí vím, že i tak je velmi nápomocna. Už jen tím, že sdílí příběhy zotavených a dodává naději těm, kteří se právě svůj "rozsudek" dozvěděli. Nyní čtu knihu poněkolikáté znovu a stále zde nacházím nové kontexty, znovu si uvědomuji určité věci a to je důležité. Knihu doporučuji hraničářům, jejich blízkým, zájemcům o poruchy osobnosti nebo psychologii obecně.

24.04.2023 5 z 5


Básně sebrané Básně sebrané J. H. Krchovský (p)

Jednou za čas otevřu, ale nejvíc jsem Krchovského milovala v sedmnácti. Teď je mi bližší Krchoff band (doporučuju k poslechu). Každopádně skvělý výběr básní, dobrá poezie.

23.04.2023 4 z 5


Pižďuchové Pižďuchové Václav Havel

Krátké, hravé, výstižné. A smutné. Pro děti? Možná ty nejmenší, které může pobavit primitivnost pižďuchů a jejich životů, nebo pro dospívající, kteří se zajímají o historii a politiku a jsou schopni číst mezi řádky. Za mě spíš pohádky pro dospělé, ale to kvalitě neubírá. Milé sběratelské zpestření do knihovny, a to i díky J. Sopkovi.

18.04.2023 4 z 5


Smrkovec Smrkovec Klára Břicháčková

Sice kniha pro děti, ale za mě super. Aspoň já jsem se nenudila. Ilustrace jsou opravdu vyvedené, originální. Příběh není plochý. Líbí se mi, že otevírá některá "těžší" témata lehce, tak nějak přirozeně, jako součást fungování světa a (nejen) lidské zkušenosti - třeba neúspěch, strach, beznaděj a především smrt. Hodně mě baví, že každá postava má svou osobitost. Je tu i skvěle ukázaná pravda, že sám se člověk daleko nedostane. Taky se mi líbí to, že Smrkovec je trpělivý a vytrvalý, i když je to pro něj někdy těžké. Ptá se a hledá odpovědi - vydrží, najde je. A dokonce i víc, než to - třeba i nějaký smysl. Jediná výtka je, že některé věci nejsou podrobněji rozpracované. Víc jich nemám. Jestli někdy budu mít děti, tenhle komiks budou mít v knihovně.

08.03.2023 4 z 5