lichma lichma komentáře u knih

☰ menu

Pohádky z nebe Pohádky z nebe Taťána Eichlerová

Jednoduché vyprávění o podzimním, předvánočním a vánočním čase, které prožívají sourozenci Lucinka a Lukášek a o tom, jak jim pomáhají andělíčci. Srozumitelné, vhodné pro děti do šesti let. Ocěňuji i líbivé ilustrace. Je to uklidňující předvánoční večerní čtení pro vnučky.

13.11.2017


Kuchařské čarování II - z babičina stříbrníku Kuchařské čarování II - z babičina stříbrníku Petr Stupka

Pro mě to není jen kuchařka, ale také knížka vyprávějící o tradicích a o využívání dostupných surovin v jednotlivých ročních obdobích. Je z ní cítit úcta k tomu, jak z mála dokázaly naše babičky a prababičky vykouzlit prosté, ale velice chutné pokrmy. Prostě zde nenajdete recept, který by začínal: 1 kg ústřic či 20 dkg kaviáru. Přesto se pan Stupka neuzavírá jen do historie, ale dává náměty, jak v dnešní době jednotlivé recepty "polepšit" či využít moderním způsobem.

27.06.2016 5 z 5


Chatrč Chatrč Wm. Paul Young (p)

Prvních sto stránek jsem přečetla jedním dechem, pak se změnil žánr a já jsem knihu odložila. Protože však nemám ráda nedodělané věci, vrátila jsem se ke čtení a nelituji. K další části se musí přistupovat úplně jinak:nehledat napětí a strhující děj, ale víc přemýšlet a číst po menších úsecích. Nelituji, že jsem knížku dočetla. Je citlivá a moudrá.

27.06.2016 4 z 5


Nakonec přijde smrt Nakonec přijde smrt Agatha Christie

Na Agathu netypická doba, ale vykreslená živě a přirozeně. Čte se jedním dechem a konec ja jako vždy překvapivý. Myslím, že tato kniha žádného milovníka detektivek nemůže zklamat.

12.11.2015 5 z 5


Poklady pod sněhem Poklady pod sněhem Patricia St. John

Naše oblíbená knížka na večer u adventního věnce. Rádi si ji poslechnou děti i dospělí. I když ji čteme znovu a znovu, stále nás oslovuje a vytváří krásnou předvánoční atmosféru.

12.11.2015 5 z 5


Mikuláš, Ježíšek, pan Vrána a my Mikuláš, Ježíšek, pan Vrána a my Miloš Kratochvíl

Knížka, na kterou se u nás v adventním čase nesmí zapomenout, přestože "děti" jsou už dospělé. Rádi si ji nahlas čteme a stále znovu se dokážeme smát. Nejsou to pohádky, ale vyprávění malého kluka o předvánočním dění, o zvycích, ale i běžné a veselé příhody všedních dní. Koupila jsem ji i pro vnučky, protože v jejich knihovničkách nesmí chybět.

30.10.2015 5 z 5