Lailath Lailath komentáře u knih

☰ menu

Tajemství Dračí stěny Tajemství Dračí stěny Jozef Žarnay

Tuto knihu jsem milovala, četla jsem ji několikrát po sobě, přišla mi tenkrát napínavá a vtipná, mám ji ve slovenštině jako Tajomstvo dračej steny. Filmové zpracování knize vůbec neodpovídá, má s ní jen pramálo společného.

07.02.2016 5 z 5


Havrani Havrani Pavel Houser

Havrani (a příbuzní) jsou osobití, tajemní a hrají na temnou strunu, slyšela jsem je předčítané venku po setmění před spaním, tu a tam jako bych zaslechla nelibozvučné krá, mělo to atmosféru. Obsah naučný, poučný, zábavný, zajímavý.

07.02.2016 4 z 5


Piknik u cesty Piknik u cesty Arkadij Strugackij

Mě to dostalo, taková ta kniha, která mezi spoustou dalších přečtených knih silně zarazí a vytvoří mezník, po kterém navíc člověk hledá něco, co by mu přineslo stejné pocity, stejnou atmosféru, a tak pátrá, ale už to pak nikdy není v tom smyslu ono. Pásmo svou originalitou a strašidelnou zábavností silně zahýbalo s mou představivostí, takový děsivý lunapark plný neviditelných krabiček s překvapením.
A předestřené existencionální myšlenky strachu z nedůležitosti a bezvýznamnosti naparujícího se lidstva. „Možná si nás nevšimli“ je pro nás ale přijatelnější, než „co když ano, a prostě pro ně nejsme ničím zajímaví“. A osoba šinoucí se trhavými pohyby směrem k městu…
Myslím, že jasný konec by toho spoustu zkazil, dopřemýšlel by to za nás. Právě tady ta jistá úspornost se mi líbila, je dán prostor čtenářovi. Atmosférická bublina mi tím nesplaskla a rezonovalo to hodně dlouho.
Pro mě je navíc umocněno vše tím, že jsem od knihy vůbec nic neočekávala, po filmu už se mi do ní nechtělo, protože jsem nečekala nic nového a ejhle! Jedna z nejlepších sci-fi, co jsem kdy četla, nadčasová záležitost.

07.02.2016 5 z 5


A kde byl Bůh...? A kde byl Bůh...? Jan Jelínek

Různorodé výpovědi osob, které měly během holokaustu větší či menší štěstí v neštěstí, o tom, jak nesmírnou roli v přežití hrály i pouhé náhody, jak se někteří snažili zapomenout a o prožitém utrpení vůbec nemluvili ani před nejbližšími..
Jak je psáno, publicista Jan Jelínek shromažďoval před lety výpovědi mužů a žen, kteří se vrátili z pekla koncentračních táborů, pro nadaci Stevena Spielberga. Jak ale v předmluvě uvádí, některé z původních výpovědí se vůbec nenašly, mezi řádky může člověka i napadnout, že se možná někomu nehodilo, aby se určitá svědectví objevila na veřejnosti, např. co se týče výsledků výzkumů anděla smrti Mengeleho.

07.02.2016 5 z 5


Bratři Lví srdce Bratři Lví srdce Astrid Lindgren

Dospělá kniha pro děti, a i když jsem na ni narazila až v dospělosti, o to více dovedu ocenit její hloubku. Líbí se mi, jak pracuje s tématem strachu ze smrti a nenásilně předestírá krásný vztah mezi sourozenci. Příběh je napínavý a smutný, teskný, přesto dává naději.

07.02.2016 5 z 5


Marťan Marťan Andy Weir

Ten chlapík je opravdu jak z Marsu. Pro mě je neuvěřitelný, plný nekonečného optimismu, i když je v hajzlu. Práce všeho druhu, se vším si poradí, ze všemožných a převážně ojedinělých srabů se dík širokému vzdělání, technickému mozku a všeobecné inteligenci vyhrabe, přes to jsem mu to všechno věřila. Nepřesvědčil mě závěr, to už bylo pro mě moc šťastných náhod přes ty všechny nepříznivé okolnosti najednou. Odzbrojující byl Watneyho humor, tolik vtipných hlášek a odpalujících momentů, tato kniha zvedá náladu.

07.02.2016 5 z 5


Pravidla léta Pravidla léta Shaun Tan

Nádherné, nostalgické, obsahující Irvingova "spodního výra". Jak málo (slov) stačí říci tak mnoho. Zde mluví především obrazy. Jen mě trochu nepříjemně překvapilo, že kresby jsou vytvořeny na počítači.

07.02.2016 5 z 5


Obrázky z českých dějin a pověstí Obrázky z českých dějin a pověstí Zdeněk Adla

Knížka se velmi povedla a kvalita je prověřená časem i množstvím vydání. Ilustrace zdařilé, vtipné, ale dovedly mě kdysi i strašit, třeba taková Durynkem useknutá hlava malého Zbyslava či kousky kouzelníka Žita.

07.02.2016 5 z 5


Nápady pana Apríla Nápady pana Apríla Jiří Kolář

Další kniha, která mě provázela dětstvím. Hraje si se slovy, obrací příběhy, dává zaručené návody, vše podáno s inteligentním, nepodbízivým humorem. Vždyť je to Apríl. Knížka předpokládá opravdu bohatou slovní zásobu, i s ohledem na dobu vzniku, a tak by se s ní dnes pobavily spíš děti starší a zvídavější či je k ní potřeba dospělého průvodce. Ke knize neodmyslitelně patří i zvláštní Fukovy ilustrace. Na konci knihy je vlepena obálka se skládankou.

07.02.2016 5 z 5